Moskisvet.com
Google View

Tehnologija

Kako zamegliti vašo hišo/stanovanje na Google Zemljevidih in zakaj bi morali to storiti

Oskar Sokolov
11. 05. 2023 05.00
0

Google Zemljevidi so neverjeten pripomoček 21. stoletja. Z njihovo pomočjo najdemo, kar iščemo, se na poti izognemo prometnim konicam in v nepoznanih krajih odkrijemo prijetne kotičke.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ena boljših lastnosti, ki jo Google Maps ponuja, je t. i. "street view" – z njegovo pomočjo si lahko na daljavo ogledamo, kako je videti naša ciljna destinacija, kje je vhod in kje lahko najdemo parkirna mesta v bližini. Sploh če iščemo manj popularne in obljudene kotičke sveta, je vizualna predstava o tem, kam gremo, lahko nepogrešljiva.

Googlov avtomobil je ulice po Sloveniji začel snemati sredi leta 2013.
Googlov avtomobil je ulice po Sloveniji začel snemati sredi leta 2013. FOTO: Bobo

Pomoč za vas in zlikovce

A tako kot Googlov street view pomaga nam, si z njegovo pomočjo svoje delo radi olajšajo tudi zlikovci. Tatovi s pomočjo street viewa identificirajo svojo tarčo, poiščejo šibke točke našega varnostnega sistema, najdejo enostavno dostopna okna ter možna skrivališča v bližini. Googlovi zemljevidi s svojo nediskriminatorno priročnostjo nehote pomagajo tudi zalezovalcem ali izsiljevalcem, ki si lahko po novem na daljavo ustvarijo točno predstavo o življenjski situaciji žrtve. Na kratko: če vas je strah za vašo zasebnost in varnost, se splača razmisliti o prikritju vaše digitalne sledi na spletu. 

Digitalni evro: denar 21. stoletja ali želja po nadzoru?
Preberi še
Digitalni evro: denar 21. stoletja ali želja po nadzoru?

Kako zamegliti svoj dom?

K sreči je Google pomislil na potencialne varnostne nevšečnosti, ki jih odpira Google Maps. Uporabnikom zaradi tega omogočijo, da na Google zemljevidih zameglijo svoj dom in okolico, ki bi nezakrita za vas lahko predstavljala varnostno tveganje. Če želite oddaljenim nepridipravom preprečiti vpogled v vaše zasebno življenje, storite sledeče: 

- s spletnim brskalnikom navigirajte na maps.google.com,

- s pomočjo iskanja poiščite naslov svojega domovanja,

- kliknite na sliko vaše hiše oz. stanovanja levo zgoraj,

- odprl se bo celozaslonski ulični pogled na vašo hišo, v skrajno desnem spodnjem kotu te celozaslonske slike najdete majhen gumb "Prijavite težavo",

- odprl se bo obrazec, ki vas bo vodil skozi proces zameglitve vaše hiše in okolice.

Vredno je omeniti, da pred zameglitvijo vašega domovanja pri Googlu preverijo, kako ste izpolnili obrazec, in vas kontaktirajo, če potrebujejo dodatne informacije. Zaradi ročnega pregledovanja utegne proces skrivanja vašega doma trajati nekaj časa. Da bi proces čim bolj pospešili, uporabite vaš primarni elektronski naslov, ki ga redno spremljate.

Učitelj dr. Uroš Ocepek: ''Otroci si zaslužijo avtentične učne situacije''
Preberi še
Učitelj dr. Uroš Ocepek: ''Otroci si zaslužijo avtentične učne situacije''

Vredno truda?

Se zdi celoten proces nekoliko paranoičen? Morda. Dejstvo je, da lahko vsakdo, ki vas ima resen namen oropati ali zalezovati, preprosto sam naredi nekaj posnetkov vašega domovanja z ulice. Pretirana skrb, če je vaš dom že dolgo časa prosto viden na Google Mapsu, je torej odveč, saj motivirani nepridipravi brez težav zaobidejo oviro zamegljenega domovanja. Kljub temu pa velja, da dodatna digitalna zaščita ni nikoli odveč. Tudi če je verjetnost, da se boste zaradi zameglitve svojega domovanja izognili ropu, praktično nična, boste z zamegljeno hišo zvečer morda vseeno nekoliko lažje zatisnili oči. In že za ta učinek se zdi marsikomu vredno nameniti nekaj minut za izpolnitev Googlovega obrazca.

Kdo je lepa ''Albanka'', trenutno najbolj vplivna ženska na svetu
Preberi še
Kdo je lepa ''Albanka'', trenutno najbolj vplivna ženska na svetu

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492