Moskisvet.com
pexels andrew neel 2312369

Tehnologija

Kako ustvariti svoje spletno podjetje in izbrati poslovno področje

M.S.
21. 12. 2022 08.00
0

Mnogi med nami sanjajo o tem, da bi postali sami svoj šef in ustanovili svoje podjetje.

Saj ste najbrž že slišali pregovor, ki pravi, da če delaš nekaj, kar imaš rad, ti ne bo treba delati niti dneva več v svojem življenju. Veliko nadobudnih podjetnikov ta trenutek svoje hobije in strasti spreminja v spletni posel, ki jim prinaša takšen in drugačen zaslužek. Kar je bilo v preteklosti na voljo le tistim z ogromnim kapitalom in svežimi idejami, je danes dosegljivo skoraj vsakemu povprečnemu prebivalcu našega potrošniškega planeta. Ustanovitev spletnega podjetja ima namreč kar nekaj prednosti v primerjavi s tradicionalnim poslovanjem, kot so recimo nižji stroški, lažje upravljanje podjetja, nič ali manj zaposlenih, brez določene lokacije, manjša tveganja in prihranek denarja. Bi tudi vi končno radi živeli svoje sanje in jih spremenili v dodatni ali celo glavni vir prihodka? Preberite si naše nasvete, ki vam bodo pomagali pri vaših prvih poslovnih korakih.

Kako in zakaj odpreti svoje spletno podjetje?

Zmotno je mišljenje, da lahko le talentirani posamezniki ustanovijo svojo trgovino in prodajajo lastne izdelke. Tudi če ste izredno nadarjeni in sami izdelujete milo, kozmetiko ali nakit, to še ne pomeni, da boste pri prodaji uspešni, saj je kakovosten izdelek le ena izmed ključnih sestavin za zadovoljiv prihodek. Splet vam ponuja toliko možnosti za dodaten zaslužek, da je prodaja ročno izdelanih dobrin lahko zadnja na vašem seznamu, sploh če za to niste najbolj nadarjeni. Prodajate lahko namreč vse od digitalnih izdelkov, različnih storitev, kot so grafično oblikovanje, lektoriranje in svetovanje, naročnine in članstva, dropshipping izdelke in še bi lahko naštevali. V današnjem času lahko spletno trgovino ali storitve namreč ponuja vsak, ki je zagnan, ima odlično delovno etiko in je kos izzivom, ki mu stojijo na poti. Ne zanašajte se na motivacijo, saj ta pride in gre, ampak bodite disciplinirani in si ustvarite delovne rutine, ki vas bodo popeljale k uspehu.

Spletno podjetje
Spletno podjetje FOTO: Arhiv naročnika

Kako izbrati svoje poslovno področje?

Pri izbiri storitev ali izdelkov, ki bi jih radi prodajali, se ne zanašajte le na to, kar imate radi, saj morate izbrati nekaj, kar vam je pisano na kožo in bo ustvarilo dobiček. Če se ne spoznate na finance, davke in investicije, najbrž ne boste postali finančni svetovalec. Če ne obvladate nobenega tujega jezika, najbrž ne boste zašli v prevajalstvo in lektoriranje. Če sovražite telovadbo in gibanje, najbrž ne boste začeli prodajati izdelkov za fitnes. Ključno je, da se odločite za nekaj, kar vas zanima in vas bo gnalo naprej. Radi pišete in raziskujete? Zakaj ne bi ponudili svojih storitev kot besedilopisec? Ste organizirani in radi delate z ljudmi? Zakaj se ne bi preizkusili kot virtualni asistent? Obožujete kozmetiko in ličenje? Zakaj ne bi odprli spletno trgovino s kozmetičnimi izdelki? Imate radi igre na srečo in bi radi pomagali obiskovalcem igralnic? Ustanovite spletno stran s koristnimi napotki in informacijami za slovenske igralce, kot je najboljsaspletnaigralnica.si/. Možnosti je ogromno, končna odločitev pa je popolnoma odvisna od vas, zato si vzemite čas za razmislek in izberite področje, ki vas veseli in na katerem lahko izkoristite svoje talente.  

Raziščite trg, obstoječo ponudbo in svoje konkurente

Ena izmed lastnosti, ki ločuje navadnega posameznika od poslovneža, je prav gotovo znati prepoznati priložnosti za posel in dobiček. Uspešni podjetniki namreč vedo, kaj trgu oz. potrošnikom primanjkuje in ponuditi rešitev za to. Če bi radi odprli svojo kavarno na ulici, kjer že uspešno delujejo trije drugi lokali, bi bilo morda bolj smiselno, da tam postavite pekarno, ki bo najverjetneje privabila več strank kot pa še ena kavarna. Preden odprete svojo spletno trgovino ali storitev, vedno dodobra raziščite trg in konkurenco, da boste lahko predvideli, ali bo vaša poslovna ideja padla na plodna tla. Najprej analizirajte svojo ciljno publiko oziroma svoje bodoče stranke, ki (ne) potrebujejo vaših izdelkov ali storitev. Pomembno je tudi, da spoznate vaše konkurente in njihove prednosti ter slabosti. Ustvarite si jasno sliko o trgu, na katerega želite prodreti in analizirajte njegove nevarnosti in priložnosti. Bolj ko boste raziskovali in se učili, lažje vam bo razumeti vaše potencialne stranke in njihove potrebe ter želje, kar vam bo pomagalo pri uresničitvi vaših poslovnih ciljev.

Ustvarite uspešen poslovni načrt

Premišljen in skrbno zasnovan poslovni načrt je vaša odskočna deska za uspešno spletno poslovanje. To je priložnost, da si zastavite svoje poslovne cilje in ugotovite, kako jih boste izpolnili. Zapišite si svoje želje in vizije ter svoje misli in ideje pretvorite v strukturiran načrt, ki vam bo služil pri učinkovitem vodenju podjetja. Pri oblikovanju jasnega poslovnega načrta si predstavljajte, da ga bo v roke vzela tretja oseba in po pregledu natančno vedela, kaj so cilji in vizije vašega podjetja in kako jih nameravate doseči. Razdeliti ga morate na jasne dele, ki vključujejo glavni povzetek, vsebinsko kazalo, storitve in izdelke, ki jih ponujate, analizo trga, potencialnih kupcev in konkurence, trženje in prodajo vaših izdelkov oz. storitev, financiranje podjetja in morebitne sodelavce ali vlagatelje. Glavni povzetek poslovnega načrta mora vsebovati jasno sliko vašega podjetja, vključno s cilji in načrti, ki jih želite uresničiti. Pri oblikovanju si lahko pomagate z različnimi programi in že obstoječimi poslovnimi načrti, ki so se izkazali za uspešne na spletnem trgu.

Zavedamo se, da ustanovitev podjetja ni lahka naloga in zahteva ogromno vloženega časa, napora in discipline. Vendar pa se vam lahko vse to bogato povrne – in ne le v finančnem smislu – če ste pripravljeni na trdo delo, učenje, raziskovanje in oblikovanje delovnih navad. Vaše sanje lahko s trudom in zagnanostjo spremenite v resničnost in postanete lastnik obetajočega spletnega podjetja s konkretnimi rešitvami za potrošnike.

Sponzorirana vsebina 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328