Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Tehnologija

Nad drone z novo tehnologijo

N.J.
18. 09. 2017 08.21
1

V okviru programa MFP (Mobile Force Protection) pod okriljem ameriške vladne organizacije DARPA (Agencija za napredne obrambne analize ZDA) strokovnjaki razvijajo nove mobilne obrambne sisteme in tehnologije, s katerimi bi izboljšali zaščito kopenskih in pomorskih konvojev pred napadi z brezpilotnimi letali.

Napadi na vojaške konvoje – tako na kopnem kot na morju, so izjemno pogosti, pa naj gre za to, da vozila zapeljejo na improvizirana eksplozivna sredstva (IED) ali za napade s pomočjo z majhnimi brezpilotnimi plovili (sUAS – small unmanned aircraft system). Ekipa raziskovalcev iz Pentagona je aktivirala podjetja, ki naj bi razvila učinkovito tehnologijo, s katero bi zaščitili ameriške vojaške ladje in vozila.

Nedavno je manjši komercialni dron, vreden okoli 300 funtov, mirno pristal na 65.000 ton težki vojaški ladji HMS Queen Elizabeth, ki  velja za najnaprednejšo vojaško ladjo britanske kraljeve mornarice in katere vrednost se vrti okoli 3,1 milijarde funtov. Pilot drona, ki je ostal anonimen, je z dronom drzno letel nad pripadniki britanske mornarice, nato pa pristal na ladji in čez nekaj trenutkov povsem nenadzorovano odletel. Ker pripadniki ISIS takšne drone uporabljajo za odmetavanje bomb, je iskanje  učinkovitih načinov zaščite edina logična poteza.

Ob spoznanju, kakšne so dejanske grožnje s tovrstnimi napravami, je je Ministrstvo za obrambo nedavno pooblastilo lokalne vojaške baze, da lahko uničijo vsako takšno daljinsko vodeno plovilo, ki predstavlja kakršno koli grožnjo. Za razvoj zaščite pred tovrstnimi grožnjami je DARPA zagotovila finančna sredstva ekipam strokovnjakov iz podjetij Dynetics Inc. iz  Huntsvilla, Ala. and Saab Defense and Security USA LLC ter SRC Inc., oba iz Syracuse, N.Y., da razvijejo primerno tehnologijo v okviru programa MFP (Mobile Force Protection program).

»Vse tri ekipe imajo inovativne zamisli za izdelavo prenosnih in večplastnih obrambnih sistemov, s katerimi bi lahko zagotavljali zaščito konvojev pred majhnimi brezpilotniki, v resničnem času med premikanjem,« je dejal Jean-Charles Ledé, vodja projektov TTO (Tactical Technology Office) pri DARPA. »Vsaka ekipa si bo prizadevala vključiti svoje nove ideje za razvoj naprednih senzorjev za nevtralizacijo groženj. Poudarek bo na zagotavljanju varnosti za civilne opazovalce, preprosti uporabi, majhnosti ter nizki teži. Za primerno ceno bo morala biti naprava visoko učinkovita in zmogljiva,« je dodal. »Naš cilj je sistem, ki bi ga bilo mogoče vgraditi v trenutno operativna taktična vozila in plovila, predvsem pa dobiti napredne in hitro nadgradljive sisteme ter jih dostaviti našim borcem, ki jih nujno potrebujejo.« DARPA pri programu sodeluje tako z vsemi rodovi ameriške vojske, tudi z obalno stražo  (Coast Guard), so še pojasnili v sporočilu za javnost Ministrstva Združenih držav za domovinsko varnost (Department of Homeland Security, DHS).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328