Moskisvet.com
Wi-Fi 6

Tehnologija

Kaj je Wi-Fi 6E in zakaj ga (še) ne potrebujete

Oskar Sokolov
20. 10. 2022 05.00
0

Novi standard Wi-Fi 6E je ena večjih posodobitev na področju brezžičnega interneta v zgodovini. Posodobitev bo prinesla občutno večje hitrosti in veliko večjo kapaciteto brezžičnih omrežij. Kljub temu je nakup usmerjevalnika Wi-Fi 6E trenutno bolj kot ne nesmiseln.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nove frekvence

Wi-Fi 6E je v osnovi Wi-Fi 6, ki podpira brezžični spekter 6 GHz. Frekvence, ki so bile prej namenjene le licenčnim uporabnikom, so v velikem delu sveta postale dostopne vsem, kar je omogočilo vstop novemu standardu Wi-Fi. Doslej so vsa omrežja Wi-Fi delovala na 5-gigahenčnem in 2,4-gigaherčnem omrežnem pasu in čeprav se posodobitev na 6 GHz ne sliši kot velik skok, se v praksi še kako pozna.

To so najbolj pričakovane igre leta 2023
Preberi še
To so najbolj pričakovane igre leta 2023

Avtoceste in makadam

Razliko v različnih pasovih Wi-Fi si je najlažje predstavljati z analogijo cest. 2,4 GHz omrežje Wi-Fi podpira do enajst kanalov, ki so široki do 20 MHz. 5 GHz omrežje podpira do 45 kanalov, ki so lahko široki do 80 MHz. Novo, 6 GHz omrežje podpira do 60 kanalov, ki so lahko široki do 160 MHz. Veliko številk, s katerimi si je težko kar koli predstavljati? Na omrežje 2,4 GHz lahko gledamo kot na ozko makadamsko cesto, na kateri brez težav pride do prometnih konic, ozki pasovi namreč ne morejo prenesti velike količine prometa naenkrat, na voljo pa jih je precej malo. Omrežje 5 GHz je podobno štiripasovni hitri cesti, pasovi so širši in jih je več, a vseeno se v prometni konici vse skupaj zelo upočasni. 6 GHz je v primerjavi z makadamom in hitro cesto ameriška šestpasovnica, pasovi so veliko širši in jih je več, kar pomeni, da bo promet tudi v hudem prometnem navalu tekel gladko. Širši pasovi prinašajo tudi večjo hitrost, s čimer Wi-Fi 6E postaja prvi brezžični standard, ki podpira hitrosti nad enim gigabitom.

Razliko v različnih Wi-Fi pasovih si je najlažje predstavljati z analogijo cest.
Razliko v različnih Wi-Fi pasovih si je najlažje predstavljati z analogijo cest. FOTO: Shutterstock
Pajek je preteklost, tako vam na Kitajskem odpeljejo avto
Preberi še
Pajek je preteklost, tako vam na Kitajskem odpeljejo avto

Kaj to pomeni?

Ko se pojavijo težave s klici na Zoomu in gledanjem videov na Youtubu, ni kriv (le) slab internetni ponudnik.- za zastoje v prenosu podatkov je kriva omrežna zasičenost. Brezžične pasove si morate namreč deliti ne le s svojimi bližnjimi, s katerimi živite, ampak tudi z vsemi omrežji v bližini. Če vsa omrežja delujejo v istih pasovih in tekmujejo za prenos podatkov v istem frekvenčnem razponu, bo na cesti, ki si jo vsi delimo, nastala gneča. Pojavilo se bo zatikanje ali izgubljanje povezave. Z veliko širšimi pasovi in večjim številom le-teh bo Wi-Fi 6E poskrbel za to, da bodo omrežja tudi takrat, ko cel blok prek Netflixa v 4k gleda najnovejšo serijo, delovala nemoteno.

Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?
Preberi še
Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?

Zakaj ga ne potrebujete

Usmerjevalnika Wi-Fi 6E trenutno še ne potrebujete. Razlog ni le relativno majhen doseg, saj višje frekvence podobno kot omrežni signal 5G težje potujejo skozi debele zidove in strope. To pomanjkljivost se da z nekaj investicije v več usmerjevalnikov enostavno rešiti. Glavni razlog tiči v napravah, saj le nekateri najnovejši telefoni in računalniki podpirajo 6 GHz signal Wi-Fi in čeprav je 6E kompatibilen tudi s starejšimi napravami (ohranja standard 2,4 in 5 GHz), izboljšanega delovanja trenutno ne boste mogli izkoristiti. To pa ne pomeni, da gre za tehnološko nepomemben korak naprej, čez leto ali dve bo večina naprav že podpirala novi standard, usmerjevalniki Wi-Fi 6E, ki danes stanejo več evrskih stotakov, pa bodo postali cenovno dostopen standard.

Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku
Preberi še
Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325