Moskisvet.com
AC 2019 ATELIER FILTRE FILTER WORKSHOP 1

Naprave in aplikacije

Človeške lase spremenili v upogljive OLED zaslone

A.P.
11. 06. 2020 06.00
0

Danes znanstveniki uporabljajo raznorazne materiale za izdelavo visokotehnoloških izdelkov, zato ne preseneča, da so avstralski raziskovalci našli način, kako človeške lase uporabiti pri izdelavi upogljivih zaslonov za pametne naprave. Kar pa ne zmanjšuje izjemnosti podviga.

Upogljivi zasloni že nekaj let burijo človeško domišljijo in vzbujajo zanimanje, avstralski raziskovalci z univerze Queensland University of Technology (QUT) pa so dokazali, da jih lahko izdelajo s pomočjo človeških las. Povezali so se s frizerskim salonom iz Brisbana, ki je prispeval lase, ki bi sicer končali v smeteh, ter iz njih izdelali upogljiv zaslon. Lase so sprva razcepili in jih nato segreli na 240 stopinj Celzija, da so iz njih pridobili ogljikove nanotočke. Točke v velikosti enega nanometra (milijoninka milimetra) so pri nizki napetosti uporabili kot aktivno matriko svetleče naprave in s tem lase v končni fazi spremenili v organske zaslone, ki ob nizki napetosti oddajajo modro svetlobo. Ta naj bi bila dovolj močna tudi za televizorje, tehnologijo pa bo moč uporabiti tudi pri pametni embalaži in oblekah ter izdelavi prometnih znakov, senzorjev in medicinske opreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Iznašli material, ki človeku nudi toplotno kamuflažo
Preberi še
Iznašli material, ki človeku nudi toplotno kamuflažo

Tehnologijo je še v povojih, raziskovalci pa zdaj preizkušajo podobno doseči tudi s pasjo dlako.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497