Moskisvet.com
Star računalnik

Tehnologija

Kaj narediti s staro elektroniko?

Oskar Mastnak Sokolov
21. 03. 2024 04.58
0

Tehnologija se razvija, kar pomeni, da lahko vsakih nekaj let nakup nove, boljše in hitrejše naprave brez težav upravičimo. To pa pomeni, da nas ima večina doma cel kup stare elektronike, ki sicer še deluje, ne vemo pa zares, kaj bi z njo naredili. Ni je treba zabrisati v smeti in dodatno obremenjevati okolja – večino zastarelih naprav se da pametno uporabiti v zelo zanimive namene.

Stara kamera postane spletna kamera

Ker so kamere modernih telefonov izredno sposobne, se pri večini doma v enem od predalov skriva zaprašen digitalni fotoaparat, ki zelo redko opravlja svojo nalogo. Z malo truda ter nekaj deset evri vložka lahko iz stare digitalne kamere ustvarite spletno kamero, ki bo po kvaliteti slike zelo verjetno presegala kvaliteto najdražjih spletnih kamer.  

Pomembno je le, da ima vaša stara kamera oz. fotoaparat HDMI izhod, ki zna oddajati čisto sliko (angl. Clean HDMI output). To pomeni, da zna kamera oddajati čisto sliko tega, kar trenutno "vidi"; brez menijev, črt in ikon. Z nekaj googlanja boste brez težav ugotovili, ali vaš model to podpira. Če je odgovor da, potrebujete le še kartico za zajem slike (angl. Capture card), ki jo na eni strani povežete s kamero, na drugi pa z USB vhodom vašega računalnika. Vsi vam bodo zavidali čisto sliko na naslednjem Zoom sestanku!

Tipkovnica
Tipkovnica FOTO: Thinkstock

Stara tablica postane center pametnega doma

Pripomočki za pametni dom so postali neverjetno poceni [link do članka od prejšnjega tedna]. Če želite res dobro izkušnjo naprednega pametnega doma za majhen denar, lahko staro tablico spremenite v digitalni kontroler pametnih naprav. To pomeni, da nanjo preprosto naložite aplikacije za nadzor in jo pritrdite na steno. 

Pametni dom za manj kot 100€?
Preberi še
Pametni dom za manj kot 100€?

Obstajajo stojala, ki staro tablico lično integrirajo na steno domačega okolja, hkrati pa zagotavljajo tudi dovod energije. Če ste med bolj spretnimi, pa lahko tudi sami izdelate ustrezen okvir iz lesa ali umetne mase. Tako predelana tablica, integrirana v domače okolje, bo služila kot privlačni kontrolni center za upravljanje pametne razsvetljave, ozvočenja ali gretja, hkrati pa bo lahko upravljala tudi funkcijo digitalnega okvirja za slike. 

Star telefon
Star telefon FOTO: Thinkstock

Telefon postane varnostna kamera

Največ stare elektronike ima večina doma v obliki odsluženih telefonov. Ni treba, da še naprej počasi propadajo v predalih – postanejo lahko pametne varnostne kamere. Potrebujete le ustrezno aplikacijo, skrito mesto in dovod energije. Če želite svoj dom dodatno zaščititi, hkrati pa svoj stari telefon koristno porabiti, boste težko našli boljšo rešitev!

Laptop postane multimedijsko središče

Tudi stari računalniki se mnogim začnejo kopičiti; ko je njihovo delovanje enkrat prepočasno, večinoma preprosto obležijo. Z malo spretnosti in časa lahko tudi na več kot 10 let star računalnik naložite lahko različico Linuxa, ga povežete s televizorjem in uporabljate za predvajanje multimedijskih vsebin. Če ste res pogumni, ga lahko poskusite spremeniti tudi v zunanji monitor; to vključuje popolno razmontiranje naprave, "rešitev" LCD panela, povezavo z novim LCD krmilnim vezjem in izdelavo novega ohišja za zaslon. Kot rečeno – za pogumne.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497