Moskisvet.com
Ruja Ignatova

Tehnologija

Kdo je goljufiva ''kriptokraljica'', ki je naplahtala tudi Slovence?

Oskar Sokolov
01. 12. 2022 05.00
0

Kriptoprevare so na žalost postale pogosta tema dnevnih novic. Kriptotrg je letos doživel že veliko nizkih udarcev – od neslavnega propada Lune in bankrota Celsiusa do nedavnega fiaska s kriptoborzo FTX. Zdi se, da vsi ti dogodki ne prizadenejo le investitorjev, ki v slabo vodenih podjetjih izgubijo življenjske prihranke, ampak tudi celotno kriptoskupnost, ki z vsako prevaro izgubi del zaupanja v kriptoprihodnost. Eno večjih prevar v zgodovini kripta predstavlja piramidna shema OneCoin, s katero je Bolgarka Ruja Ignatova naivne vlagatelje prikrajšala za več milijard evrov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Malo boljši scam

Razlog, da so tisoči v OneCoinovi shemi izgubili milijarde, leži v sami strukturi celotne piramidne sheme. Večina kriptoprevar že na prvi pogled deluje neprepričljivo – amaterska spletna stran in pomanjkljive informacije o podjetju hitro izdajo slabe namene. OneCoin je bil drugačen. Podjetje je delovalo trdno in profesionalno, imeli so lepe fizične pisarne v Sofiji, delovala je celo interna menjalnica, prek katere so si investitorji lahko izplačali dnevno omejen delež svojega vložka. Ne le to, ustanoviteljica Ruja se ni skrivala za svojo zlonamerno shemo, ampak je javno nastopala kot obraz podjetja, s čimer je investitorjem vlivala zaupanje.

Rujo Ignatovo išče tudi FBI.
Rujo Ignatovo išče tudi FBI. FOTO: Profimedia
Nakup akcijske kamere: na kaj je treba biti pozoren?
Preberi še
Nakup akcijske kamere: na kaj je treba biti pozoren?

Piramidna shema

OneCoin se je uradno ukvarjal z izobraževanjem o kriptotrgovanju. Ponujali so izobraževalne pakete za različne cene, od 100 evro do več kot 100.000 evrov, ki naj bi nadobudnim kriptonavdušencem odprli vrata v kriptosvet. Poleg izobraževalnega programa so s svojo investicijo kupci dobili tudi OneCoin kriptožetone, ki so jih – če so investirali dovolj – lahko prodajali na interni "xcoinx" borzi. Že malo natančnejši pregled je razkril, da so "izobraževalni paketi" v resnici plagiat brezplačnih spletnih informacij in torej brez resnične vrednosti. Z drugimi besedami: bili so krinka za investicijo v kovanec brez zaledja. Investitorje so z nagradami spodbujali k novačenju novih vlagateljev, ki bi bili pripravljeni svoj denar zamenjati za kriptožetone OneCoin. OneCoin je klasična piramidna shema, saj je podjetje investitorje vabilo k vlaganju v produkt brez resnične vrednosti, za kar so uporabljali pompozne dogodke in vsiljive rekruterje.

Bolgarka je naivne vlagatelje prikrajšala za več milijard evrov.
Bolgarka je naivne vlagatelje prikrajšala za več milijard evrov. FOTO: Profimedia
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

Pametna zasnova

OneCoin je v več letih delovanja nagrabil več milijard evrov tujega premoženja, za kar je zaslužna pametna struktura, ki daje vtis funkcionalne borze. Investitorji, ki so kupili dovolj OneCoin žetonov, so jih namreč na interni tržnici res lahko zamenjali za evre in denar prenesli na svoj račun, kar je skeptike pomirilo in jim dalo vtis, da gre za legitimno podjetje. A promet, ki so ga vlagatelji smeli doseči na interni tržnici, je bil striktno omejen in pogojen z velikostjo investicije v "izobraževalni program". S tem so vodilni preprečili, da bi preveč uporabnikov naenkrat skušalo dvigniti svoj denar, kar bi brez dvoma razkrilo likvidnostne težave. Kljub pametni zasnovi pa se je borza večkrat za daljše obdobje nenapovedano zaprla in uporabnikom onemogočila trgovanje, sklicujoč se na vzdrževalna dela. Denar, ki so ga uporabljali za izplačevanje prvih investitorjev, so pri OneCoinu dobili od novih naivnežev, ki so jim zaupali svoj denar, kar OneCoin uvršča v klasično Ponzijevo shemo. Za centralizirane žetone OneCoin so vodilni tudi potvarjali transakcijsko zgodovino in se lagali o tem, da poteka "rudarjenje", s čimer so želeli ničvrednemu kovancu pripisati lažno vrednost.

OneCoin je v več letih delovanja nagrabil več milijard evrov tujega premoženja, za kar je zaslužna pametna struktura, ki daje vtis funkcionalne borze.
OneCoin je v več letih delovanja nagrabil več milijard evrov tujega premoženja, za kar je zaslužna pametna struktura, ki daje vtis funkcionalne borze. FOTO: Profimedia
Kaj je blockchain tehnologija?
Preberi še
Kaj je blockchain tehnologija?

Ruja se skriva

Zaradi sumljivih transakcij in ilegalnega poslovnega modela so se za ustanoviteljico Rujo Ignatovo in ostale vodilne kmalu začeli zanimati organi pregona v različnih državah. Leta 2015 je Bolgarija izdala opozorilo pred njeno shemo, leta 2016 pa so jo opazovale že številne svetovne države, od Italije do Kitajske. Leta 2017 so se na lov za vodilnimi pognale številne svetovne velesile, Ruja pa je poniknila. Do leta 2019 so aretirali tako soustanovitelja Greenwooda kot tudi Rujinega brata Konstantina, Rujo Ignatovo pa še vedno iščejo z mednarodno tiralico. Pristala je na seznamu desetih najbolj iskanih ubežnikov FBI-ja, a je kljub mednarodnim naporom in široki medijski izpostavljenosti ni uspel izslediti še nihče – ugiba se, da ji to uspeva s pomočjo več lažnih identitet. Več sto milijonov nagrabljenega premoženja, ki ga je ilegalno pridobil OneCoin, so uspele zaseči oblasti po svetu, a je to proti milijardam še vedno majhen odstotek. Ruja, ki je študirala na Oxfordu in ima doktorat iz prava, bo verjetno do konca življenja na begu, življenjski prihranki, ki so jih investitorji zaupali njenemu podjetju, pa se zelo verjetno ne bodo nikoli vrnili k lastnikom. Kriptotrg nas vedno znova opominja, da nasvet, da investiramo le toliko, kot smo pripravljeni izgubiti, v kontekstu kripta dvojno velja.

To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici
Preberi še
To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328