Moskisvet.com
Prenosnik

Naprave in aplikacije

Na vse to si morate odgovoriti pred nakupom prenosnika

A.P.
05. 05. 2020 06.00
0

Se odločate za nakup prenosnika? Tisti, ki niste tehnološko podkovani, se lahko ob nakupu prenosnega računalnika hitro znajdete pred dilemo katerega kupiti. Zadeve ne olajša dejstvo, da je ponudba zares bogata in da vas z agresivnim oglaševanjem pogosto napeljujejo k nakupu prenosnika, ki obljublja veliko, a ima številne pomanjkljivosti, ki pa jih tehnologije nevešči kupec ne opazi. Če ne želite, da je nakup prenosnika loterija, se od evrov ne ločite, preden si ne odgovorite na naslednja vprašanja in razjasnite sledeče pojme.

Namen

Najprej se morate vprašati, za kaj boste prenosnik uporabljali. Za pisarniška opravila in brskanje po spletu, morda za igranje računalniških iger, za programiranje, modeliranje, morda za grafično oblikovanje? Tako kot za vsako bolezen raste rož'ca, tudi za vse potrebe ''raste'' prenosnik. Če boste z nakupom presegli vaše minimalne zahteve, ne bo nič narobe, če pa boste kupili prenosnik, ki ne bo kos vsem nalogam, je to v veliki meri stran vržen denar.

Kateri prenosni računalnik izbrati, če ste se vpisali na fakulteto?
Preberi še
Kateri prenosni računalnik izbrati, če ste se vpisali na fakulteto?

Velikost zaslona

Velikost v svetu prenosnikov šteje in je pomemben faktor pri nakupu. Večji zaslon vam daje več manevrskega prostora pri uporabi, medtem ko je prenosnik z manjšim mobilnejši. V veliki meri si lahko pri tej odločitvi pomagate z odgovorom na to, za kaj boste potrebovali računalnik. Če bo pretežno počival na pisalni mizi, izbirajte med računalniki z zaslonom diagonale 17'' ali več, če pa ga boste veliko prenašali naokoli in uporabljali na poti, pa boste bolj zadovoljni z manjšim, npr. 15-,13- ali celo 11-palčnim. Ti prenosniki so posledično tudi lažji. Seveda gre pri tem za sklepanje kompromisov, saj so večji prenosniki po pravilu zmogljivejši.

Izbira je velika, kar pa nam ne olajša izbire, še posebej, če se na računalnike dobro ne spoznamo.
Izbira je velika, kar pa nam ne olajša izbire, še posebej, če se na računalnike dobro ne spoznamo. FOTO: Shutterstock

Kakovost zaslona

Pri zaslonih je treba biti poleg ločljivosti zaslona (v nadaljevanju) pozoren tudi na odbojnost – ali je svetleč (sijaj/glossy) ali nesvetleč (mat). Medtem ko prvi odbija svetlobo in v njem vidimo odseve, tega učinka pri matiranih ni. Svetleči zasloni so boljši za gledanje fotografij in posnetkov, saj ponujajo bolj živahen prikaz barv, a so praktično nemogoči za uporabo na sončni svetlobi, medtem ko so mat primernejši za pisarniško delo in za tiste, ki veliko potujete in ga uporabljate na prostem. Za čiščenje so enostavnejši svetleči, za mat zaslone pa potrebujete posebne krpice in čistila, ki ne puščajo sledi.

Glede ločljivosti je za povprečnega uporabnika povsem dovolj Full HD (1920x1080), medtem ko 4K potrebujejo samo zahtevni uporabniki, ki se ukvarjajo z grafikami in animacijami. Igričarji morajo biti pozorni na hitrost osveževanja (refresh rate) – kolikokrat na sekundo se posodobi slika na zaslonu – saj višja kot je, boljša je odzivnost v igrah. Za pisarniška opravila je dovolj tudi že ločljivosti 1366x768 pikslov.

Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?
Preberi še
Se med uporabo računalnika držite pravila 20-20-6?

Procesor

CPU (Central Processing Unit), po domače procesor, so možgani računalnika oz. enota, ki skrbi za izračun in obdelavo podatkov. Moč procesorja je odvisna od vaših zahtev. Večina prenosnikov je opremljenih z Intelovimi procesorji. Procesorja serije Pentium in Celeron bosta dovolj za nezahtevnega uporabnika, Intel Core i3 in i5 pa za povprečnega uporabnika. Za zahtevnejše sta rezervirana Core i7 in i9. Pri tem je treba dodati, da se procesor z isto oznako razlikuje po zmogljivostih v prenosnih in namiznih računalnikih. i7 v prenosniku je bolj i5 v namiznemu. Pozorni bodite tudi na zadnjo oznako procesorja, ki označuje njegovo namembnost. H, HQ in HK so namenjeni zahtevnejšim operacijam, U in Y pa so varčno naravnani. Nekateri imajo vgrajene AMD-jeve procesorje z oznakami A, FX, Athlon ali Ryzen.

