Moskisvet.com
Nakup prenosnik

Naprave in aplikacije

Nakup prenosnika: kateri prenosni računalniki izbrati?

A.P.
10. 11. 2021 08.00
0

Danes se prenosniki uporabljajo za različne namene – domačo, poslovno, šolsko in študentsko rabo ali igranje računalniških iger – zato vsak ni dober za vse, saj igračarji, na primer, potrebujejo nadpovprečno zmogljivega. Kako torej izbrati prenosnik, ki bo zadostil vašim potrebam? Dobra novica je, da lahko dobite dober in zanesljiv prenosnik, ki vam bo služil več let, že za približno 500 evrov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nakup prenosnika je vse prej kot lahka naloga. Potem so tu še mamljive in pogosto zavajajoče akcijske ponudbe, ob katerih boste hitro spregledali značilnosti, ki so za vas res pomembne. Če želite, da prenosni računalnik ustreže točno določenim zahtevam, ali povedano drugače, ne kupite nekaj, kar v resnici ne potrebujete oz. ne služi svojemu namenu, potem berite dalje, saj boste tako med ponudbo (naj)lažje izluščili pravi prenosnik za vas. Najpogosteje se kupcem dogaja, da prenosnik preplačajo, saj najdražje ni vedno najboljše, poleg tega dragi prenosniki pogosto vsebujejo komponente, ki jih povprečen uporabnik ne potrebuje. Zato je pomembno, da se držimo proračuna za prenosnik in si pred nakupom napišemo naše zahteve. Na drugi strani se mnogi zadovoljijo z najcenejšim, ki pa se pogosto izkaže za neuporabnega, saj morda ni dovolj zmogljiv. Naslednji nasvet, ki vam bo preprečil napačen nakup, je branje recenzij. Te ponudijo bolj resničen vpogled v kakovost prenosnika, čeravno so recenzije subjektivne. Pogosto nas k nakupu določenega izdelka vodi navezanost na znamko, a, pozor, pretekle dobre izkušnje še ne pomenijo, da tokrat ne boste razočarani, zato se o izdelku pozanimajte. Prav tako se ne želite preveč osredotočati na eno komponento. Četudi je pri gaming računalnikih pomembna predvsem zmogljiva grafična kartica, to ne pomeni, da ostale komponente ne štejejo. Prav tako v želji po večopravilnosti prenosnika ne smemo vse staviti zgolj na RAM.

Zrcalce, zrcalce, na steni povej, kateri najboljši prenosnik zame v deželi je tej?
Zrcalce, zrcalce, na steni povej, kateri najboljši prenosnik zame v deželi je tej? FOTO: Shutterstock
Zakaj je moj računalnik počasen?!
Preberi še
Zakaj je moj računalnik počasen?!

Če prenosnik kupujete za poslovno rabo ali igranje računalniških iger, potem verjetno veste, kaj potrebujete – prenosnik z zmogljivim procesorjem in zmogljivo grafično kartico. Od cenovno ugodnega žal ne morete pričakovati, da boste igrali videoigre v najvišji ločljivosti in ob delujoči funkciji Ray Tracin, operirali v 4K ločljivosti in modelirali v 3D. Tisti, ki prenosni računalnik kupujete za domača opravila oz. vsakdanjo rabo ali za otroke, pa morda ne veste, kaj točno želite. No, nekaj vrstic kasneje že boste, saj vas bomo opremili z dovolj znanja, da boste vedeli, kaj je prava izbira za vas.

Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

Ste vedeli, da se poleg novega in rabljenega prenosnika lahko odločite tudi za nakup obnovljenega prenosnika? Obnovljeni prenosniki, ki jim s tujko radi pravimo refurbished prenosniki, so rabljeni računalniki, ki sojih strokovnjaki obnovili in dosegajo enake zmogljivosti kot novi, le da so cenejši.

