Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Tehnologija

Malo mesto, ki bo najbolj napredno na svetu!

N.J.
17. 05. 2016 08.04
1

Že naslednje leto naj bi s polnimi pljuči zadihal nov projekt: malo mestece sredi Floride, kjer bodo uporabljali samovozeče avtomobile in kjer bodo kot en in edini vir energije uporabljali sončno energijo.

Nekaj maj kot 72 kvadratnih kilometrov veliko mesto se bo razprostiralo na jugozahodu Floride in naj bi bilo najbolj ekološko mesto v Ameriki. Babcock Ranch, kakor so poimenovali projekt, bo kot vir energije uporabljal le sončno energijo, ki jo bodo zagotavljali z 1,8 kvadratnega kilometra velikim 'poljem' sončnih celic (75-megavatni solarni center). Cilj je ustvariti več energije, kot jo mesto lahko porabi. V primeru, da sončne energije ne bi bilo dovolj, bodo uporabili zemeljski plin.

Več kot polovico celotne površine ranča bodo predstavljale zelene površine: parki, jezera, poti za sprehajalce. V mestecu bo lahko prebivalo le okoli 50.000 ljudi, ki bodo imeli na voljo najrazličnejše restavracije, urade in vso potrebno infrastrukturo, ki bo zagotavljala udobno življenje. Vse stavbe bodo imele tudi ogrevanje in hlajenje na sončno energijo. Izdelali bodo poseben vodni sistem, ki bo preprečeval, da bi prišlo do poplav.

Gradnjo prvega dela projekta naj bi končali sredi leta 2017, ko bodo zgradili domove za okoli 1.000 prvih prebivalcev. Sledila bo druga faza, v sklopu katere bodo zgradili infrastrukturo: trgovine, bare, restavracije, šole, trgovine z oblekami ipd.

Tako za zasebno rabo kot za namene javnega prevoza bodo uporabljali samovozeča vozila, in to tako za prevoz oseb kot dobrin po mestu. Namesto gradnji avtocest se bodo posvetili smotrnemu prostorskemu načrtovanju in tehnologiji. Mesto bo sicer tudi dovolj majhno, da bodo lahko ljudje peš ali s kolesom obvladovali večino območja. Samovozeče taksije bodo naročali kar prek aplikacije na pametnih napravah.

Projekt so sicer izdelovali kar dobro desetletje, Babcock Ranch naj bi bil komaj prvi izmed več projektov, ki jih nameravajo izvesti. Koliko takšnih avtomobilov bo na voljo ter koliko bo stal posamezni prevoz, zaenkrat idejni vodje ne želijo izdati. Cene za posamezno stanovanjsko enoto naj bi se gibale od 200.000 dolarjev pa vse do milijona ali več. Vsi domovi bodo zgrajeni v skladu s tradicionalno floridsko estetiko. Nekateri domovi bodo bliže središču mesta, drugi bodo v okoliški naravi. V mesto sicer ne bo treba vstopati skozi nikakršna vrata, saj želijo ustvariti prijazno bivalno okolje.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492