Disk

Staviti na preteklost (HDD) ali prihodnost (SSD)? Z leti so se na trgu pojavili trdi diski (HDD) zelo velikih kapacitet po zelo ugodnih cenah. Če vam je pomembna samo kapaciteta, torej količina podatkov, ki jih lahko shranite, so trdi diski boljša izbira kot diski SSD (najnovejši prenosniki imajo vgrajene M.2 SSD diske), ki pa so hitrejši, tišji in manjši, zato pa dražji, a če upoštevate čas, ki vam ga prihranijo ob vsakodnevni rabi računalnika, hitro upravičijo višjo ceno. Ker čas je denar.

Povprečnemu uporabniku bi moralo biti 256 GB prostora povsem dovolj. Nekateri dražji računalniki kombinirajo SSD in trdi disk, medtem ko imajo najmanjši prenosniki zaradi omejitve prostora namesto klasičnega diska eMMC pomnilnik. Shrambo lahko nadgradite z nakupom dodatnega oz. zunanjega diska.

4 GB pomnilnika je že skoraj premalo za današnjega povprečnega uporabnika.
4 GB pomnilnika je že skoraj premalo za današnjega povprečnega uporabnika. FOTO: Shutterstock

Delovni pomnilnik (RAM)

Pri izbiri velikosti (bralno-pisalnega) pomnilnika, ki omogoča računalniku hkratno izvajanje več opravil, je priporočljivo izbrati vsaj 8 GB pomnilnika, za zahtevnejše uporabnike pa priporočamo 16 GB.

Vzdržljivost baterije

Čeprav ima v praksi večina uporabnikov prenosnik večino časa priklopljen na elektriko, pa je za določen segment kupcev, ki so veliko na poti, zmogljivost baterije še kako pomemben podatek. Ultrabooki so tu absolutni zmagovalci, na račun majhnosti in procesorja U pa zdržijo tudi po 10 ur brez napajanja, medtem ko klasični prenosniki v povprečju zdržijo polovico manj, gaming prenosniki pa le kakšni dve uri. Življenjsko dobo baterije izražajo vatne ure (Wh), njeno avtonomijo pa lahko podaljšate z uporabo manjše svetilnosti in ločljivosti, z izklopom wi-fija ipd.

Grafična kartica

Če prenosnika ne boste uporabljali za igranje računalniških iger, grafično oblikovanje ali video produkcijo, samostojne grafične kartice ne potrebujete in bo dovolj integrirana grafična kartica, ki je vgrajena v večino prenosnikov nižjega in srednjega cenovnega razreda (večinoma gre za Intelovo HD serijo grafičnih kartic), sicer pa potrebujete namenski grafični čip, med katerimi trenutno kraljujejo tisti s podpisom Nvidie.

Pred nakupom preverite, katere vhode ima.
Pred nakupom preverite, katere vhode ima. FOTO: Shutterstock

Cena

Naj vas akcije trgovcev ne zavedejo in premamijo v nakup najcenejšega prenosnika, saj je velika verjetnost, da prenosnik ne ustreza vašim potrebam. Marsikdo ne pozna razlike med dvo- in štirijedrnim procesorjem in tako izbira na podlagi tega, kar mu je jasno, in to cena vsekakor je. A z dvojedrnim procesorjem se lahko bolj kot ne poslovite od opravljanja več stvari hkrati.

Število priključkov

Prenosniki se razlikujejo tudi po številu priključkov in ni samoumevno, da ima vse porte, ki jih potrebujete. Tega se marsikdo ne zaveda in je pri nakupu na to premalo pozoren. Vsak prenosnik ima različno število in vrste USB vhodov, ki jih številni Ultrabooki sploh nimajo. Zato pa imajo praktično vsi HDMI izhod. Zato se pred nakupom vprašajte, katere potrebujete (Thunderbolt, USB-A, čitalec kartic, 3.5 mm vhod z slušalke itd.) in koliko, sicer boste morali s seboj prenašati adapterje oz. razširitveni priključek. Pri prenosnikih velja, da več USB vhodov kot imaš, več veljaš. Nekateri prenosniki, predvsem tisti za poslovno rabo imajo možnost priklopa na delovno postajo (docking station).

Operacijski sistem

Če nimate računalniških veščin, priporočamo, da izberete operacijski sistem Windows.

Pred nakupom ga preizkusite.
Pred nakupom ga preizkusite. FOTO: Shutterstock

Preizkus

Marsikdo se za nakup prenosnika odloči prek spleta in ga naroči, ne da bi ga prej videl in preizkusil. Toplo priporočamo, da preizkusite razstavni model, saj fotografije in tehnični podatki ne povedo celotne zgodbe. Morda pa vam tipkovnica ne bo všeč na otip, morda je drsna ploščica premajhna, morda vam prsti ne drsijo med tipkami, morda je ta preglasna, morda nima pravih stikal ipd.

Tablični (2v1) računalniki

Tovrstni hibridi, pri katerih je mogoče zaslon sneti ali vrteti okoli svoje osi in ga uporabljati kot tablico, so sicer dobrodošla popestritev ponudbe, a za resno delo te dvoživke niso primerne, saj so zaradi pomanjkanja prostora za komponente šibkejši. Za brskanje po spletu, pregledovanje fotografij in uporabo aplikacij pa bodo povsem dovolj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492