Moskisvet.com
Mortal Kombat 11

Tehnologija

Najbolj brutalna pretepaška igra teče 11. krog

A.P.
24. 04. 2019 06.49
0

Računalniška igra Mortal Kombat je ena najstarejših računalniških franšiz, katere začetki segajo v davno leto 1992 in v kateri bi prvotno moral nastopati igralec Jean-Claude Van Damme. Ideja o arkadni adaptaciji filma Univerzalni vojak je zaradi pomanjkanja igralčevega časa padla v vodo, namesto Van Damma pa se je rodil izmišljeni Johnny Cage in fantazijska pretepaška igra, ki je obdržala prvotno zamišljeni realizem in nasilje na najvišjem nivoju. Prav njeno brutalno nasilje je krivo za vpeljavo sistema starostne omejitve tudi v svetu iger. Danes prodajne police napada že enajsta različica te priljubljene pretepaške franšize začinjene z grozovitimi usmrtitvami, ki ji je trg pred leti tudi sam že skoraj zadal usodni udarec.

Izšla je računalniška igra Mortal Kombat 11. Ste vedeli, da je na prvi različici igre Mortal Kombat delala zgolj četverica, in sicer dva grafična oblikovalca, programer in strokovnjak za zvok podjetja Midway? Kmalu po izidu so se proti njej zaradi brutalnega nasilja obrnili starši, učitelji in mediji, njihovi otroci pa medtem uživali v krvavih borbah. Prvi Mortal Kombat se je na arkadnih napravah pojavil v Združenih državah 8. oktobra 1992 in za vedno spremenil krajino računalniških iger, predvsem pretepačin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mortal Kombat je doživel mnogo nadaljevanj – sprva odlične, kasneje pa se je igra s pomehkuženjem smrtnih udarcev, t. i. fatalityjev, in slabim prehodom v 3D tehniko, izgubila v povprečju – in se z avtomatov prebil sprva na domače konzole (Nintendo), kmalu tudi na prenosne sisteme, kot sta bila GameBoy in Game Gear, leta 1994 pa še na osebne računalnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je v ospredje začel prebijati 3D videz, so arkadne igre in 2D grafike postale preživet koncept. V 3D svetu je Mortal Kombat bolj kot ne vegetiral vse do leta 2011, ko je vstal od mrtvih. Vmes so serijo resda začinili z DC junaki, kot sta Batman in Superman, se vrnili v 2D svet, toda vsi poskusi, da bi igri povrnili staro slavo so bili jalovi in niso preprečili bankrota Midwaya leta 2009.

Ključ pri obnovi katedrale Notre-Dame bo igra Assassin’s Creed
Preberi še
Ključ pri obnovi katedrale Notre-Dame bo igra Assassin’s Creed

Pravice franšize je odkupil Warner Bros, z njimi pa od leta 2010 opravlja sestrsko podjetjo NetherRealm Studios, ki je napravilo 'reboot' in prebudilo franšizo iz kome. Osem let po tem je na prodajne police zavila različica Mortal Kombat 11, ki je nadaljevanje desetice iz leta 2015. Poleg dobrih starih obrazov (Johnny Cage, Scorpion, Jade, Kabal, Frost, D'Vorah, Sub-Zero, itd.) ponuja tudi številne nove karakterje, kot so Cassie Cage, hčerka Johnnya in Sonye Blade – tej je glas posodila WWE zvezdnica Ronda Rousey – Erron Black, Geras, Jacqui Briggs in Kronika.

Mortal Kombat se je z igralnih avtomatov hitro preselil tudi za domače stene.
Mortal Kombat se je z igralnih avtomatov hitro preselil tudi za domače stene. FOTO: Dreamstime

Prvič je na voljo možnost personaliziranega prilagajanja karakterjev, boljši grafični pogon pa ponuja še bolj dodelane prizore te kostolomne igre, sestavljene iz mnoštva brutalnih kombinacij izbranih borcev, ki v novem nadaljevanju razkriva razsežnosti Raidenovih dejanj in silo za brutalnim turnirjem z grozovitimi usmrtitvami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namenjena je za PS4, Xbox, osebne računalnike (PC) ter Nintendo Switch. Omogoča navzkrižno igranje (crossplay) med konzolami, križanje med osebnimi računalniki in le-temi pa bo na voljo nekoliko kasneje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470