Moskisvet.com
iPhone 11

Naprave in aplikacije

Kam je izginil iPhone 9?

Oskar Sokolov
17. 12. 2019 11.38
0

Komaj je velikan iz Coupertina dobro predstavil letošnjo druščino treh iPhonov, natančneje iPhona 11, 11 Pro in 11 Pro Max, so splet že preplavile raznorazne govorice o tem, kaj ameriško podjetje pripravlja za leto 2020 in celo, kakšni so njihovi načrti za leto 2021.

Vse se začenja z govoricami o iPhonu SE2, o katerem od Applovih žvižgačev poslušamo že malodane od splavitve prve SE generacije daljnega leta 2016. Po novem se šušlja, da naj bi iPhone SE2 na trg končno prišel spomladi leta 2020. Vziualno naj bi bil na las podoben iPhonu 8, se bo pa lahko pohvalil z najnovejšim Applovim procesorjem A13. Še najbolj zanimiva lastnost tega cenejšega iPhona, ki naj bi čez lužo stal precej manj od 500 zelencev, pa je ime samo.

Manjkajoča številka se je na Applovi časovni premici pojavila leta 2017, ko so predstavili dve različici iPhona 8, hkrati pa so na trg poslali še iPhone X.
Manjkajoča številka se je na Applovi časovni premici pojavila leta 2017, ko so predstavili dve različici iPhona 8, hkrati pa so na trg poslali še iPhone X. FOTO: Shutterstock

iPhone SE2 – iPhone, ki ga nikoli ni bilo

Dolga leta smo poslušali o iPhonu SE2, ki se kljub goram raznoraznih konceptov še ni pojavil, nove pricurljane informacije pa govorijo o tem, da bo iPhone SE2 kar – iPhone 9. Skrivnostna manjkajoča številka se je na Applovi časovni premici pojavila leta 2017, ko so predstavili dve različici iPhona 8, hkrati pa so na trg poslali še iPhone X, ki je hotel z večjo številko ob imenu takoj nakazati na to, da je šlo za najinovativnejše, kar je podjetje takrat ponujalo. S tem so ustvarili veliko zmedo, saj so naslednje leto predstavili iPhone XR, XS in XS Max, leto kasneje pa iPhone 11, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max; imena so postajala daljša in daljša, iPhona 9 pa nikoli ni bilo – do danes.

So kupci pametnih telefonov presiti?
Preberi še
So kupci pametnih telefonov presiti?

Oziroma, natančneje, ne bo ga do pomladi prihodnje leto, ko naj bi Apple načrtoval uradno predstavitev. iPhone 9 bo tako prevzel vlogo Applove dostopnejše ponudbe, ki jo danes v glavnem sestavljajo starejše generacije iPhonov z napihnjenimi cenami (trenutno ponujajo tri leta star in že precej zastarel iPhone 7 za 450€, halo?!), kar lahko samo pozdravljamo.

Vidijo analitiki v prihodnost?

Govorice o tem, kaj Apple namerava narediti v prihodnosti, pa se ne ustavijo s splavitvijo manjkajočega iPhona 9. Med drugim je govora o tem, da prihodnje leto vračajo čitalci prstnih odtisov. In to, kot se za leto 2020 spodobi, v podzaslonski obliki. Apple naj bi se s Qualcommom (s katerim so bili še nedavno v sporu) namreč dogovarjal o uporabi njihove nove tehnologije podzaslonskega branja, ki za izris 3D slike prstnega odtisa uporablja ultrasonične valove. S tem je zelo podobna Samsugovemu ultrasoničnemu bralniku prstnih odtisov, ki se pojavlja v letos predstavljenih modelih, gre pa pričakovati, da bo v prihajajočih iPhonih ultrasonično branje še nekoliko izpopolnjeno.

iPhone 9 bo prevzel vlogo Applove dostopnejše ponudbe.
iPhone 9 bo prevzel vlogo Applove dostopnejše ponudbe. FOTO: Shutterstock

Poleg tega je govora tudi o tem, da naj bi trije veliki igralci, Samsung, Apple in Xiaomi, prihodnje leto v škatle s pametnimi telefoni začeli dodajati brezžične Bluetooth slušalke. To bi bilo Applu, ki zelo rad zaračuna za raznorazne dodatke, sicer precej nepodobno, vprašanje pa je tudi, koliko bo dodatek brezžičnih naušnikov podražil že tako drage naprave.

Applovih naprav naj bi bilo leta 2020 sicer zelo veliko; govora je o kar petih modelih iPhonov. Poleg dostopnega iPhona 9 bosta jeseni na trg prišla še dva malo manj dostopna modela, natančneje iPhone 12 v 5,4- in 6,1-palčni izvedbi, za najzahtevnejše pa bosta tu še dva prestižnejša modela, in sicer iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max.

Vidijo analitiki dve leti v prihodnost?

Poročila govorijo celo o tem, kaj gre od Appla pričakovati leta 2021. Govora je o tem, da naj bi Apple začel predstavljati dve seriji pametnih telefonov na leto, eno spomladi in eno jeseni, s čimer bi lažje konkurirali Samsungovi S in Note liniji in se izognili neenakomernim prodajnim rezultatom čez leto. Analitiki obljubljajo še iPhone SE2 Plus (ali morda kar iPhone 9+?) ter nov prestižen model, ki se bo poslovil celo od vhoda za polnjenje in se tako zanašal izključno na brezžično tehnologijo. Seveda pa gre vse te govorice vzeti s precejšnjo zadržanostjo; že o iPhonu SE2 smo slišali ogromno nasprotujočih si podatkov in danes se očitno analitiki ne morejo poenotiti niti o tem, kako točno mu bo na koncu ime. Edini način, da izvemo, je torej, da počakamo.

 

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376