Moskisvet.com
Baterija na prenosnem računalniku.

Tehnologija

Naj traja čim dlje: kdaj in kako pravilno napolnimo prenosni računalnik?

M.S.
23. 01. 2023 08.00
0

Baterija je eden od najbolj občutljivih delov našega prenosnika, ki pogosto povzroča dileme in težave. Skrbno ravnanje z baterijo je nujno, tako boste lahko nekoliko podaljšali njeno življenjsko dobo.

Udobni za uporabo in priročni

Prenosni računalnik je postal naša stalnica. Večina ljudi ga uporablja za delo, zabavo ali izobraževanje. So udobni za uporabo in priročni, ko jih je treba odnesti s seboj. Vzdržljivost baterije je trenutno njihova glavna težava. Če ta ne deluje pravilno in mora biti prenosnik ves čas priklopljen, izgubi velik del svojega namena. V tem primeru imamo več težav, če ga želimo uporabljati na poti.

Baterija na prenosnem računalniku.
Baterija na prenosnem računalniku. FOTO: Arhiv naročnika

Nasveti za daljše trajanje baterije na prenosnem računalniku

Malo verjetno je, da se bo baterija vašega prenosnika poškodovala zaradi prekomernega polnjenja. Zasnovani so tako, da zaobidejo odvečno energijo. S tem, če je prenosnik neprestano priključen na napajanje, ne naredimo večje škode. Tehnologija je danes že tako napredna, da računalnik sam izključi polnjenje. Kljub temu pa nenehna 100-odstotna napolnjenost ni prav dobra za vašo baterijo, saj bo to čez čas skrajšalo njeno življenjsko dobo. Enako ni priporočljiva pogosto povsem izpraznjena baterija, saj tako znova izgublja kapaciteto. Baterija naj bi največ svojega trajanja ohranila v primeru, da je napolnjena med 40 in 70 odstotki, kar še posebej velja za starejše računalnike.

Prav tako se je treba med uporabo kdaj pa kdaj prepričati, da se vaš prenosnik ne pregreva, tj. da hladilni ventilator deluje brez posebnosti. Priporočamo tudi, da vklopite način varčevanja z baterijo ali ekološki način, ko je to mogoče, tako boste prenosnik preklopili v načine nižje porabe in se baterija ne bo praznila po nepotrebnem. Zatemnite zaslon in onemogočite Wi-Fi in Bluetooth povezavo, saj tako podaljšate čas delovanja baterije. In predvsem preverite, ali baterija ni že poškodovana.

Največ lahko za baterijo naredite, če prenosnik pretežno uporabljate v vlogi namiznega računalnika. Baterijo, ki je polovično napolnjena, vzamete iz računalnika in jo napolnite vsakih nekaj mesecev oziroma takrat, ko jo potrebujete. Če prenosnik neprestano uporabljate na terenu, vam priporočamo, da na vsakih nekaj mesecev povsem izpraznite baterijo in jo potem ponovno povsem napolnite.

Dobro poskrbite za baterijo svojega prenosnega računalnika, da vam bo ta služila kar se da dolgo!

Sponzorirana vsebina 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313