Moskisvet.com
Internet

Tehnologija

Kitajci vdrli v Apple in še 30 podjetij

U.K.
05. 10. 2018 10.04
0

Kot kaže za enim največjim programom za korporativnim vohunstvom stojijo Kitajci. In kot kaže so vdrli v največja tehnološka podjetja v ZDA.

Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi kitajska vlada uspela vdreti v serverje preko 30 ameriških tehnoloških podjetij. Med drugimi tudi v Apple in Amazon. Če navedbe držijo naj bi Kitajci uspeli infiltirati svoje čipe, ki naj bi bili veliki kot konica svinčnika, v matične plošče, ki so nato končale v serverjih v ZDA. Tako so, če je zgodba resnična, lahko relativno brez težav vdrli v sisteme podjetij in dostopali do sicer strogo varovanih podatkov.  

Kako preveriti, če je vaš facebook račun ogrožen
Preberi še
Kako preveriti, če je vaš facebook račun ogrožen
Kitajci naj bi vstavili čipe v matične pošče.
Kitajci naj bi vstavili čipe v matične pošče. FOTO: Profimedia

Ni bilo ukradenih podatkov
Mediji povzemajo, da ‘vohuni’ naj ne bi uspeli ukrasti kritičnih podatkov, saj so vdor odkrili zelo zgodaj in so nato oni vohunili za vohuni. A v vsakem primeru gre, če navedbe držijo, za enega najbolj drznih napadov na podjetja v zgodovini ZDA. 
Prvi naj bi sicer čipe opazili pri Amazonu, kjer so nato vse skupaj prijavili FBI-ju. Kmalu za tem so to storila tudi druga podjetja. Matične plošče je izdelovalo podjetje Supermicro, s katerimi so pri Applu že prekinili sodelovanje, a so pri podjetju zanikali, da bi to storili zaradi varnostnih vprašanj.  
Pri Amazonu, Appleu in Supermicru so povsem zanikali navedbe medijev, da je prišlo do takšnega vdora. Prav tako je zgodbo zanikala kitajska vlada. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470