Moskisvet.com
otroci in družbena omrežja

Naprave in aplikacije

Aplikacija TikTok: kitajski Instagram, ki osvaja svet

M. A.
25. 01. 2019 10.38
0

Če se tudi vi navdušujete nad vedno novimi aplikacijami, ste zagotovo že opazili TikTok, aplikacijo za snemanje kratkih videov. Kitajska aplikacija je luč sveta sicer ugledala že pred dvema letoma, oktobra lani pa je bila največkrat prenesena aplikacija v omenjenem mesecu.

Aplikacija TikTok sama po sebi sicer ne prinaša bistvenih novosti, ki jih še ne bi poznali. Omogoča snemanje kratkih videev do 15 sekund, kar poznamo že z Instagrama in njihovih priljubljenih ’instastoryjev’, a kljub temu je aplikacijo na svoj telefon preneslo že več kot pol milijarde ljudi. Več kot 150 milijonov rednih uporabnikov prihaja s Kitajske, kjer je aplikacija nastala, zato so jo številni označili za ’kitajski Instagram’.

Vanessa Hudgens je le ena izmed tistih, ki so nad aplikacijo TikTok navdušeni.
Vanessa Hudgens je le ena izmed tistih, ki so nad aplikacijo TikTok navdušeni. FOTO: Profimedia

Videe lahko tudi pohitrite, upočasnite ali pa dodate filter, pred kratkim pa se je aplikacija posodobila in zdaj ji lahko dodate tudi glasbo. S tem so uspešno dosegli svoj cilj, da pridobijo več mladih uporabnikov, nad čemer pa niso navdušeni starši, saj se lahko na vašem ekranu pojavi marsikaj. Apple je aplikacijo v svoji trgovini ocenil kot primerno za tiste nad 12 let.

Tudi manekenka Winnie Harlow je velika promotorka omenjene aplikacije.
Tudi manekenka Winnie Harlow je velika promotorka omenjene aplikacije. FOTO: Profimedia

Aplikacija sicer dovoljuje tudi zasebno rabo, kar pomeni, da lahko vaše videe vidijo samo tisti, ki jim to dovolite, a če jih ne zaščitite pred radovednimi očmi, jih lahko vidijo vsi – tudi otroške oči. Ker TikTok ne briše ’odrasle vsebine’, se lahko tudi takšni videi kar naenkrat pojavijo na vašem ekranu in prav tega se najbolj bojijo starši. Prav tako vam lahko vsak pošlje sporočilo – če tega seveda ne spremenite v nastavitvah.

Številni starši nad aplikacijo niso navdušeni.
Številni starši nad aplikacijo niso navdušeni. FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400