Moskisvet.com
ChatGPT

Tehnologija

Umetna inteligenca po kitajsko: premetena politična poteza ali strel v nogo?

E.R.
02. 06. 2024 04.00
0

Kitajska slovi po strogem nadzoru in cenzuri spletnih vsebin, postaja pa jasno, da bo tak pristop na vsak način poskušala nadaljevati tudi v prihajajoči dobi umetne inteligence. Ko se zahod ukvarja z etičnimi pomisleki in čim večjo nepristranostjo umetne inteligence (UI), gre kitajska v drugo smer – kako AI narediti čim bolj v smer komunistične ideologije.

Stroga regulacija: utelešenje ideoloških idej in vrednot

Medtem ko zahodna podjetja že več let ambiciozno tekmujejo za prevlado na področju umetne inteligence, se zdi, da Kitajska le počasi caplja za njimi. Ne zato, ker bi manjkalo ambicije ali tehnoloških zmožnosti, ampak zaradi tega, ker želi kitajska vlada zagotoviti, da bodo odpravljena vsa "morebitna tveganja". To v kontekstu kitajske komunistične ideologije pomeni, da bodo morali javno dostopni generativni modeli UI utelešati osrednje vrednote komunistične partije in ustvarjati le vsebino, ki bo za oblast neškodljiva. Ker umetna inteligenca temelji na enormnih količinah podatkov, ki večinoma izvirajo s svetovnega spleta, je jasno, da je to zelo težko zagotoviti; regulatorno ogrodje kitajske vlade mora zagotoviti, da v podatke za trening ne bodo zašle informacije, ki bi izražale dvom v tamkajšnji politično-gospodarski sistem.

Podatkovna suša 2026: se bo razvoj umetne inteligence ustavil?
Preberi še
Podatkovna suša 2026: se bo razvoj umetne inteligence ustavil?

"Zaupanja vredna" podatkovna baza

Kljub nevarnosti orodij umetne inteligence želi Kitajska seveda slediti tempu razvoja in tudi sama postati konkurenčna na področju UI. Kitajsko združenje za kibernetsko varnost je zato ustvarilo javno podatkovno bazo z okoli 100 milijoni "visokokakovostnih" vnosov. "Visokokakovostnih" pomeni, da so za kitajsko vlado nenevarni; temeljijo na vladnih dokumentih, predpisih in poročilih državnih medijev, kjer dvom in kritičnost do režima ne obstajata.

Psevdo AI: ko je umetna inteligenca le marketinški trik
Preberi še
Psevdo AI: ko je umetna inteligenca le marketinški trik

Chat Xi PT: kitajski ChatGPT

Kitajska alternativa na zahodu izredno priljubljenega orodja ChatGPT bo Chat Xi PT. Za razliko od zahodne različice, ki temelji na obsežnih, večinoma spletno dostopnih podatkih, bo kitajski Xi PT temeljil na politični filozofiji predsednika Ši Džinpinga. Sliši se kot šala, pa ni; večina podatkov, na katerih se AI uči, bo vsaj posredno v dobri luči omenjala kitajski režim. Sicer bo ta kitajski UI, podobno kot ChatGPT, ki na Kitajskem seveda ni na voljo, lahko pisal poročila, obnavljal in prevajal; podobno kot pri nas. Čeprav je trenutno na voljo le internim izbrancem, se pričakuje, da bo v prihodnosti, ko bo dovolj "varen", na voljo tudi širši kitajski javnosti.

Umetna inteligenca namesto igralcev?
Preberi še
Umetna inteligenca namesto igralcev?

Strel v nogo?

Ni treba biti politični strokovnjak, da razumeš, da bo Chat Xi PT še eno orodje za ohranjanje ideološke kitajske ortodoksnosti. Selektivno izbiranje vsebin, ki se skladajo z idejami vodilnih, bo dodatno omejil dostop kitajskih državljanov do alternativnih pogledov na družbo in svet.

Hitro pa postane jasno tudi, da je Kitajska ubrala pristop, ki samega sebe zelo omejuje; ker UI temelji predvsem na obsežnih podatkih za trening, bo kitajski nadzor vseh vhodnih vsebin zelo upočasnil razvoj te vse pomembnejše tehnološke panoge. Glavno vprašanje torej ni objektivnost Xi PT-ja – te jasno ne bo – ampak to, ali bo Kitajska uspela dovolj hitro najti ravnovesje med "varnostjo" in spodbujanjem razvoja, da bo v prihodnjih letih ujela zahod na področju umetne inteligence.

Apple pripravlja najdražji iPhone doslej
Preberi še
Apple pripravlja najdražji iPhone doslej
Twitterja ni več, sporoča Elon Musk
Preberi še
Twitterja ni več, sporoča Elon Musk

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497