Moskisvet.com
Euvropska komisija WhatsApp

Naprave in aplikacije

Evropska komisija prepovedala uporabo aplikacije WhatsApp

A.P.
24. 02. 2020 07.37
0

Evropska komisija se je odločila za precej drastičen ukrep in prepovedala uporabo aplikacije WhatsApp, saj meni, da šifriranje sporočil ni dovolj transparentno in posledično ne dovolj varno za prenos občutljivih informacij.

WhatsApp je ena najbolj priljubljenih aplikacij za komuniciranje. Po svetu ima kar dve milijardi aktivnih uporabnikov, ki vseskozi zahtevajo novosti, zato programerji stalno predstavljajo nove rešitve in funkcionalnosti.

Uslužbenci Evropske komisije morajo nehati uporabljati WhatsApp.
Uslužbenci Evropske komisije morajo nehati uporabljati WhatsApp. FOTO:

V tej množici v bodoče očitno ne bo več pomešanih uslužbencev Evropske komisije, saj je institucija prepričana, da zaradi ne dovolj transparentnega šifrirnega sistema – poslužuje se popolnega, t.i. end-to-end šifriranja podatkov – aplikacija WhatsApp ni dovolj varna za uporabo, zato so zaposlenim pristojni prepovedali njeno uporabo in predlagali, da preklopijo na aplikacijo Signal (2013), ki je osnovana na istem protokolu razvijalca Open Whisper Systems, a je za razliko od aplikacije WhatsApp odprtokodna. Izdelali so jo aktivisti za zasebnost.

Evropska komisija svojim uslužbencem predlaga aplikacijo Signal.
Evropska komisija svojim uslužbencem predlaga aplikacijo Signal. FOTO:

Domnevno nezadostna varnost aplikacije WhatsApp bi lahko ogrozila varnost celotne Evropske unije, saj so si zaposleni preko aplikacije prenašali številne diplomatske dokumente, ki bi se lahko znašli v napačnih rokah. Z namenom zaščite pred tovrstnimi grožnjami bo EU oblikovala strategijo za kibernetsko varnost in ustanovila posebno skupino, ki bo nudila podporo državam in organizacijam znotraj EU v primeru kibernetskega napada ter na ta način lažje zaščitila svoje interese na področju informacijske varnosti – varstvo podatkov in informacijskih sistemov pred nezakonitim dostopom, razkritjem, uporabo, uničenjem ali spremembo.

Več kot samo slušalke: skrite funkcionalnosti AirPods slušalk
Preberi še
Več kot samo slušalke: skrite funkcionalnosti AirPods slušalk

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376