Moskisvet.com
Here One

Tehnologija

Mini ušesni 'čepki' so v resnici računalniki!

N.J.
06. 07. 2016 08.48
1

Se še spomnite časov, ko so bili računalniki velikanske in težke škatle, ekrani pa so zasedli praktično celo pisalno mizo? Sledile so veliko manjše verzije računalnikov, tanki namizni računalniki, tablice, dlančniki, zmogljivi pametni telefoni ... Pri Doppler Labs so šli korak naprej in izdelali poseben 'računalnik', ki ga vstavite v uho.

Podjetje, ki ima sedež v New Yorku, je ta teden predstavilo tehnologijo Here One, izboljšano različico ušesnih 'čepkov' Here Active Listening earbuds, za katere so preko platforme Kickstarter lani zbrali dobrih 17 milijonov sredstev. Naprave je tedaj naročilo več kot 100.000 oseb, Novo različico je mogoče naročiti za približno 300 dolarjev, prvi naročniki pa naj bi pakete prejeli že novembra letos.

Here One
Here One FOTO: Arhiv proizvajalca

Koncept ostaja isti kot pri lanskih čepkih, in sicer gre za to, da aktivni čepki utišajo hrup okoli nas, Čeprav so na prvi pogled približno takšni kot čepki številnih drugih proizvajalcev, je njihova posebnost ta, da imajo vgrajen procesor, ki zagotavlja približno enako zmogljivost, kot je bila pri namiznih računalnikih okoli leta 2010. Namen je tako ta, da se utiša zvok avtomobilskega vrveža in splošnega 'šundra', medtem ko lahko poslušate glasbo oziroma sami izbirate, katere zvoke lahko slišite in katerih ne želite. Na koncertu bi recimo lahko sami uravnavali zvok, tako da bi slišali vašega izvajalca kar najbolje: nastavite recimo močnejše base, znižate vokal, 'izklopite' zvok gruče okoli vas ...

Čepki naj bi bili posebej primerni tudi za vse, ki delajo v hrupnem okolju. Brez težav lahko uporabnik utiša klepetanje sodelavk in sodelavcev, a še vedno posluša glasbo, če koga moti brnenje klime, lahko 'zradira' ta zvok in ojača jakost govora sodelavcev, s katerimi se pogovarja ...

Sistem sicer deluje skupaj s posebno aplikacijo, a uporabnik lahko nastavi več različnih možnosti, načinov: recimo ko je v pisarni, na ulici, v trgovskem centru ... in tako mu ni treba nastavljati vsakič vsega znova, temveč lahko le izbere prednastavljeni način. Te slušalke hkrati delujejo kot vsake druge brezžične slušalke, s katerimi je mogoče poslušati glasbo.

Pri podjetju trdiujo, da so slušalke nekaj posebnega, saj ne delujejo le kot običajni aktivni glušniki, temveč omogočajo tudi, da uporabnik izlušči posamezne zvoke iz okolice in ojača njihovo glasnost, tako da bi teoretično lahko v veliki gneči poslušali, kaj govori točno določena oseba, medtem ko bi ostale utišali.

Here One
Here One FOTO: Arhiv proizvajalca

Posebni čepki Hear One naj bi tudi omogočali, da bi recimo med gledanje tekme v živo poslušali komentar direktnega prenosa. Dodajajo tudi, da bi bili ti čepki bolj varni za recimo kolesarje kot vsi doslej, saj bi lahko kolesar poslušal priljubljeno glasbo in nastavil slušalke tako, da bi slišal avtomobile, motorje in druga vozila, ne pa tudi preostalega hrupa.

Edina težava, ki jo trenutno vidijo, je ta, da baterije z enkratnim polnjenjem zagotavlljajo le okoli 5 do 6 ur avtonomije oziroma 3 do 4 ure aktivne uporabe.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369