Moskisvet.com
Pametni telefon prodaja

Naprave in aplikacije

Kako kar največ iztržiti za svoj pametni telefon?

A.P.
29. 05. 2020 06.00
0

Trg rabljenih pametnih telefonov je skoraj tako živ kot trg novih telefonov. Konkurenca je huda in če želite svoj odsluženi pametni telefon prodati za dobro ceno, je treba o tem razmišljati, še preden se za prodajo odločite.

Pred časom smo pisali o tem, kako nekateri telefoni hitreje izgubljajo vrednost kot drugi. Zaradi hitrega napredka tehnologije telefone menjamo kot srajce, a medtem ko nekateri preprosto morajo imeti zadnji model, čeprav ga v resnici ne potrebujejo, s(m)o drugi povsem zadovoljni z leto ali dve starim modelom, tudi rabljenim. Če s telefonom lepo ravnate, lahko zanj kasneje tudi kar nekaj iztržite in vas manj boli glava, ko kupujete novega.

Preverite, koliko z leti na vrednosti izgubi vaš telefon
Preberi še
Preverite, koliko z leti na vrednosti izgubi vaš telefon

Zaščitni ovitek in folija/steklo

Tako kot ljudje nismo bili "narejeni" za neprestano sedenje, pa to vseeno počnemo, tudi pametni telefon niso bil narejeni za to, da njihovo estetsko oblikovano ohišje skrivamo za ovitkom, a so ti predpogoj, če nam ni vseeno, kako bo telefon videti čez čas. Marsikdo okleva z nakupom zaščitnega ovitka in ker je po toči zvoniti prepozno, to storite še isti dan, ko kupite telefon, saj nesreča nikoli ne počiva. Pri tem ne pozabite na zaščito zaslona, ki ga zaščitite z zaščitno folijo oz. steklom, katerega debelina je danes že povsem zanemarljiva. Precej ceneje je namreč zamenjati zaščitno folijo kot pa cel zaslon. Nihče od vas za dobro ceno ne bo kupil telefona z raztreščenim zaslonom, razen seveda, če ni na lovu za "organi" (beri notranjimi deli). Priporočamo, da imate dodatno zaščitno folijo vedno pri sebi.

Če želite za rabljeni telefon iztržiti čim več, morate o tem začeti razmišljati že takoj ob nakupu novega.
Če želite za rabljeni telefon iztržiti čim več, morate o tem začeti razmišljati že takoj ob nakupu novega. FOTO: Shutterstock

Ohranite originalno škatlo

Že res, da vam bo škatla, v kateri ste dobili telefon, zasedla nekaj prostora v predalu ali omari, a če boste zaradi tega čez leto ali dve lahko telefon prodali za višjo ceno, se izplača žrtvovati nekaj prostora. Če telefonu priložite originalno pakiranje, ga bo to naredilo bolj privlačnega za prodajo, pri čemer ne pozabite na vse dodatke – polnilec, slušalke ipd., kar bo še dodatno dvignilo njegovo vrednost.

Telefon temeljito očistite

Nihče ne želi vedeti, kje vse se je valjal vaš pametni telefon, zato naj njegov videz tega ne odraža. Pred prodajo ga temeljito očistite, da bo videti karseda nov.

Počistite za sabo

Pred prodajo na telefonu izvedite "čistko", kar storite s tem, da telefon ponastavite na tovarniške nastavitve, s čimer bodo z naprave odstranjeni vsi osebni podatki in spremembe, telefon pa bo spet vseboval samo prvotne nastavitve in informacije, ne pa tudi vaših fotografij, posnetkov, zapiskov, glasbe ipd., saj to izbriše sleherno sled za uporabnikom. Preden obnovite sistem, ustvarite varnostno kopijo podatkov, sicer tvegate, da jih izgubite za vedno.

Z dobro fotografijo boste telefon skoraj zagotovo prodali hitreje in lažje.
Z dobro fotografijo boste telefon skoraj zagotovo prodali hitreje in lažje. FOTO: Shutterstock

Fotografije za oglas

Ker se na spletnih tržnicah vsak dan pojavi kopica novih telefonov, namenjenih prodaji, si je treba izboriti svoj prostor pod soncem. Lahko namreč prodajate še tako dober telefon, pa si s slabo fotografijo naprave delate medvedjo uslugo. Dobro posnete fotografije naredijo oglas privlačnejši, s čimer običajno pripomorete k temu, da se hitreje proda. Pred fotografiranjem mora telefon v masko (beri, treba ga je dobro očistiti). Če se le da, uporabite naravno svetlobo, ki ustvarja najbolj optimalne pogoje za fotografiranje. Želite mehko, ne direktne svetlobe (fotografirajte blizu okna) in tudi ne rumene slike, ki jo lahko povzroči umetna svetloba. Napravo fotografirajte iz različnih kotov, da bodo potencialni kupci videli realno stanje. Vsekakor si želite biti iskreni, saj si verjetno ne želite izgubljati časa s kupci, ki se ne bodo odločili za nakup, potem ko bodo spoznali, da je naprava v slabšem stanju kot na fotografiji. Če je telefon postavljen v okolje, odstranite moteče elemente iz kadra in uporabite ožjo globinsko ostrino, da dobite lepo zamegljeno ozadje in s tem bolj izpostavljen glavni objekt.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492