TEHNOLOGIJA

Katastrofa v kriptosvetu: ''stabilen'' kovanec izgubil kar 70 odstotkov

13.05.2022, 5:00
0
Vsi, ki količkaj spremljajo dogajanje v kriptosvetu, so gotovo že slišali za katastrofo preteklega tedna – eden največjih mehurčkov v kriptozgodovini je počil. Luna, izredno popularen kovanec, ki je v prejšnjih mesecih presegel vrednost 100 dolarjev, je v nekaj dneh padel za več kot 99 odstotkov. Razlog? Lunin ''brat'', stabilen kovanec UST, ki bi moral imeti vrednost ves čas fiksirano na en dolar, je začel izgubljati svojo stabilnost, kar je trg pognalo v velik panični odziv. Kaj se je dogajalo v ozadju?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Stabilni kovanci

Kaj so stabilni kovanci v kriptosvetu in zakaj so pomembni, smo na Moškem svetu že obdelali (o tem si preberite TU). Nestabilnost cen kriptokovancev je nekaj normalnega, zaradi česar obstajajo mnogi digitalni žetoni, katerih vrednost je ves čas fiksirana na vrednost ”navadnega” denarja. En USDT je vedno vreden en ameriški dolar, kar nam omogoča, da denar v času padanja cen kriptovalut shranimo v stabilni kripto obliki. 

En USDT je vedno vreden en ameriški dolar, kar nam omogoča, da denar v času padanja cen kriptovalut shranimo v stabilni kripto obliki.
En USDT je vedno vreden en ameriški dolar, kar nam omogoča, da denar v času padanja cen kriptovalut shranimo v stabilni kripto obliki./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Tako so videti sodobni kriminalci

Tak kovanec je bil tudi UST. Bil, ker je cena, ki ne bi smela odstopati od enega ameriškega dolarja, strmoglavila na borih trideset centov. Za razliko od večine ostalih stabilnih kovancev, ki svojo vrednost zagotavljajo z bogato fizično zakladnico, ki zagotavlja stabilnost cene, je bil UST logaritmični stabilni kovanec. To pomeni, da stabilnost ni bila zagotovljena s fizičnim premoženjem, ampak z digitalnim dogovorom. Ideja za algoritmičnimi stabilnimi kovanci je, da lahko vrednost enega kripto kovanca uravnavaš s pomočjo drugega kripto kovanca – v tem primeru Lune. 

Kako do zastonj denarja?

UST je torej večno povezan in ”zaščiten” z Luno, še nedavno izredno popularno kriptovaluto. Če poenostavimo: UST kovance pri Terraform Labs, podjetju, ki stoji za to polomijo, ustvarijo tako, da ”uničijo” ustrezno količino Lune. Tako hkrati dosežejo, da je v obtoku manj Lune, kar veča njeno tržno vrednost in predstavlja večjo oporo UST-ju, ki so ga ustvarili iz zraka. Na ta način so v Terraform Labs-u v obdobju hitre rasti cen kriptovalut na dan ”naprintali” za kar 100 milijonov dolarjev UST-ja. Težava ustvarjanja denarja iz zraka je, da ustvari velik digitalni mehurček. Večja cena izredno popularne Lune je omogočala, da so za eno Luno v Terraform Labs ustvarili še več UST-ja, več UST-ja pa je pomenilo še večji mehurček. Zaradi stalnega uničevanja Luna žetonov je hkrati vrednost Lune umetno ostajala visoka, ker je bilo novih žetonov malo, povpraševanje pa veliko. 

Večja cena izredno popularne Lune je omogočala, da so za eno Luno v Terraform Labs ustvarili še več UST-ja, več UST-ja pa je pomenilo še večji mehurček.
Večja cena izredno popularne Lune je omogočala, da so za eno Luno v Terraform Labs ustvarili še več UST-ja, več UST-ja pa je pomenilo še večji mehurček./ FOTO: Shutterstock

Luna naj bi absorbirala nestabilnost

Ideja za tem algoritmičnim stabilnim kovancem je bila, da bo Luna absorbirala nestabilnost trga in s tem omogočila, da bo UST vedno vreden točno en ameriški dolar. Težava za to idejo je, da absorbiranje nestabilnosti dodatno destabilizira Luno; vse je v krhkem ravnovesju uničevanja in ustvarjanja kovancev, kar ohranja umetno stabilno vrednost enega, hkrati pa izredno destabilizira drugega.

PREBERI ŠE
Elon Musk, socialnoomrežni mogul

Algoritmični polom

Težava tega algoritmičnega poloma je bila tudi omejitev dnevnega ustvarjanja in uničevanja kovancev, kar na primer pomeni, da v času hitrega upada povpraševanja pri Terraform Labs-u ne morejo dovolj hitro uničiti vseh odvečnih UST-jev, da bi umetno ustvarili nizko ponudbo in s tem dvignili ceno UST-ja do enega ameriškega dolarja. Izkazalo se je torej, da je mehanizem za UST-jem uporaben le, ko je trg evforičen in denarja ne manjka, ko pa povpraševanje nenadno pade, algoritem ne more dovolj hitro kompenzirati, da bi vrednost vrnil na en dolar. Točno to se je zgodilo ta teden; ker je vrednost UST-ja začela padati, so ga vsi želeli prodati, da bi rešili svoje premoženje, algoritem pa nizkemu povpraševanju ni mogel slediti. Tako je v enem najbolj dramatičnih dni v kripto zgodovini vrednost ”stabilnega” kovanca padla za skoraj 70 odstotkov, s čimer so mnogi izgubili večino svojih življenjskih prihrankov. 

Tiskanje ničvrednega denarja

V odgovor na padec cene ”stabilnega” UST-ja so v Terraform Labs-u začeli tiskati še več Lune, s katero naj bi rešili potapljajoči se UST. To je vrednost tega kovanca, ki naj bi ščitil stabilnost UST-ja, dodatno zmanjšalo in jo v kombinaciji s paničnim trgom v nekaj dneh strmoglavilo za več kot 99 odstotkov. Luna, ki se je le nekaj dni nazaj prodajala za 80 $ in več, je danes vredna približno dva centa, trend padanja pa se ne umirja. Preden bo Terraform Labs-u uspelo natisniti dovolj Lune, da vrednost UST-ja vrne na 1$, bo Luna že zdavnaj povsem brez vrednosti.

Hiter vzpon, še hitrejši padec

Najbolj tragičen je podatek, da je v tem padcu premoženje izgubilo ogromno ljudi, ki so v Lunin privlačen varčevalni program skupno vložili kar 18 milijard dolarjev. Terraform labs je prek Anchor protocola uporabnikom obljubil zagotovljen letni donos v višini skoraj 20 odstotkov, če pri njih varčujejo v obliki UST. Izredno mamljivi zagotovljeni dobički in navidezna resnost in stabilnost projekta je mnoge prepričala, da so v UST pretvorili vse svoje premoženje. V želji po stabilnem zaslužku so izgubili okoli 70 odstotkov vrednosti vloženega denarja. Terraform labs je imel poleg Lune tudi več kot tri milijarde vredno investicijo v bitcoin, ki naj bi ščitila stabilnost UST-ja, a se je izkazalo, da to niti približno ni bilo dovolj. Kriptovalute so neodpustljive; po eni strani ponujajo odlično tehnološko podlago številnim inovativnim in donosnim projektom, po drugi strani pa se za na videz zanesljivimi kovanci pogosto skrivajo mehurčki, ki nič hudega sluteče pustijo gole in bose.

PREBERI ŠE
Pet največjih kibernetskih napadov v zgodovini