Moskisvet.com
Internetna povezava

Tehnologija

Kako pohitriti delovanje interneta?

Oskar Sokolov
07. 08. 2023 05.00
1

Kako doseči, da se bodo visokoločljivostni videi predvajali gladko, spletne strani nalagale hitro in videoklici potekali brez prekinitev, so vprašanja, s katerimi se večina srečuje na dnevni ravni. Ena rešitev je očitna – zamenjati paket ali internetnega ponudnika –, a zaradi časovnega in finančnega vložka pogosto ne ravno optimalna. Ravno zaradi tega smo pripravili seznam 5 brezplačnih rešitev za hitrejši internet, ki jih lahko izvedete že ta trenutek.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ponovno zaženite modem

Najboljše rešitve so velikokrat najbolj preproste. Ko pride do težav z internetno povezavo, velikokrat pomaga že, če ponovno zaženemo modem. Če ne veste, kje bi se lotili težav s počasnim internetom, je ponovni zagon modema dober prvi korak.

Igralna konzola: da ali ne?
Preberi še
Igralna konzola: da ali ne?

Iz omrežja odklopite naprave, ki jih ne potrebujete

V omrežje povezane naprave velikokrat v ozadju prenašajo posodobitve in se sinhronizirajo z oblakom. Če je povezanih veliko naprav, ki jih ne uporabljamo, bo ta pasivna povezanost omrežje obremenila do te mere, da lahko pride do nadležnih upočasnitev. Ko se internet začne upočasnjevati, začnite odklapljati naprave, ki niso v uporabi. 

Kabel namesto brezžične povezave

Žična povezava ni le bolj stabilna, ampak tudi opazno hitrejša. Če želite hitro opazno povišati hitrost, naprave povežite z "ethernet" kablom.

 Ko se internet začne upočasnjevati, začnite odklapljati naprave, ki niso v uporabi.
Ko se internet začne upočasnjevati, začnite odklapljati naprave, ki niso v uporabi. FOTO: Shutterstock

Zaprite programe in zavihke, ki jih ne uporabljate

Tako kot pasivne naprave tudi pasivno programje velikokrat zelo obremeni internetno povezavo. Odprti programi komunicirajo s spletom, na odprtih zavihkih pa se pogosto v neskončnost predvajajo multimedijske vsebine. Če se naučite discipline pri upravljanju z odprtim programjem, se bo hitrost pogosto opazno povečala.

Kaj je superapp, digitalni švicarski nož?
Preberi še
Kaj je superapp, digitalni švicarski nož?

Zamenjajte uporabljen strežnik DNS

V privzetih nastavitvah modema je pogosto izbran strežnik DNS, ki ni najhitrejši. Če si vzamete nekaj minut, da odprete nastavitve modema in ponudnika DNS zamenjate z Google DNS (npr. 8.8.8.8) ali Cloudflare DNS (npr. 1.1.1.1.), bo razlika v odzivnosti brskalnika pogosto očitna.

Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?
Preberi še
Kaj je kripto rudarjenje in kako deluje?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376