Moskisvet.com
Apple Macbook pro 2019

Naprave in aplikacije

Je novi Macbook Pro vreden vašega denarja?

Oskar Sokolov
16. 11. 2019 07.00
0

2015 je bilo zadnje leto, ko je Apple na trg poslal osveženega Macbook Proja z normalnim naborom vmesnikov; takrat so profesionalci v svoje ”Pro” prenosnike še lahko brez štrlečih adapterjev priklapljali USB naprave, spominske kartice SD in projektorje prek HDMI izhoda.

2016 – obilica novosti, obilica težav

2016 predstavljeni Macbook Proji so bili nekaj povsem drugega: ohišje se je (še bolj) stanjšalo, zadaj se ni več svetlikal osvetljen Apple logo, nad tipkovnico se je pojavil še en tanek in podolgovat zaslonček TouchBar, sledilna ploščica je konkretno pridobila na površini, pojavila se je nova "butterfly" tipkovnica in, šok, od USB, magsafe, HDMI, Thunderbolt vhoda in čitalca kartic ni ostalo ničesar. Namesto tega so bili ob straneh letnika 2016 le štirje USB tip C vhodi, prek katerih se je napravica tudi polnila. In čeprav so te novi vmesniki res ponujali bliskovito hiter prenos podatkov, so večini povzročili le glavobol; v svetu, ki še danes ni povsem posvojil USB tipa C, je nakup novih prenosnikov pomenil neizogibne dodatne stroške s pretvorniki na navadne USB vhode, čitalce kartic in HDMI vmesnike. Da sploh ne govorimo o tem, da je bilo vse te drobnarije nato nujno ves čas vlačiti s sabo.

Apple Macbook pro 2019
Apple Macbook pro 2019 FOTO: Profimedia

Rešitev problemov?

No, povsem novi, 16-palčni Macbook Pro 2019 težav z adapterji ne bo rešil. Prav tako ne bo po okusu nostalgikov, ki si še vedno želijo, da bi se vrnil Applov izvrsten Magsafe, magnetni polnilec, ki je marsikateri pregrešno drag prenosnik rešil pred padcem na trda tla. Ne, novi prenosnik ima še vedno le štiri vhode tipa C (in vhod za slušalke, juhu). Je pa res, da odgovarja na malodane vse ostale kritike, ki so letele na po letu 2016 predstavljene Macbook Proje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nova tipkovnica – končno!

Za začetek, povsem je prenovljena tipkovnica. Mehanizem "Butterfly", ki so ga bili od leta 2016 naprej deležni vsi Pro modeli, se na veselje številnih poslavlja. Slovel je namreč kot najmanj zanesljiva Applova tipkovnica; tipke so bile sicer res dokaj odzivne, a so bile hkrati zelo nagnjene k zatikanju in kvarjenju. Že majhna količina prahu je lahko z malo smole povsem onesposobila tipkovnico. Apple je izdal več nadgrajenih različic, a se "Butterfly" tipke nikoli niso znebile negativnega slovesa. Zdaj jih nadomešča škarjasti mehanizem. Ta je zelo podoben temu, ki ga najdemo v Macbook Proju 2015, hkrati pa je izboljšan in stanjšan, da se uspe stisniti v novo vitko ohišje.

Konec diete

Ko smo že pri vitkem ohišju, to se je letos malenkost zredilo. Dodatna debelina varno shranjuje večjo baterijo; ta je po novem 100-vatna, kar je največja kapaciteta, ki jo v ZDA sploh spustijo na letalo. Z večjo kapaciteto pa prihaja tudi močnejši polnilec, ta je za 11W močnejši od prejšnje različice. Z večjo baterijo Apple odgovarja tudi tem, ki so trdili, da imajo novejši modeli slabšo avtonomijo od starejših.

Hladno – cool

Še bolj kot večje baterije pa bodo profesionalci veseli nadgrajenega sistema hlajenja z novimi ventilatorji, ki naj bi bili končno sposobni hladiti zmogljive komponente; spomnimo, lanski model s procesorjem i9 je večino časa tekel pri znižanem delovnem taktu, da se Macbook ne bi pregreval.

Apple Macbook pro 2019
Apple Macbook pro 2019 FOTO: Profimedia

Zaslon – najbolj oglaševan, a ne najbolj dobrodošel

Pri vseh popravkih skoraj spregledamo glavni razlog za nakup – 16-palčni zaslon. Gre za prvi Applov računalnik z zaslonom te velikosti, impresivno pa je, da jim ga je uspelo spraviti v ohišje, ki je enako veliko kot prejšnji 15-palčni modeli. To z drugimi besedami pomeni, da so se robovi ob zaslonu konkretno skrčili. Kar se tiče barv in svetlosti, pa je zaslon ostal nespremenjen, kar pa glede na kakovost prejšnjih res težko kritiziramo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov zaslon, izboljšani zvočniki, nadgrajen sistem mikrofonov in, končno, povratek fizičnega gumba "esc". To so novosti, ki jih z odprtimi rokami pozdravljamo. Še bolj pa smo veseli, da je Apple s popravki, ki na prvi pogled sploh niso opazni, rešil težave, ki bi, roko na srce, morale biti rešene že z letnikom 2017. Če dodamo še ceno, ki je sicer draga, a hkrati identična kot cena letos spomladi predstavljenega 15-palčnika z obilico potencialnih težav, si lahko mislimo, da se vsi, ki so pred kratkim kupili 15-palčnega Macbook Proja, držijo za glavo.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376