Vse, kar morate vedeti pred nakupom prenosnika:

Procesor

CPU (kratica za Central Processing Unit) ali po domače procesor so možgani računalnika oziroma enota, ki izvaja premisleke, nadzoruje opravila in obdeluje podatke. Moč procesorja je odvisna od vaših zahtev. Najbolj znana proizvajalca procesorjev sta Intel in AMD. Večina prenosnikov je opremljenih z Intelovimi. Procesorja serije Pentium in Celeron sta dovolj samo za res nezahtevnega uporabnika, Intel Core i3 in i5 pa za povprečnega uporabnika, saj tiktakata na zmernih frekvencah, obenem pa sta energijsko varčna. Kot nalašč sta za ustvarjanje besedil, preglednic in predstavitev, ogled filmov in serij visokih ločljivosti, kot ji najdete na platformi Voyo. Za zahtevnejše uporabnike sta rezervirana procesorja Core i7 in Core i9. Ob tem je treba dodati, da se procesor z isto oznako razlikuje po zmogljivostih v prenosnih in namiznih računalnikih. i7 v prenosniku je i5 v namiznemu. Logika oznak je preprosta. Višja, kot je številka (serije in kategorije), bolj zmogljiv je običajno sam procesor. Pozorni bodite tudi na zadnjo oznako procesorja, ki označuje njegovo namembnost. H, HQ in HK so namenjeni zahtevnejšim operacijam, U in Y pa so varčno naravnani. Nekateri prenosniki imajo vgrajene AMD-jeve procesorje z oznakami A, FX, Athlon ali Ryzen (3,5,7, in 9). Intelovi procesorji Core in AMD-jevi procesorji Ryzen, ki imajo isto zaporedno številko, so (po zmogljivosti) približno enakovredni.

Procesor so možgani računalnika.
Procesor so možgani računalnika. FOTO: Shutterstock

Jedro

Procesorsko jedro je glavni krivec za proizvodnjo toplote računalnika. Gre za manjše procese, ki se izvajajo v večjem procesu. Današnji procesorji imajo od dva do 32 jeder, večina računalnikov pa prisega na štiri oz. osem jeder. Večjedrne procesorje so razvili, da so računalniki zmožni opravljati več opravil (niti) hkrati brez težav (zakasnitev, zmrzovanje, sesutje sistema ...) oziroma paralelno procesirati. Vsako jedro je sposobno opravljati določene naloge, da delovanje poteka gladko tudi ob večji obremenitvi. Povprečen uporabnik potrebuje prenosnik z vsaj štirimi jedri.

Življenje je igra: če to počneta skupaj, bosta skupaj do konca življenja
Preberi še
Življenje je igra: če to počneta skupaj, bosta skupaj do konca življenja

Velikost zaslona

Pri izbiri velikosti zaslona najbolj pomaga odgovor na vprašanje, za kaj boste potrebovali računalnik. Večji zaslon vam daje več manevrskega prostora pri uporabi, medtem ko je prenosnik z manjšim mobilnejši. Če bo prenosnik večinoma stal na pisalni mizi, izbirajte med računalniki z zaslonom diagonale 17'' ali več, če pa ga boste veliko prenašali naokoli in uporabljali na poti, pa izbirajte med 15-,13- ali celo 11-palčnimi (z manj kot 30-centimetrsko diagonalo). Tovrstni prenosniki so posledično tudi lažji. Seveda morate pri tem skleniti tudi nekaj kompromisov, saj so večji prenosniki praviloma zmogljivejši. Najboljše razmerje med velikostjo in težo naprave je prenosnik s 15,6'' (39,62 centimetrska diagonala) zaslonom.

