Moskisvet.com
Izgubljeni telefon

Tehnologija

Kaj narediti, če ste izgubili mobilni telefon?

Oskar Sokolov
26. 03. 2024 04.49
0

Izguba mobilnega telefona je lahko izredno stresna stvar – na eni strani boli izguba podatkov in pomembnih fotografij, na drugi strani nas razjeda stres zaradi vseh občutljivih informacij, ki jih brezčastni najditelj lahko izkoristi.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Čeprav je situacija daleč od prijetne, obstajajo nekateri pristopi, ki lahko pomagajo, da izgubo pametnega telefona čim enostavneje prebrodimo. Za vas smo pripravili seznam petih stvari, ki se jih splača čim prej opraviti, ko zaznate, da pametnjakoviča ni tam, kjer bi moral biti. 

Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Hitro se lahko zgodi, da izgubimo telefon.
Hitro se lahko zgodi, da izgubimo telefon. FOTO: Shutterstock

Telefon poskusite najti

Vsakemu se je že zgodilo, da je zagnal paniko zaradi izgubljenega telefona, na koncu pa se je izkazalo, da je samo padel za kavč ali ostal v avtu. Preden se torej lotite bolj ekstremnih pristopov, poskusite telefon locirati na navaden način; pokličite, poskusite se spomniti, kje ste ga nazadnje imeli, uporabite spletna orodja za lociranje (Find my Device/Find my iPhone) ... Skoraj toliko skrbi, kot če bi telefon dejansko izgubili, si boste nakopali s tem, če sprožite postopke izbrisa in blokade pomembnih podatkov, na koncu pa se izkaže, da je bil telefon ves čas v bližini. 

Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika
Preberi še
Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika

Uporabite spletna orodja za lokacijo

Androidni telefoni ponujajo storitev Find my Device, jabolčne naprave Find my iPhone. Te spletne aplikacije so ustvarjene prav za trenutke, ko ste trdno prepričani, da ste izgubili svoj telefon, in želite zmanjšati potencialno škodo. S pomočjo omenjenih orodij lahko telefon zaklenete, na daljavo izbrišete podatke ali celo posredujete kontaktne podatke, ki bodo morebitnemu najditelju pomagale, da vas najde. 

Kako pohitriti delovanje interneta?
Preberi še
Kako pohitriti delovanje interneta?

Spremenite gesla!

Sploh če vaš telefon ni bil zaščiten z močnim geslom ali biometrično avtentikacijo, je izguba velika grožnja za vse pomembne in občutljive račune, v katere ste bili na izgubljeni napravi prijavljeni. Čim prej po izgubi torej na spletu spremenite gesla vseh računov, ki so povezani z dotično napravo, in prek spleta sprožite odjavo z vseh naprav, če spletna stran to omogoča. 

Banka in operater?

Odkar so telefoni postali center našega digitalnega življenja, smo nanje preselili ogromno količino izredno pomembnih in občutljivih nalog. Bančništvo, kriptoaplikacije, aplikacije dvojne avtentikacije ... Zlonamernemu najditelju lahko vaš telefon omogoči dostop do vaše spletne banke, odtujitev kripta, zlorabo kartice ali vdor v zasebne račune. Čim prej torej kontaktirajte banko, da onemogoči dostop do mobilnega bančništva, in pokličite operaterja, da blokira številko, s čimer boste preprečili zlonamerno dvofaktorsko avtentikacijo preko SMS-sporočil. 

Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?
Preberi še
Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?
Ljudje smo danes brez telefona kot riba na suhem.
Ljudje smo danes brez telefona kot riba na suhem. FOTO: Shutterstock

Obvestite pomembne osebe

Vaš telefon ni le potencialna šibka točka, ki omogoča dostop do vašega denarja in zasebnih podatkov, ampak je tudi lokacija, kjer je jasno razvidno, kdo so vam najbližje osebe. Če izgubljena naprava pride v neprave roke, lahko nepridiprav preko identifikacije ključnih kontaktov začne izvajati izsiljevanje, ki lahko zelo negativno vpliva na vam najbližje. Tiste, s katerimi ste pogosto v kontaktu, torej obvestite o izgubi, da ne bodo po nepotrebnem skrbeli za vas ali nasedli izsiljevalcu. 

Na kaj biti pozoren pri nakupu monitorja
Preberi še
Na kaj biti pozoren pri nakupu monitorja

S petimi opisanimi pristopi se lahko kar se da dobro zaščitite pred hujšimi posledicami, če izgubite telefon. Velja pa poudariti, da je najboljša zaščita še vedno preventiva. Telefon zaščitite z zapletenim geslom, uporabljajte biometrično avtentifikacijo, redno ustvarjajte varnostne kopije in poskrbite za to, da se vaša gesla ne ponavljajo. In najpomembneje – pazite na svoje naprave in jih ne puščajte na javnih mestih brez nadzora – ne le zato, ker so drage same po sebi, ampak predvsem zato, ker omogočajo dostop do mnogih podatkov in storitev, ki vam lahko, če pridejo v neprave roke, zelo močno pretresejo življenje. 

Zabave je konec!
Preberi še
Zabave je konec!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479