Moskisvet.com
Pametni telefoni

Naprave in aplikacije

Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

Oskar Sokolov
25. 01. 2024 02.30
2

Digitalna zasebnost je v zadnjih letih postala vse bolj pereča tema – v popolnoma povezanem svetu so informacije o naših interesih, osebnostnih lastnostih in socialnoekonomskem statusu postale velikanski vir zaslužka, načini, na katere so velika podjetja pripravljena priti do teh informacij, pa vse bolj etično vprašljivi. Eden najbolj spornih načinov pridobivanja informacij o nas je prisluškovanje – gotovo ste že slišali srh zbujajoče zgodbe o tem, kako Facebook in ostala velepodjetja začnejo prikazovati oglase o temi, o kateri smo se nekaj ur nazaj pogovarjali s prijatelji.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Produkt smo mi

O tem, da smo na socialnih omrežjih produkt mi sami, smo že pisali – ker za storitev ne plačujemo, mora podjetje najti drug način za zagotovitev mastnih dobičkov. Za storitev torej plačamo s svojo pozornostjo, ki jo spretni algoritem zna vedno bolje pritegniti, in z osebnimi podatki, ki jih delimo z oglaševalci na tej platformi. 

Šokirani? Z vsem ste se strinjali, ko ste kliknili na gumb "strinjam se s pogoji uporabe", ne da bi jih dejansko prebrali. Čeprav šef Facebooka Mark Zuckerberg trdi, da načini zbiranja podatkov ne vključujejo prisluškovanja pogovorom, so neodvisni preizkusi to postavili pod vprašaj.

Čeprav Zuckerberg trdi, da načini zbiranja podatkov ne vključujejo prisluškovanja pogovorom, so neodvisni preizkusi to postavili pod vprašaj.
Čeprav Zuckerberg trdi, da načini zbiranja podatkov ne vključujejo prisluškovanja pogovorom, so neodvisni preizkusi to postavili pod vprašaj. FOTO: Shutterstock
Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika
Preberi še
Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika

Kako preverim, ali mi telefon prisluškuje?

Prisluškovanje je najlažje preveriti tako, da budnemu ušesu socialnega omrežja nastavimo past. Odpremo aplikacijo popularnega socialnega omrežja in začnemo v angleškem jeziku govoriti o temi, o kateri sicer ne bi. Pomembno je, da gre za temo, ki je povezana s produktom ali storitvijo, ki se jo da prodati prek socialnoomrežnih oglasov – govorimo lahko na primer o nakupu novega računalnika ali o potovanju v eksotično državo. 

Ko o temi nekaj minut govorimo, počakamo nekaj časa in postanemo pozorni na to, ali nam socialno omrežje po novem ponuja oglase, povezane s temo, o kateri smo govorili. Pomembno je, da vmes ne guglamo o tej temi in ne obiščemo nobene spletne strani, povezane s to temo, tema pa naj tudi ne bo povezana z našimi splošnimi interesi. Na ta način minimiziramo možnost, da se je oglas prikazal iz drugega vzroka, ki nima nič skupnega z našim pogovorom.

To so najbolj očitni znaki, da je vaš računalnik okužen z virusom
Preberi še
To so najbolj očitni znaki, da je vaš računalnik okužen z virusom

Rezultati?

Mnogi, ki so test prisluškovanja opravili sami, so bili šokirani nad rezultati. Socialno omrežje začne pogosto res prikazovati oglase na temo našega pogovora, tudi če se prej nikoli nismo zanimali zanjo. Gre za vdor v zasebnost, ki bi ga še pred desetimi leti sprejeli z ogorčenjem, danes pa smo na tem področju že skoraj popolnoma desenzitizirani. 

Čeprav je prisluškovanje namenjeno "le" prikazovanju bolj primernih oglasov, se hitro vprašamo, kje je meja in kdaj bodo telefonom brez naše privolitve vsepovprek začeli prisluškovati vlada, organi pregona in zaposlovalci.

Socialno omrežje začne pogosto res prikazovati oglase na temo našega pogovora, tudi če se prej nikoli nismo zanimali zanjo.
Socialno omrežje začne pogosto res prikazovati oglase na temo našega pogovora, tudi če se prej nikoli nismo zanimali zanjo. FOTO: Shutterstock

Kaj lahko naredim?

Ker se z uporabo socialnih omrežij strinjamo z dolgim seznamom pogojev uporabe, ki vključujejo nespoštovanje naše zasebnosti, je najboljša rešitev izbris aplikacij in profilov na socialnih omrežjih. Ker pa je to v modernem svetu ekstremna poteza, ki nas lahko popolnoma odtuji od aktualnega dogajanja, je bolj popularen manj ekstremen, a vseeno učinkovit pristop. 

Tako androidni kot jabolčni telefoni omogočajo nadzor nad dostopom do mikrofona, kar lahko sicer vpliva na funkcionalnost aplikacije (ne moremo na primer snemati videov v Instagramu), a hkrati prepreči, da bi se naši zasebni pogovori zlorabili v želji po čim večjem profitu. 

Redno lahko tudi brišemo shranjene delčke pogovorov, ki jih shranjujejo pametni pomočniki (Siri, Alexa, Google Assistant), in v nastavitvah aplikacije socialnega omrežja čim bolj omejimo dostop do svojih podatkov (npr. izključimo app tracking na Applovih napravah). 

Velik plus je v našem primeru tudi naša majhnost – slovenščina je kot jezik, ki ga govori okoli dva milijona ljudi, izredno nepopularen cilj za velike oglaševalce, ki vplivajo na milijarde ljudi. Tudi zaradi tega avtomatizacija prepoznave slovenskega jezika šepa za prepoznavo velikih, kot sta npr. angleščina in španščina. Ja, včasih je dobro biti tudi majhen in neopazen.

Napake, ki jih delate pri polnjenju telefona: tako ga boste najhitreje napolnili, če imate malo časa
Preberi še
Napake, ki jih delate pri polnjenju telefona: tako ga boste najhitreje napolnili, če imate malo časa

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369