Moskisvet.com
Vojaška letala, Kitajska

Tehnologija

Najmočnejše orožje Kitajske

M.K.
08. 01. 2019 09.07
8

Prejšnji mesec je kitajsko podjetje NORINCO testiralo novo bombo, ki velja za najbolj uničevalno nejedrsko orožje na svetu. Primerja se lahko z ameriško verzijo slovite „matere vseh bomb.“ Testni video si oglejte spodaj.

Kitajski voditelji že vrsto let napovedujejo vzpon Kitajske na vodilno mesto med svetovnimi velesilami. Država z največjim številom prebivalstva na svetu že dolgo tekmuje z Ameriko in Rusijo, tako na ekonomski kot vojaški ravni. Sedaj je kitajska vojska izdelala in preizkusila uničevalno bombo, ki naj bi jo po moči prehitelo le jedrsko orožje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Orožje je zelo podobno ameriški bombi, ki so ji nadeli vzdevek „mati vseh bomb.“ Kitajska verzija naj bi bila enako uničevalna, le za odtenek manjša in lažja, kar naj bi omogočalo njeno uporabo več vrstam bombnikov. „Ameriška bomba je tako velika, da jo mora nositi večje transportno letalo, za našo pa je dovolj navaden bombnik,“ je pojasnil kitajski vojaški analitik, Wei Dongxu.

Kitajska – luksuzna destinacija prihodnosti?
Preberi še
Kitajska – luksuzna destinacija prihodnosti?

Ameriška verzija eksplozivne naprave je bila izdelana leta 2003 z namenom uporabe v Iraku, a se tam zaradi svojega prevelikega uničevalnega potenciala ni izkazala kot primerna za uporabo na gosto poseljenih območjih.

VIDEO: Tudi Kitajci imajo avtobus, ki se vozi sam!
Preberi še
VIDEO: Tudi Kitajci imajo avtobus, ki se vozi sam!

Prvič so jo v praksi uporabili leta 2017, ko so z njeno uporabo hoteli uničiti mrežo predorov v Afganistanu. Projekt je ameriška vojska označila za zelo uspešen, nikoli pa niso hoteli izdati podatkov o številu žrtev napada.

Ameriška "Mati vseh bomb."
Ameriška "Mati vseh bomb." FOTO: Profimedia
Tako se bodo Marsa lotili Kitajci
Preberi še
Tako se bodo Marsa lotili Kitajci

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414