Moskisvet.com
tekočina, polita po prenosnem računalniku

Tehnologija

Kaj storiti, če 'zalijete' prenosnik?

Ma.K.
21. 02. 2019 08.19
9

Delate s prenosnim računalnikom. Začutite žejo, zato si natočite pijačo in še vsaj napol poln kozarec postavite zraven prenosnika. V nekem trenutku iz določenega (ali povsem neznanega) razloga zamahnete z roko in kozarec s pijačo zvrnete po tipkovnici. Ni nas malo takih, ki dobro poznamo ta scenarij. Kako v takem primeru prenosni računalnik obvarovati pred najhujšim?

Trenutek groze za vsakega lastnika prenosnega računalnika: hektični premik, z roko nehote prevrnete kozarec pijače, ki ga imate postavljenega ob napravi – in ta se polije po tipkovnici. Vse je mokro, vi pa panični. Kaj lahko sploh še storite, če 'okopate' vaš prenosnik?

Računalniški strokovnjaki vedno znova svetujejo, da moramo redno delati varnostne kopije pomembnih datotek.
Računalniški strokovnjaki vedno znova svetujejo, da moramo redno delati varnostne kopije pomembnih datotek. FOTO: iStockphoto

V prenosnem računalniku je shranjena kopica zasebnih podatkov, morda imate na njem shranjene pomembne dokumente, fotografije ter neprecenljive video spomine. Računalniški strokovnjaki vedno znova svetujejo, da moramo redno delati varnostne kopije pomembnih datotek in imeti vse shranjeno tudi na kakšnem zunanjem disku, saj je to edini način, da jih ne bomo izgubili. A zelo malo je takih, ki njihov nasvet vzamejo smrtno resno.

Ali gre v primeru 'računalniških poplav' rakom žvižgat vsebina, shranjena v napravi, je v največji meri odvisno od modela prenosnega računalnika in ravnanja lastnika takoj po tem, ko prenosnik pride v stik s tekočino.

Če v katero od ključnih komponent prenosnega računalnika vdre zadostna količina tekočine, lahko pride do kratkega stika in nepopravljive škode.
Če v katero od ključnih komponent prenosnega računalnika vdre zadostna količina tekočine, lahko pride do kratkega stika in nepopravljive škode. FOTO: iStockphoto
Vlaga lahko sproži usodne verižne reakcije

Trdi diski so ponavadi dobro zaščiteni in jih je zelo težko poškodovati. Do poškodb denimo lahko pride zgolj v primeru, da vam prenosni računalnik pade na tla pod določenim kotom in se polomi kazalec za branje ali pa se premakne kakšen magnetni del diska. Strokovnjaki to nevarnost sicer skušajo odpraviti, a glede na to, da so vsi trdi diski mehanski, to verjetno ne bo ravno mogoče. Tega verjetno niti ne bodo več dolgo poskušali, ker so na trg prišli SSD diski, ki se jim tovrstne poškodbe ne morejo pripetiti, saj ne vsebujejo nikakršnih mehanskih metod zapisa/branja.

Če v katero od ključnih komponent prenosnega računalnika vdre zadostna količina tekočine, lahko pride do kratkega stika in nepopravljive škode. Z nekaj smole se namreč lahko sproži usodna verižna reakcija: ena poškodovana komponenta povzroči škodo na drugi, ta na tretji ...

V tem primeru vas bo popravilo verjetno konkretno udarilo po denarnici. Tehniki bodo namreč morali najprej najti vse uničene dele prenosnika in jih popraviti ali zamenjati, kar pa lahko traja zelo dolgo. Serviserjem namreč v tem primeru ne preostane nič drugega, kot da testirajo vse komponente, to pa zahteva svoj čas.

Nerodnosti se žal ne da pozdraviti. A če polijete prenosni računalnik, lahko s hitrim ukrepanjem vendarle močno omejite škodo in preprečite, da bi prišlo do usodnih poškodb.

tekočina, polita po prenosnem računalniku
tekočina, polita po prenosnem računalniku FOTO: Thinkstock

Kaj storiti?

Ko pride do nesreče, je treba najprej nemudoma izključiti napravo in prekiniti dotok energije (po domače: potegniti kabel iz vtičnice). Če je mogoče, odstranite tudi baterijo.

Če se po tipkovnici polije malo tekočine, je treba prenosni računalnik nujno obdržati v pokončnem položaju in ga čim manj obračati. Če je tekočine več, prenosnik previdno nagnite, da lahko tekočina z ene strani odteka. Z brisačo ali kuhinjsko krpo nato previdno pobrišite vidne dele tekočine. Napravo lahko poskušate posušiti, a pozor! Temperature v nobenem primeru ne sme biti višja od 40 stopinj Celzija.

Poiščite pomoč strokovnjaka

Tudi v primeru, da prenosni računalnik dobro posušite, še vedno obstaja nevarnost, da je med posameznimi komponentami in kontakti ostala vlaga. Da preprečite možnost kratkega stika, nikar znova ne prižigajte naprave, temveč jo pred tem odnesite k serviserju. Ta bo nato odločil, kako naprej: je potrebno samo sušenje, morda dodatno čiščenje ali celo popravilo.

Glede na to, koliko tekočine je bilo polite in katere vrste je bila, se potem odloča, kakšno popravilo je potrebno. Sladke in lepljive pijače, kot so sok in gazirani napitki, je bistveno težje odstraniti kot navadno vodo. Če po tipkovnici polijete mleko in ga ne očistite povsem, lahko pozneje nastane sila neprijeten vonj.

Nerodnosti se žal ne da pozdraviti.
Nerodnosti se žal ne da pozdraviti. FOTO: iStockphoto

V katerih primerih lahko računate na zavarovalnico?

Zavarovanja posebej za elektronske naprave nudijo skoraj vse zavarovalnice, njihove ponudbe pa so različne. Z zavarovanjem računalnikov lahko elektronske naprave ali aparate v večini primerov zavarujete za uničenje, poškodovanje, okvaro ali krajo ter nenamerne poškodbe, vključno s poškodbo, ki jo povzroči tekočina, in zlonamerno poškodbo, ki jo povzročijo trejte osebe. A pozor, glede na izkušnje številnih uporabnikov spletnih forumov, zavarovalnice veliko zahtevkov za kritje škode po lastni krivdi (polita tekočina, padec, ...) zavrnejo, češ da uporabnik "izdelka ni uporabljal (ali prenašal, hranil ...) z vso potrebno skrbnostjo".

V kolikor se odločite zavarovati elektronske naprave, je ključnega pomena, da dobro preberete splošne pogoje in drobni tisk. Le tako boste namreč seznanjeni z možnostmi, ki jih ima zavarovalnica za zavrnitev izplačila.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400