Moskisvet.com
CES 2023

Tehnologija

To nas čaka v tehnološki prihodnosti

Oskar Sokolov
23. 02. 2023 05.00
0

Sejem potrošniške tehnologije CES, ki vsako leto popestri ameriški Las Vegas, je tudi letos prinesel toliko zanimivih in zabavnih novosti, da si dopaminski receptorji tehnoloških navdušencev do danes še niso povsem opomogli.

Svetleči zasloni, novi igričarski izumi, konceptna električna prevozna sredstva in pametni dom na steroidih so le vrh ledene gore. Proizvajalci s celega sveta so se postavljali z najboljšim, kar zmore ponuditi današnja tehnologija. Ker je bilo predstavljenih preveč izdelkov, da bi lahko izpostavljali posamezne, smo skušali vse tehnološke novosti strniti v nekaj nadrednih kategorij, ki nam lahko ponudijo vpogled v to, kaj nas čaka v tehnološki prihodnosti. 

Svetovni proizvajalci se kar ne morejo znebiti svoje obsedenosti s takšnimi in drugačnimi zasloni.
Svetovni proizvajalci se kar ne morejo znebiti svoje obsedenosti s takšnimi in drugačnimi zasloni. FOTO: Profimedia
Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu pametne ure?
Preberi še
Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu pametne ure?

Takšni in drugačni zasloni

Zdi se, da se svetovni proizvajalci kar ne morejo in ne morejo znebiti svoje obsedenosti s takšnimi in drugačnimi zasloni. Navajeni smo celih sten, prekritih z ukrivljenimi visokoločljivostnimi prikazovalniki, tudi vedno večji in svetlejši televizorji so postali stalnica, ki nas le stežka navduši. A kljub visoki razvitosti področja je CES 2023 ponudil nekaj resničnih inovacij, ki so uspele zbuditi navdušenje v vsega presitih obiskovalcih. Največ zanimanja je pritegnil brezžični televizor. No, brezžični je pretiravanje: enožični televizor. Gre za izredno velik in tanek zaslon, na katerega je priklopljena le ena žica: za elektriko. Vse ostalo – tehnološko drobovje, televizijski sprejemnik, HDMI priklopi in zvočna kartica – domuje v majhni črni škatli, ki je z velikim zaslonskim panelom brezžično povezana. Škatla torej oddaja brezžični slikovni signal, ki ga sprejme in predvaja "brezžični" monitor. Inovacija je zanimiva, saj omogoča, da vse kable skrijemo in na ta način estetsko počistimo sobo, hkrati pa nakazuje na smer razvoja televizorjev prihodnosti. Poleg že poznanih prozornih in ukrivljenih televizorjev so pozornost pritegnili še upogljivi E-ink zasloni – predstavljajte si, da berete e-knjigo, ki jo lahko zaprete in pospravite kot resnično – prenosniki z več zasloni in upogljivi OLED paneli, ki se v ohišje zložijo kot rolo. Če poenostavimo: Čeprav vsako leto mislimo, da nam je CES pokazal že vse, kar se da narediti z zasloni v potrošniških produktih, nas vedno znova preseneti ustvarjalnost novih inovacij s tega področja.

Avtonomna vožnja je vse bližje končnemu potrošniku.
Avtonomna vožnja je vse bližje končnemu potrošniku. FOTO: Profimedia
Tako bo zdravstvo videti čez 10 let
Preberi še
Tako bo zdravstvo videti čez 10 let

Pametna vozila

CES vsako leto privabi proizvajalce električnih avtomobilov, ki skušajo s skoraj bizarnimi inovacijami pritegniti pozornost. Letos smo lahko zasledili izboljšave na področjih avtonomne vožnje, udobja in zabave, prvič pa se je na CES-u pojavil avto, ki lahko poljubno spreminja barvo v kateri koli mavrični odtenek. Za tiste, ki se z ženo ne morejo dogovoriti o tem, ali kupiti roza ali črn avto, seveda. Nenavadna atrakcija CES-a je bil tudi električni čoln, ki med vožnjo "lebdi". Vodno vozilo, ki še najbolj spominja na Teslo, ki se je spremenila v čoln, bo nad določeno hitrostjo začel lebdeti nad vodo, poganjali pa ga bodo majhni motorji, ki se bodo teleskopsko spustili v vodo. Tak način poganjanja naj bi zmanjšal upor in povečal domet vožnje, ki bo kakopak avtonomna.