Ločljivost zaslona

Za povprečnega uporabnika je povsem dovolj ločljivosti Full HD (1920x1080 slikovnih točk), 4K pa je rezerviran za zahtevne uporabnike, ki se ukvarjajo z grafikami in animacijami. Igričarji morate biti pozorni na hitrost osveževanja (t. i. refresh rate) – kolikokrat na sekundo se posodobi slika. Višja, kot je, boljša je odzivnost v video igrah. Za pisarniško delo je povsem dovolj tudi že ločljivost 1366x768 slikovnih točk. Treba je vedeti, da večji, kot je zaslon, več pik potrebuje za čisto sliko. Naprednejši modeli imajo vgrajeno barvno kalibrirane zaslone s 4K ločljivostjo (3.840x2.160).

Poleg ločljivosti je treba biti pozoren tudi na odbojnost zaslona.
Poleg ločljivosti je treba biti pozoren tudi na odbojnost zaslona. FOTO: Shutterstock

Kakovost zaslona

Poleg ločljivosti zaslona je treba biti pozoren tudi na odbojnost le-tega. Ta je lahko svetleč (sijaj/glossy) ali nesvetleč (mat). Medtem ko prvi odbija svetlobo in v njem vidimo odseve, pri matiranih tega učinka ni. In kaj so prednosti enega in kaj drugega? Svetleči so primernejši za gledanje fotografij in posnetkov, saj ponujajo bolj živahen prikaz barv, mat pa so primernejši za pisarniško delo in za tiste, ki veliko potujete in ga uporabljate na prostem. Svetleči zasloni so namreč praktično nemogoči za uporabo na sončni svetlobi. So pa ti enostavnejši za čiščenje, za mat zaslone pa potrebujete posebne krpice in čistila, ki ne puščajo sledi.

Kaj so NFT-ji?
Preberi še
Kaj so NFT-ji?

Grafična kartica

Grafična kartica ima zasluge za vse, kar se prikazuje na zaslonu. Če prenosnega računalnika ne boste uporabljali za igranje računalniških iger, multimedijo, programiranje, grafično oblikovanje ali videoprodukcijo, samostojne grafične kartice ne potrebujete, saj bo povsem dovolj že v procesor vgrajena grafična kartica, ki je integrirana v večino prenosnikov nižjega in srednjega cenovnega razreda. Med temi so najbolj razširjenje grafične kartice Intel UHD Graphics in AMD Radeon Vega Graphics. Te zadostujejo za predvajanje video posnetkov, grafik, animacij in urejanje fotografij. Boljši procesorji omogočajo igranje nekaterih računalniških iger na srednji ločljivosti. Za kaj več potrebujete namenski grafični čip oz. ločeno grafično kartico, ki je tudi že vgrajena v prenosnik. Ali jo ta ima, preverite v opisu naprave. S tovrstno kartico je igranje računalniških iger primerljivo s tisto na PC-ju. Med najboljšimi ponudniki le-teh sta AMD s karticami Radeon in Nvidia s serijama GeForce in Quadro. Kartica z višjo označbo je načeloma boljša.

Delovni pomnilnik

Bralno-pisalni pomnilnik (RAM) omogoča računalniku izvajanje več opravil hkrati, merimo pa ga v gigabajtih. Kratkotrajni spomin računalnika so vsi trenutno odprti programi. Če želite, da bo vaš prenosnik uporaben vsaj nekaj let, priporočamo najmanj 16 GB pomnilnika in ne zgolj 8 GB, saj že samo Googlov Chrome porabi do 1 GB pomnilnika. Če k temu dodamo še Windowse 10, ki zasedajo približno 2 GB pomnilnika in dejstvo, da so programi vedno večje ločljivosti in višje kakovosti, potem lahko hitro izračunate, da 8 GB pomeni hojo po robu. Da do tega ne pride, potrebujete tudi zadosten trdi disk, ki živi v nekakšni simbiozi z RAM-om, a le, ko temu zmanjka prostora.

