Moskisvet.com
varnost podatkov - 3

Tehnologija

Napačna uporaba vam lahko nakoplje težave!

N.J.
19. 08. 2016 09.12
5

Pri odstranjevanju USB ključka marsikdo ne upošteva priporočil in ključek odstrani, ne da bi ga prej 'odjavil' iz sistem. A varno odstranjevanje USB ključka lahko pomembno vpliva na delovanje vašega računalnika.

USB ključ
USB ključ FOTO:

Hitra odstranitev ključka brez predhodne 'odjave',še posebej, ko se podatki recimo zapisujejo bodisi na ključek ali računalnik, potek pa še ni zaključen, lahko privede do izgube podatkov, celo sesutja računalniških programov, težav pri osveževanju sistema, delovanju datotek ali celo zahteva ponovni zagon računalnika. Operacijski sistem namreč disk zaznava kot del računalniške opreme. Ko bere podatke z naprave, operacijski sistem deluje tako, da lahko dostopa do podatkov in ne pričakuje, da bodo ti med branjem ali zapisovanjem nenadoma izginili. Če USB odstranimo nenadoma med zapisovanjem na ključek, zapisovanje pa še ni zaključeno, podatke lahko trajno izgubimo. Prav zaradi tega je primernejši način odstranjevanja varno odstranjevanje, s čimer se izognemo morebitni izgubi podatkov.

Hitro odstranjevanje

Operacijski sistem Windows omogoča tudi nastavitev za hitro odstranjevanje ključka. Da to omogočite, sledite spodnjim korakom:

Control Panel ⇒ Device Manager ⇒ Disk Drive ⇒ izberete USB / desni klik ⇒ Propreties ⇒ Policies ⇒ izberite Quick Removal (Default)

To vseeno ne pomeni, da lahko vedno in v vsakem trenutku odstranite ključek. Med prenašanjem datotek, dokler postopek prenosa ali zapisa ni končan, ključka nikar ne odstranjujte, saj lahko vseeno izgubite podatke! Vselej počakajte, da se postopek zaključi in šele nato izvlecite ključek iz naprave.

varnost podatkov - 3
varnost podatkov - 3 FOTO: iStockphoto
Pogoste zlorabe preko USB ključka

Posojanje naprav z USB priključkom lahko za posameznika pomeni usodno napako. Preko izposojenega USB ključka se lahko vaša naprava tudi okuži z virusom, nad okuženo napravo pa bi lahko nepridiprav prevzel popoln nadzor: nadzor nad napravo samo, vašimi pogovori, sporočili, brskanjem po spletu, prenašanjem datotek ipd. Številni protivirusni programi tega ne zaznajo, kar pomeni, da vaše računalnika ali druge pametne naprave ne ščitijo pred tovrstnimi napadi in zlorabami. USB prevara tehnično gledano tudi ni pravi virus, je le prevara računalnika, da napravo prepozna kot nekaj drugega. Prav iz varnostnega razloga so ponekod (recimo na računalnikih ameriške vojske, pa tudi nekaterih računalnikih v slovenskih uradih) USB vhodi onemogočeni in uporaba USB ključkov tam ni mogoča.

USB ključ
USB ključ FOTO:

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497