Moskisvet.com
Umetna inteligenca

Tehnologija

Koliko delovnih mest ogroža umetna inteligenca in katera so prva za ''odstrel''?

M.S.
23. 06. 2023 05.00
0

Umetna inteligenca (UI) je v zadnjem letu postala izredno prevladujoč trend. Iz dokaj nišnega tehnološkega področja je zraslo veliko prosto dostopnih orodij, ki so javnosti jasno pokazale, kaj vse se da narediti s pomočjo strojnega učenja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Iz začetne navdušenosti, ko smo ugotovili, da zna UI že danes ustvariti izvrstna besedila in zelo prepričljive digitalne slike, so se razvile skrbi. Ko ugotoviš, da zna umetna inteligenca narediti vse, kar delaš v službi, te pač malo zvije. Bomo ljudje sploh še potrebni? Katere službe so varne pred revolucijo UI in katere ne? Kdo lahko upravičeno razmišlja o preusmeritvi svoje poklicne poti?

Tehnologije, ki nam jih je dala vojska
Preberi še
Tehnologije, ki nam jih je dala vojska

Napovedi, ki si nasprotujejo

Čeprav je jasno, da je UI naslednja "velika stvar", nihče točno ne ve, na koliko služb bo razvoj umetne inteligence dejansko vplival. Imamo pa ocene in napovedi. Goldman Sachs poroča, da bi lahko umetna inteligenca nadomestila kar 300 milijonov služb po svetu in eliminirala kar četrtino evropske in ameriške delovne sile. Druga poročila so še bolj črnogleda – kar milijarda ljudi naj bi zaradi umetne inteligence v naslednjih desetih letih izgubila delo. Na trenutni čas vezana poročila ocenjujejo, da je v letu 2022 umetna inteligenca eliminirala 1,8 milijona služb, a je hkrati ustvarila 2,3 milijona novih delovnih mest – črni scenarij se torej še ne uresničuje. Poudariti je treba, da gre sploh v poročilih, ki skušajo napovedati prihodnost, za precejšnjo špekulacijo in da se strokovnjaki ne morejo uskladiti glede dejanskega vpliva na ekonomijo. Se pa strinjajo, da bo razvoj umetne inteligence daleč najbolj prizadel ekonomsko razvite države, medtem ko bodo države v razvoju veliko manj prizadete. 

Trditev znanstvenika: Nezemljani živijo med nami
Preberi še
Trditev znanstvenika: Nezemljani živijo med nami
Čeprav je jasno, da je UI naslednja "velika stvar", nihče točno ne ve, na koliko služb bo razvoj umetne inteligence dejansko vplival.
Čeprav je jasno, da je UI naslednja "velika stvar", nihče točno ne ve, na koliko služb bo razvoj umetne inteligence dejansko vplival. FOTO: Shutterstock

Katere službe bodo prve za "odstrel"?

Glavni vpliv razvoja tehnologije na delovna mesta smo v zadnjem desetletju bržčas še najbolj opazili v trgovinah; mnoge poslovalnice se, tudi zaradi pomanjkanja delovne sile, vse bolj obračajo na pomoč hitrih blagajn, kjer človeška pomoč ni potrebna. Če se bodo napovedi uresničile, bo tehnologija v bližnji prihodnosti povzročila veliko večje spremembe, ki bodo popolnoma pretresle ekonomsko sliko in ki jih bomo opazili na vsakem koraku, ne le pri nakupovanju živil. Ne, ne govorimo le o avtonomnih taksijih in avtobusih brez voznika – na to bo treba še precej počakati. Na vrsti za odstrel" tokrat niso taksisti, blagajničarke in drugi manj zaželeni poklici, ampak "varne" kariere srednjega in višjega razreda. Finančniki, novinarji, prevajalci, programerji, podatkovni analitiki, inženirji, marketinški delavci in dizajnerji – poklici, ki so zaradi dolgotrajne izobrazbe veljali za nenadomestljive, so se čez noč znašli v nevarnosti.

Glavni vpliv razvoja tehnologije na delovna mesta smo v zadnjem desetletju najbolj opazili v trgovinah.
Glavni vpliv razvoja tehnologije na delovna mesta smo v zadnjem desetletju najbolj opazili v trgovinah. FOTO: Shutterstock

UI že zna vrhunsko pisati, dobro se znajde s programsko kodo in analizo podatkov, prepričljivo zna ustvarjati digitalne vsebine. Sploh manjša podjetja veliko večino ustvarjanja vsebin že prepuščajo cenejšim orodjem UI, kar manjša potrebo po dodatni delovni sili. Če programerjev še ni nadomestil GPT, si mnogi z orodji UI že pomagajo med pisanjem kode, kar vodi v večjo produktivnost posameznika in – spet – manjšo potrebo po dodatni delovni sili. V kategoriji ogroženih naj bi bili v manjši nevarnosti visoko specializirani poklici, ki jih UI, vsaj v trenutni različici, ne zna nadomestiti.

'Mala črna škatla' – cenzurirana tehnologija ali nateg?
Preberi še
'Mala črna škatla' – cenzurirana tehnologija ali nateg?

Katere službe pa so "varne"?

UI nima izključno negativne vloge na trgu delovne sile. Nekateri poznavalci napovedujejo, da naj bi samo do leta 2025 umetna inteligenca odprla za skoraj sto milijonov novih delovnih mest. Sploh bo veliko prostora za specializante UI, kot so strokovnjaki za strojno učenje in obdelavo podatkov. Varna so tudi delovna mesta, ki jih umetna inteligenca nikoli ne bo mogla nadomestiti. Nihče se ne čudi, da UI ne bo mogel zamenjati rudarjev in kmetovalcev – tudi zato, ker so bolj "manualni" poklici bolj varni pred tehnološko revolucijo, bo umetna inteligenca veliko manj prizadela delovni trg v državah v razvoju. Tudi služb, kjer je osebni stik ključnega pomena, UI še dolgo ne bo mogel nadomestiti. Varni so med drugim torej psihologi, delavci v kadrovskih službah, odvetniki in socialni delavci. To, česar UI ne more nadomestiti, bo postalo vse bolj dragoceno. Mehke veščine so prihodnost – pa ne le v poklicih, ki temeljijo na njih, ampak na celotnem trgu delovne sile. Se že urite v njih?

Kako zamegliti vašo hišo/stanovanje na Google Zemljevidih in zakaj bi morali to storiti
Preberi še
Kako zamegliti vašo hišo/stanovanje na Google Zemljevidih in zakaj bi morali to storiti

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479