Applov poskus z virtualno resničnostjo
Preberi še
Applov poskus z virtualno resničnostjo

Igričarstvo in virtualna resničnost

Mnoge ideja o življenju v virtualnem svetu straši. Obiskovalci CES-a ne spadajo v to kategorijo. Navdušenci nad virtualno prihodnostjo so na letošnjem CES-u doživeli marsikaj, od televizorja, ki projicira virtualno resničnost na sobo okoli sebe, do zaslona, ki za prikazovanje 3D virtualnih modelov ne zahteva dodatnih 3D očal. A najbolj smešen izum je bil nedvomno VR-izničevalec krikov. Naprava, ki deluje kot futuristična plinska maska, bo poskrbela za to, da s kriki, ki jih boste spuščali med igranjem VR-igric, ne boste motili okolice. "VR-nagobčnik" torej stavi na prihodnost, v kateri se popolnoma potopimo v virtualni svet in pozabimo, da s spuščanjem zvokov motimo resnično okolico. Smešno? Ja. Srhljivo in distopično? Tudi.

Navdušenci nad virtualno prihodnostjo so na letošnjem CES-u doživeli marsikaj, od televizorja, ki projicira virtualno resničnost na sobo okoli sebe, do zaslona, ki za prikazovanje 3D virtualnih modelov ne zahteva dodatnih 3D očal.
Navdušenci nad virtualno prihodnostjo so na letošnjem CES-u doživeli marsikaj, od televizorja, ki projicira virtualno resničnost na sobo okoli sebe, do zaslona, ki za prikazovanje 3D virtualnih modelov ne zahteva dodatnih 3D očal. FOTO: Profimedia

Nadzor in sledenje

Dokaj distopični so bili tudi izumi s strani umetne inteligence podprtega nadzora javnih prostorov. Pametne kamere bodo znale same zaznati nevarno in nasilno vedenje posameznikov na javnih mestih in o tem obvestiti upravljavca. Sploh v velemestih je aktiven nadzor videokamer praktično nemogoč, saj človeška pozornost ni sposobna hkrati spremljati toliko ljudi naenkrat. Umetna inteligenca po drugi strani nima takih težav – na CES-u predstavljena tehnologija zna avtomatsko analizirati vedenje posameznikov na javnih mestih in ustrezno označiti sumljive osebe. Če vam ideja, da vaše gibe na javnih prostorih ves čas avtomatsko spremljajo in ocenjujejo z umetno inteligenco povezani senzorji, ni ravno blizu, niste edini. K sreči so na CES-u predstavili tudi tipala, ki niso le sredstvo masovnega nadzora, ampak dejanska uporaba tehnologije za izboljšanje življenja množic. U-scan je nadzorni senzor, ki ga namestite v vašo straniščno školjko, da avtomatsko analizira vaš urin in ugotovitve pošlje aplikaciji na pametnem telefonu. Analizirati zna hidriranost, pomanjkanje vitaminov in hormonsko neravnovesje, na podlagi česar poda priporočila za optimizacijo zdravja. Glede na vzorec našega curka naj bi bil sposoben tudi ločiti med tem, kdo lula nanj. Hm.

Sončne farme v vesolju: več kot le naivna znanstvena fantastika
Preberi še
Sončne farme v vesolju: več kot le naivna znanstvena fantastika

Pametni dom

Morda najbolj zanimiva novost letošnjega CES-a sploh ni bil izdelek, ampak brezžični protokol. Protokol Matter bo končno omogočil, da bodo pametni pripomočki univerzalno delovali z vsemi pametnimi pomočniki od Applove Siri do Amazonove Alexe. Čeprav se tehnološki velikani nimajo pretirano radi, so v dobro razvoja stopili skupaj in se dogovorili za skupni protokol Matter, ki ga bodo podpirali vsi operacijski sistemi in vsi pametni pripomočki. Ideja sicer ni nova, a smo na letošnjem CES-u prvič videli kup izdelkov za pametni dom, ki delujejo na omenjenem protokolu in se jih torej da uporabljati z vsemi aktualnimi digitalnimi asistenti. Če se bo protokol dejansko prijel tudi med uporabniki, lahko pričakujemo, da bo postal univerzalen del naših pametnih naprav, kot sta to na primer WiFi in Bluetooth danes.

Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?
Preberi še
Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382