Moskisvet.com
Potovanje skozi čas

Naprave in aplikacije

'Mala črna škatla' – cenzurirana tehnologija ali nateg?

Oskar Sokolov
23. 05. 2023 05.00
0

Živimo v modernem svetu, kjer v žepu nosimo napravo, ki ima več računske moči kot računalniki, ki so poganjali prve odprave v vesolje.

Vsak dan poslušamo o tehnoloških odkritjih, vsako leto kupujemo naprave, ki obljubljajo nove, revolucionarne tehnološke premike. V svetu, kjer je tehnologija vseprisotna in sprejeta, si težko predstavljamo, da bi lahko obstajale inovacije, ki so zaradi svoje pretirane potentnosti skrite pred množicami. Sploh si je to težko predstavljati, če gre za tehnologijo, ki je bila patentirana več kot 70 let nazaj. 

Digitalni evro: denar 21. stoletja ali želja po nadzoru?
Preberi še
Digitalni evro: denar 21. stoletja ali želja po nadzoru?

Tehnologija za množice in tehnologija za elito

Pa vendar, sklicujoč se na zgodovino ne bi bilo nič nenavadnega, če bi vodilna elita ta trenutek pred množično populacijo skrivala "nevarna" tehnološka odkritja. Cerkev je cenzurirala in uničila načrte za prvi toplozračni balon, ki jih je izdelal jezuit Bartolomeu de Gusamo, češ da gre za "hudičevo delo".  To je razvoj letenja zamaknilo za več desetletij in množice ohranilo v prepričanju, da ljudje pač ne moremo potovati po zraku. Hudo je cerkev ovirala in cenzurirala tudi razvoj tiska, ki je predstavljal grožnjo zaradi možnosti hitrega širjenja antikatoliških idej. Med drugo svetovno vojni so vodilni pred množicami skrivali resnične sposobnosti radijske tehnologije, po drugi svetovni vojni so ZDA skrbno varovale razvoj kriptografije, Sovjeti pa razvoj satelitov. Danes na zahodu vsi vemo, kako Kitajska omejuje resnične sposobnosti interneta, da bi svoje prebivalce ohranila pretežno nevedne. Če sklepamo na podlagi zgodovine, lahko enostavno zaključimo, da je v vsakem časovnem obdobju doslej obstaja tehnologija, ki je bila pred svojim časom, a je bila zaradi grožnje vladajoči eliti popolnoma ali delno cenzurirana. Si je tako težko predstavljati, da danes ne obstajajo izumi, ki so zaradi svoje moči namerno skriti pred očmi množic?

Je Musk res poslednji branilec svobode govora?
Preberi še
Je Musk res poslednji branilec svobode govora?

Jasnovidnost, potovanje v času in resnična manifestacija

Sprehodimo se nekaj desetletij nazaj. Ameriški izumitelj Thomas Galen Hieronymus je leta 1949 patentiral "Hieronimski stroj", znan tudi kot mala črna škatla ali "Little black box". Hieronymus je verjel, da vsaka snov oddaja določeno energijsko polje, ki ni elektromagnetno, ampak spada nekam med svetlobno in električno valovanje. S pomočjo te eloptične energije, ki naj bi jo bil sposoben meriti njegov izum, je znal Hieronym identificirati neznane substance, manipulirati človeško energijsko polje, locirati vodo v puščavi in identificirati telesne bolezni. Tako je vsaj trdil. Ker za eloptično energijo ne stoji znanstvena teorija in ne obstaja noben znanstveni dokaz za njen obstoj, so Heronymusov izum množično kritizirali in ga označili za psevdoznanstveno prevaro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odkritje nadnaravnega?

Kritika znanstvene srenje Hieronymusa ni ustavila. Nasprotno, po svetu je nenavadni energetski izum zbudil veliko zanimanja. Velika podjetja, prestižne ameriške univerze in sovjetska znanstvena akademija so vsi začeli raziskovati Hieronymusov fenomen: znanstveno nepodprte, a vseeno množične ideje in poročila o tem, da je eloptična energija sposobna manipulirati z mislimi, misel manifestirati v fizično, videti v prihodnost in preteklost, projecirati misli na druge, generirati psionično energijo, odkleniti človeške nadnaravne sposobnosti ter s pomočjo videnja na daljavo locirati pogrešane osebe. Posmehu navkljub je Hieronymus po celem svetu navdihnil ljudi, ki so začeli razmišljati in raziskovati v smeri obstoja popolnoma nove in nepoznane dimenzije energetskega polja. To je vodilo v patentiranje več različnih malih črnih škatel, naprav, ki naj bi to energijo generirale, identificirale in prenašale.

Kako prepoznati fotografijo, ki jo je generiral AI?
Preberi še
Kako prepoznati fotografijo, ki jo je generiral AI?

Nateg ali cenzura?

Ker moderna znanost ne zmore pojasniti, niti potrditi ugotovitev Hieronymusa in njegovih podpornikov, so mnogi prepričani, da gre le za uspešen nateg, ki je dovolj naivne ljudi spodbudil k nakupu popolnoma neuporabnih strojev. Čeprav se to stališče mnogim zdi daleč najbolj verjetno, še vedno obstajajo ljudje, ki trdno verjamejo v obstoj nadnaravnih energij in strojev, ki odpirajo vrata fizično nerazložljivim fenomenom. Ta skupina je prepričana tudi, da se vladajoča elita zaveda moči takšnih izumov in jih zaradi tega zavestno skriva pred očmi množic. Mnogi verjamejo, da je prav uporaba te energije v preteklosti omogočila izdelavo in postavitev znanstveno nepojasnljivih fizičnih reliktov, kot so egipčanske piramide in angleški Stonehedge. Internetne govorice pogosto omenjajo tudi, da vlada te "cenzurirane" tehnologije pridno uporablja za nadzor nad prebivalstvom. CIA naj bi imela tajno skupino jasnovidcev, na primer. Skrita resnica ali teorija zarote? Bržčas ne bomo vedeli nikoli. Kljub temu pa nas lahko poročila o jasnovidnih fenomenih opomnijo na to, da bi pred nekaj kratkimi stoletji ideja, da lahko človek leti, zbudila podobno zavijanje z očmi, kot ga mnogi izvajamo danes, ko slišimo za malo črno škatlo.

Učitelj dr. Uroš Ocepek: ''Otroci si zaslužijo avtentične učne situacije''
Preberi še
Učitelj dr. Uroš Ocepek: ''Otroci si zaslužijo avtentične učne situacije''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492