Moskisvet.com
Klimatska naprava

Tehnologija

Kakšno klimatsko napravo kupiti v 2022?

Moškisvet.com
22. 06. 2022 05.00
0

Se odločate za nakup klimatske naprave, vendar ne veste, katero izbrati? Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave klimatske naprave za vaš dom.

Ko se odločate o nakupu nove klimatske naprave za vaš dom, najprej razmislite o svojih potrebah.

Kaj je pomembno pri nakupu klimatske naprave?

Klimatska naprava
Klimatska naprava FOTO: Arhiv naročnika

Danes lahko na tržišču najdemo ogromno različnih klimatskih naprav, ki se razlikujejo po vrsti, velikosti, moči in tudi funkcionalnosti. Da bi v poplavi ponudb izbrali pravo, je pomembno, da klimatska naprava ustreza vašemu domu in individualnim potrebam. 

Iščete začasno ali stalno rešitev? Potrebujete klimatsko napravo tudi za ogrevanje ali le hlajenje? V kolikih prostorih jo želite uporabljati? To je le nekaj vprašanj, na katera si morate odgovoriti, ko razmišljate, katero klimatsko napravo kupiti. Ob vse višjih cenah energentov je ključnega pomena tudi energijska učinkovitost klimatske naprave. Bodite pozorni, da je vaša klimatska naprava kar se da varčna, saj bo to vplivalo na dolgoročne stroške električne energije.

Na moč klimatske naprave vpliva več dejavnikov

Moč klimatske naprave, ki jo potrebujete, je odvisna od več dejavnikov. V prvi vrsti je to velikost in lega prostora, pomembni dejavniki pa so tudi količina okenskih površin, kakovost izolacije, pohištvo, elektronske naprave in število oseb, ki prostor uporabljajo. 

Hlajenje ali ogrevanje

V splošnem velja, da mora imeti klimatska naprava 2,5 kW moči na kubični meter, če jo želite uporabljati le za hlajenje. Če želite s klimatsko napravo tudi ogrevati, je bolje, da si omislite močnejšo napravo z vsaj 3,5 kW moči ali več.

Velikost, lega in tip prostora

Močnejšo klimatsko napravo boste potrebovali tudi v primeru svetlejšega prostora z veliko okenskimi površinami ali zunanjimi stenami, ki so obsijane večji del dneva. Enako velja tudi za večje prostore z malo pohištva in pa prostore, v katerih se nahaja večje število ljudi ali elektronskih naprav, ki oddajajo toploto. Nakup zmogljivejše klimatske naprave bo potreben tudi v primeru, da želite ohladiti več različnih prostorov v domu. Če ste v dvomih, kako močno klimatsko napravo kupiti, raje izberite močnejšo kot šibkejšo in si s tem zagotovite ustrezno klimatizacijo prostorov.

Kako izračunam moč klimatske naprave?

Za izračun moči klimatske naprave morate poznati velikost prostora, v katerega jo boste umestili. Izračun naredite tako, da najprej množite število kvadratnih metrov z višino prostora. V kolikor je stavba slabše izolirana, dobljen znesek pomnožite s 35 oz. v primeru boljše izolacije s 25. 

Primer: 50 m2 x 2,5 višine x 25 = 3152. V tem primeru boste potrebovali klimatsko napravo moči okrog 3,2 kW.

Za izračun moči klimatske naprave morate poznati velikost prostora in kakovost izolacije.

Katero vrsto klimatske naprave kupiti?

Klimatska naprava
Klimatska naprava FOTO: Arhiv naročnika

 

Na trgu lahko izbiramo med dvema tipoma klimatskih naprav: prenosnimi in vgradnimi. Slednje spadajo v najbolj priljubljen tip klimatskih naprav na trgu, vendar pa niso primerne za čisto vsak prostor. Poglejmo, kakšne so značilnosti posamezne vrste klimatskih naprav in kdaj izbrati katero.

Prenosne klimatske naprave

Prenosna klimatska naprava je dobra izbira, če živite v najemniškem stanovanju, saj jo lahko v primeru selitve vzamete s seboj. Nakup prenosne klimatske naprave je smiseln tudi v primeru, ko jo želite uporabljati v več kot enem prostoru. Kot pove že ime, je klima prenosna, tako da jo lahko enostavno premaknete iz ene lokacije na drugo. Prenosna klimatska naprava je primerna tudi za domove, kjer vgradnja klime ni mogoča zaradi oken, cevi ali drugih inštalacij. Potrebno je vedeti, da so v primerjavi z vgradnimi prenosne klime glasnejše, bolj energijsko potratne in manj zmogljive. 

Vgradne klimatske naprave

Vgradne ali montažne klimatske naprave so najbolj priljubljena izbira kupcev, ki iščejo rešitev za vroče in hladne dni. Vgradna klimatska naprava za razliko od prenosne namreč nudi tako hlajenje kot ogrevanje, kar je še posebej priročno v prehodnih mesecih.

Mono-spli" in multi-split"

Vgradne klimatske naprave so razdeljene na notranjo in zunanjo enoto. Notranji del montažne klime umestimo v želen prostor, zunanjo enoto pa namestimo na zunanjo stran hiše ali stanovanja, npr. streho ali balkon. Odvisno od mesta montaže lahko izbiramo med stenskimi, stropnimi in talnimi klimami. Klasične vgradne klimatske naprave, ki jih najpogosteje vidimo v domovih, so mono-split", kar pomeni, da imajo le eno zunanjo enoto. Poznamo tudi klimatske naprave multi-split" z več notranjimi enotami, ki jih lahko poljubno razporedimo po večjem številu prostorov.

Vgradne klimatske naprave so bolj priročne za hlajenje in ogrevanje večjih prostorov, saj so zmogljivejše, obenem pa tudi varčnejše. Za razliko od prenosnih klim predstavljajo večjo investicijo, prav tako pa so težje za namestitev, zato se v tem primeru priporoča profesionalna montaža klimatske naprave.

V primerjavi s prenosnimi so vgradne klimatske naprave zmogljivejše in varčnejše, obenem pa omogočajo tudi ogrevanje.

Trgovina Pravaklima: Izberite klimo za svoj dom

Upamo, da so vam informacije v članku pomagale odgovoriti na vprašanje, katero klimatsko napravo kupiti. Če pa še vedno niste prepričani, katera klimatska naprava je prava za vaš dom, se lahko vedno obrnete na spletno trgovino Pravaklima, kjer vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri. Pravaklima je napredna spletna trgovina, ki nudi kakovostne klimatske naprave ter naprave za ogrevanje in prezračevanje. 

V njihovi ponudbi boste po ugodnih cenah našli klimatske naprave vodilnih proizvajalcev, kot so Daikin, Mitsubishi Electric, Toshiba, C&H, Samsung, Panasonic, Kaysun in Gree. Poleg vseh informacij, ki jih potrebujete za preudarno izbiro klime, vam nudijo tudi možnost montaže po celotni Sloveniji in največji poudarek dajejo na odlično uporabniško izkušnjo nakupa. Obiščite njihovo stran Pravaklima in izberite pravo klimo za svoj dom.

Zaključek

Izbira prave klimatske naprave za dom ni preprosta. Pri nakupu klimatske naprave je potrebno upoštevati več različnih dejavnikov, kot so naše individualne potrebe, velikost, lega in tip prostora ter moč, učinkovitost in varčnost klimatske naprave.

 

Sponzorirana objava

Nakupuj preko spleta
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376