Disk

Večina današnjih prenosnikov je opremljena s trdimi diski SSD, ki so od vrtečega trdega diska (HDD) hitrejši tudi do desetkrat. Za nezahtevnega uporabnika je dovolj SSD s 256 GB prostora, ki nudi dovolj veliko shrambo za vse vaše fotografije, glasbo in preko 10 filmov visoke ločljivost. Prenosniki srednjega in višjega cenovnega razreda so običajno opremljeni s 512 GB diskom SDD, nekateri večopravilni prenosniki pa ponujajo ločen HDD, ki je rezerviran za večje datoteke. Sicer pa lahko podobno kot RAM (vsi prenosniki tega sicer ne omogočajo) nadgradite ali izberete hitri zunanji disk USB. Diski SSD so resda dražji, zato pa hitrejši, manjši in tišji kot njihov starejši brat HDD. Če tudi za vas velja pregovor, da je čas denar, potem veste, katerega izbrati. Na trgu so tudi računalniki, ki kombinirajo SSD in trdi disk, manjši prenosniki pa imajo namesto diska multimedijsko kartico.

Najmanjši prenosniki imajo velikost zaslona do 11 palcev in tehtajo približno poldrugi kilogram in manj. Niso namenjeni za opravljanje več opravil hkrati, a običajno nudijo dolgo delovanje baterije. Srednje veliki prenosniki imajo zaslon od 14-16'' in so v prvi vrsti namenjeni tistim, ki iščejo nekaj vsestranskega in najboljše razmerje med kakovostjo, ceno in uporabnostjo, saj tovrstni računalniki prinašajo prav to in še lahko prenosljivost. V to kategorijo sodi večina službenih prenosnikov, tovrstna prenosnika pa številni uporabljajo namesto namiznega računalnika (PC). So relativno lahki, saj tehtajo le okoli dva kilograma. Veliki prenosniki so v prvi vrsti namenjeni ustvarjalcem vsebin in se od njih zahteva veliko dozo večopravilnosti. Povprečno tehtajo okoli tri kilograme, njihovi zasloni pa presegajo 17''.

Baterija

Čeprav ima večina uporabnikov prenosnik ves čas priklopljen na elektriko, je za določen segment kupcev zmogljivost baterije še kako pomemben podatek. V tej prvini so absolutni prvaki prenosniki tipa Ultrabook, ki na račun majhnosti in procesorja brez napajanja brez težav zdržijo 10 ur in več. To velja tudi za številne prenosnike višjega ranga. Klasični prenosniki zdržijo pol manj, za gaming pa le okoli dve uri. Kapaciteta baterije je označena z mAh (mili amper ura; 4400 mAh, 5200 mAh, 6660 mAh).

Prenosni računalniki imajo različne priključke.
Prenosni računalniki imajo različne priključke. FOTO: Shutterstock

Priključki

Ni samoumevno, da imajo prenosniki vse priključke, ki jih potrebujete ali ste jih vajeni. Žal marsikdo pri nakupu to lastnost prenosnika spregleda. Vsak prenosnik ima različno številko in vrste vhodov, številni Ultrabooki pa vhodov USB sploh nimajo. Zato se pred nakupom vprašajte, katere potrebujete – USB, Thunderbolt, čitalec kartic, 3.5 mm vhod z slušalke itd., sicer se boste morali posluževati navlake, tj. razširitvenih priključkov. Če iščete poslovni prenosnik, preverite, ali ima možnost priklopa na delovno postajo (docking station). Večina jih ima.

Operacijski sistem

Če ste računalniški analfabet, priporočamo, da se odločite za nakup prenosnika, ki že ima naložen operacijski sistem. V večini primerov so to Windowsi (10). Poleg tega vam svetujemo, da prenosnik pred nakupom fizično preizkusite, saj tehnični podatki in fotografije ne povedo celotne zgodbe. Morda pa vam ne bo všeč tipkovnica, drsna ploščica ali kaj drugega.

Umetna inteligenca v telefonih – se je moramo bati?
Preberi še
Umetna inteligenca v telefonih – se je moramo bati?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369