Moskisvet.com
letalo Flying V

Tehnologija

Letalo, na katerem bodo potniki potovali v krilih

Ma.K.
21. 06. 2019 06.56
2

Znanstveniki so pred nedavnim predstavili letalo prihodnosti, ki izkorišča vse najnaprednejše metode razvoja in v katerem naj bi potniki potovali v krilih krova. A to še ni vse: načrtovali naj bi celo njegovo električno različico ter tako prispevali k trajnostnemu razvoju ter skrbi za okolje.

Predstavniki nizozemske letalske družbe KLM so pred nedavnim obelodalnili, da financirajo razvoj letala, ki naj bi imelo obliko črke V in v katerem naj bi potniki lahko sedeli tudi v prostorih kril, s čimer naj bi bilo to učinkoviteljše in bolj varčno pri porabi goriva. Zaradi svoje futuristične podobe naj bi bilo tudi bolj aerodinamično, zato naj bi za premagovanje poti potrebovalo okrog 20 odstotkov manj goriva kot ga trenutno porabi najsodobnejše letalo v njihovi floti, Airbus A350.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšne karakteristike naj bi imel Flying V?

Raziskovalci so napovedali, da bo prototip letala pripravljen do jeseni letos, komercialni primerek tovrstnega letala pa bi lahko v nebo prvič poletel šele v začetku leta 2040. Zamisel o tovrstnem učinkovitem prevozu v letalskem prometu, v katerem bi tako potnike, kot tudi prtljago in celo del rezervoarja za gorivo lahko namestili v njegova krila, se je že pred leti porodila v glavi Justusa Benada, takrat še študenta na berlinski tehnični univerzi, je pred nedavnim poročal Business Insider. Zasluge za nadaljni razvoj njegove ideje pa gredo univerzi Delft Technical z Nizozemske, ki sedaj pri projektu tesno sodeluje z letalsko družbo KLM.

Poleg naprednega Airbusa A350 naj bi bilo to letalo prihodnosti, ki je trenutno poimenovano Flying V, sposobno sprejeti do 314 potnikov in 160 kvadratnih metrov prtljage, imelo pa naj bi enak razpon kril kot trenutna letala, da bo lahko vozilo skozi iste hangerje ter vzletalo in pristajalo na istih pistah. Na daljših razdaljah naj bi porabilo manj goriva, kar pomeni, da bo opremljeno z bolj trajnostnim sistemom letenja, so sporočili v KLM. »Flying V naj bi bil manjši od Airbusa A350 in bi imel manjšo vstopno površino v primerjavi s količino volumna, s tem pa tudi manjši upor v zraku. To pomeni, da bi na ta račun lahko za premagovanje iste razdalje porabil občutno manj goriva,« je povedal dr. Roelof Vos, vodja projekta v TU Delft.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Možnost elektrifikacije letala

Za optimalno delovanje naj bi to letalo uporabljalo najnaprednejše reaktivne motorje, ki so (in bodo v naslednjih letih) na voljo na svetovnem trgu, imelo pa naj bi vse možnosti, da se v prihodnje ob ustreznih potrebah in željah razvije tudi v električnem smislu. To letalo naj bi letalskim družbam pomagalo dosegati cilje razvoja trajnostnega sistema, prav tako naj bi bilo sila uspešno pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in s tem prispevalo k dekarbonizaciji družbe – do leta 2030 naj bi se izpusti zmanjšali za kar 35 odstotkov. »Naš končni cilj je let brez emisij ogljikovega dioksida v okolje,« je poudaril Vos. Prvi prototip letala Flying V naj bi svetu predstavili oktobra letos, ko bo enkrat poletelo v nebo, pa naj bi letelo pri nižjih hitrostih, saj bodo v prvih fazah preverjali predvsem njegovo stabilnost.

V kolikor se bo prototip pozneje dejansko razvil do te mere, da bo stekla prodaja tovrstnih letal za komercialne polete, se nam najverjetneje obeta prava revolucija v letalskem prometu; sploh glede na to, da si svet vse bolj prizadeva omejiti negativne vplive prometa na okolja, dekarbonizirati ozračje in postati trajnostno naravnana družba. A do leta 2040 je še daleč in prav lahko se zgodi, da bo takrat Flying V že imel resno konkurenco nad oblaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 409