Moskisvet.com
Samsung Galaxy Note10 Lite

Naprave in aplikacije

So kupci pametnih telefonov presiti?

Oskar Sokolov
09. 12. 2019 07.00
0

Že nekaj časa po spletu krožijo govorice o telefonu S10 Lite, ki naj bi stal občutno manj od prestižnih S10 in S10+. Vizualno bi bil dražjima modeloma sicer podoben, ceno pa bi Južni Korejci znižali z uporabo šibkejših komponent. Po novem pa se vedno več govori tudi o cenejšem Notu 10 Lite, ki naj bi sledil podobnemu receptu kot S10 Lite. A čeprav nobenega od teh dveh telefonov dejansko še ni na tržišču, mistični napravici ponujata zanimiv vpogled v stanje na trgu.

Imel bi Nota, a ga ne bi plačal

Govori se, da bo v sredini januarja Samsung izstrelil tako S10 Lite kot Note 10 Lite. Najprej bosta na voljo v Indiji, kasneje pa še drugod po svetu. Obe napravi naj bi si bili po dizajnu zelo podobni; krasil ju bo okrogel izrez sredi zaslona in na novo, v kvadrat postavljene tri kamere na zadnji strani. Renderji obljubljajo tudi povratek vhoda za slušalke. S10 Lite naj bi bil telefon srednjega razreda, ki po zmogljivosti ne bo preveč zaostajal za aktualnimi paradnimi konji. Govora je o procesorju, ki je bil že v slabi dve leti starem S9(+), družbo mu bo delalo šest gigabajtov RAM-a. Note 10 Lite pa naj bi poleg velikega zaslona, ta bo velik nekje do 6,7 palca, prinesel tudi pisalo S-pen, česar bodo veseli predvsem tisti, ki so vedno sanjali o Notu, ne pa tudi o njegovi astronomski ceni.

S10 Lite naj bi bil telefon srednjega razreda, ki po zmogljivosti ne bo preveč zaostajal za aktualnimi paradnimi konji.
S10 Lite naj bi bil telefon srednjega razreda, ki po zmogljivosti ne bo preveč zaostajal za aktualnimi paradnimi konji. FOTO: Dreamstime

Zveneče ime, šibkejše komponente

Trend naprav, ki si sposodijo zveneče ime slavnih sorodnikov, privarčujejo pa na drugih področjih, očitno raste. Še najdlje se ga drži kitajski Huawei, ta že leta ponuja "lite" različice paradnih konjev serije Mate in P. Po svoje se je ponudbi "cenejših" naprav pridružil tudi Apple; pred letom predstavljen XR je bil odgovor na tržišče, ki se ni najbolje odzvalo na porast naprav, vrednih tisoč evrov in več, letošnji iPhone 11 pa se s ceno, ki je celo nižja od lanskega XR, trudi paradne konje cenovno spet približati sleherniku (kar naj bi jim precej dobro uspevalo), hkrati pa ponujajo najdražje, najprestižnejše in najinovativnejše "Pro" modele za tiste z globokimi žepi. Tudi "osnovna različica" Samsungovega Nota 10 sledi Applovi zamisli, da je osnovni model paradnega konja cenejši, tistim z željo po najboljšem pa je na voljo še privlačnejši in dražji "Plus" model.

Ikona se vrača
Preberi še
Ikona se vrača

Samsungovi "Lite" različici modelov S10 in Note 10 gresta še korak dlje. Nobena skrivnost ni, da so pametni telefoni prišli do točke, na kateri več let stara naprava ponuja dovolj za veliko večino uporabnikov. Velikani se tako trudijo pozornost pridobiti z novimi in novimi inovacijami, ki pa seveda zelo veliko stanejo. Odličen primer so upogljivi telefoni, kjer je za primerek treba odšteti dve povprečni slovenski plači. Zakaj bi bil povprečen uporabnik za sicer zanimivo novost pripravljen odšteti tako astronomsko ceno, če dve leti stara napravica v žepu dela vse, kar potrebuje? Vedno sicer obstaja odstotek ljudi, ki želijo do novosti priti prvi, za kar so pripravljeni tudi mastno plačati.

Lite, brez oznake, Plus

Za ostale pa je tu nova strategija: uporabiti zveneče ime paradnega konja, dodati "Lite", konkretno spremeniti dizajn, dodati nekaj funkcionalnosti dražjih telefonov in vse skupaj ponuditi za dostopno ceno, ki jo bodo omogočale nekaj let stare komponente; te so glede na upad prodaje pametnih telefonov očitno za večino dovolj. Za priboljšek pa je v "Lite" različico vredno zapakirati še vhod za slušalke; tega najdemo v vseh "Lite" modelih Huaweiev, obljubljajo ga tudi v novih S10 Lite in Note 10 Lite. Če so se 3,5-milimetrske luknje tisti z globokimi žepi in najdražjimi pametnimi telefoni že zdavnaj odvadili s pomočjo nakupa dragih Bluetooth slušalk in še dražjih Bluetooth zvočnih sistemov, je za kupce s tanjšimi denarnicami ideja poceni žičnih slušalk in uporaba starejših glasbenih stolpov še kako privlačna. Tiste, ki so se nadgradnji izogibali z izgovarjanjem na odsotnost vhoda za slušalke, so torej s prisotnostjo 3,5-milimetrskega vhoda taktično utišali. "Šparovni" naj torej vzamejo Lite model, povprečni potrošniki naj si postrežejo z navadnim modelom, tisti z željo po najnaprednejšem pa imajo na voljo najinovativnejše in najdražje Pro in Plus modele.

Lite je model za ''šparovne'' uporabnike.
Lite je model za ''šparovne'' uporabnike. FOTO: Dreamstime

Zanesljivost govoric

Namenimo še nekaj besed temu, kako natančne sploh so informacije o prihajajočih mobilnikih. Vsakdo z nekaj znanja o grafičnem oblikovanju zna narisati model naprave, ki včasih ne temelji na ničemer. A gledanje 3D modelov na Twitterju ni edini vir informacij; zanesljivost spletnih napovedi večinoma potrdi certifikat Bluetooth, ki ga morajo proizvajalci pridobiti, preden naprava pride na tržišče. Tega sta napravi pred kratkim pridobili, legitimnost govoric pa povečuje še podporna stran za S10 Lite, ki se je že pojavila na uradni Samsungovi spletni strani. Da napravi prihajata, je torej skoraj gotovo. A čeprav so srednjerazredniki za novinarje večinoma manj zanimivi, sta ti dve napravici kot odlično izhodišče za razpredanje o stanju trga pametnih telefonov izjema.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369