Moskisvet.com
Igralne konzole cloud gaming

Naprave in aplikacije

Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku

Oskar Sokolov
29. 09. 2022 05.00
0

Še pred nekaj leti je veljalo, da za kakršen koli gaming nujno potrebuješ velikanski gaming računalnik ali zasoljeno drago gaming konzolo, če ne drugega, pa vsaj pregrešno drag eGPU. Časi so se spremenili, danes lahko tudi na najbolj zanikrnem Notebooku igramo najnovejše igre. Pa ne zato ker bi procesorska in grafična moč v nekaj letih tako zelo napredovali, ampak zaradi cloud gaminga.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

Kaj je cloud gaming?

Igranje iger prek oblaka v osnovi pomeni, da našo napravo uporabljamo le kot kontroler in projektor, računalniško moč pa posodi oddaljen super računalnik. Končna uporabniška izkušnja se bore malo spremeni. Še vedno na našem zaslonu igramo igro in jo upravljamo s tipkovnico in miško ali kontrolerjem v naši roki. A za razliko od klasičnega igranja težkega dela ne opravlja drobovje naše naprave, ne potrebujemo močne strojne opreme, ampak le močno internetno povezavo. V zadnjih letih so na trg oblačnega igranja vstopili že vsi veliki igralci, od Googla in Microsofta do Amazona in Nvidie. Do nekaj storitev se da priti tudi na slovenskem trgu, čeprav se je pri nekaterih treba znajti z VPN-ji.

Igranje iger prek oblaka v osnovi pomeni, da našo napravo uporabljamo le kot kontroler in projektor, računalniško moč pa posodi oddaljen super računalnik.
Igranje iger prek oblaka v osnovi pomeni, da našo napravo uporabljamo le kot kontroler in projektor, računalniško moč pa posodi oddaljen super računalnik. FOTO: Shutterstock
Zakaj moja klimatska naprava ne greje?
Preberi še
Zakaj moja klimatska naprava ne greje?

Glavna težava

Posojanje strojne moči, ki omogoča cloud gaming, seveda ni poceni. Naročnine, ki omogočajo igranje najbolj zaželenih iger, se lahko povzpnejo tudi na več deset evrov na mesec. Za prave gamerje plačevanje ene drage mesečne naročnine niti ne bi bil problem, a je ponudba tako razdrobljena, da je treba za dostop do vseh zaželenih naslovov na mesec odšteti celo premoženje. Zagata je podobna trenutni situaciji na trgu pretočnega videa. Na začetku, ko je še imel popoln monopol, je bil za dostop do vseh zaželenih filmov in serij dovolj en sam račun na Netflixu. Do danes se je ponudba tako razdrobila, da moramo za dostop do vseh zaželenih naslovov plačevati vsaj tri različne pretočne naročnine. Podobno je na trgu oblačnega igranja. Velika konkurenčnost vseh ponudnikov pretočnega igranja vodi v to, da najboljšega ponudnika ni, vsak pa res dobro pokrije le delček trga. Visoka cena naročnin cloud gaminga še dodatno poudari problem razdrobljenosti trga. 

Posojanje strojne moči, ki omogoča cloud gaming, seveda ni poceni. Naročnine, ki omogočajo igranje najbolj zaželenih iger, se lahko povzpnejo tudi na več deset evrov na mesec.
Posojanje strojne moči, ki omogoča cloud gaming, seveda ni poceni. Naročnine, ki omogočajo igranje najbolj zaželenih iger, se lahko povzpnejo tudi na več deset evrov na mesec. FOTO: Shutterstock
Ali algoritem popolnoma kroji naša življenja?
Preberi še
Ali algoritem popolnoma kroji naša življenja?

Vsaj iskanje iger je postalo lažje

A tudi tisti, ki jim ni problem globoko seči v denarnico, imajo s cloud gamingom lahko nepotrebne preglavice. Iskanje vseh naslovov prek različnih knjižnic terja svoj čas. Nič ni hujšega od tega, da moramo, preden lahko začnemo igrati svojo najljubšo igro, pol ure odpirati različne strani, da bi ugotovili, kje je sploh na voljo. Nad ta problem se je spravil Google, ki v tujini določenim uporabnikom omogoča, da oblačno igro odprejo kar neposredno prek brskalnika. Če poguglamo naslov znane videoigre, ki je dostopna prek oblačnega igranja, bo google na desni kartici ponudil gumb, ki nam bo omogočal, da takoj začnemo igrati. Ni nam torej več treba odpirati posameznih strani in iskati znotraj knjižnic, gumb v Googlu nas popelje neposredno na začetni zaslon igre. Zanimivo je, da na ta način Google ne promovira le svoje Stadie, ampak povezave odpirajo tudi oblačne igre drugih ponudnikov, kot sta Nvidia in Microsoft. Google s tem ne rešuje glavne težave napihnjenih cen, če nimamo denarja za aktivno naročnino, se bomo morali obrisati pod nosom, saj nas bo gumb popeljal le do obrazca za registracijo in nakup storitve. Če ga imamo dovolj, da smo stranka vseh ponudnikov oblačnega igranja, pa je celotna izkušnja oblačnega igranja ravnokar postala veliko bolj enostavna.

Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?
Preberi še
Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325