Moskisvet.com
Spolno nadlegovanje na spletu

Tehnologija

Spolno nadlegovanje na spletu. Kako ga prepoznati?

M.S.
17. 05. 2022 05.00
0

Spolno nadlegovanje je širok pojem, ki zajema vse nezažele oblike fizične in verbalne spolne pozornosti – namigovanje na spolnost, prepričevanje v občevanje, zahteve po spolnih uslugah ter vse drugo fizično in verbalno nadlegovanje s spolno vsebino. Med spolno nadlegovanje – to je le ena od vrst spletnega nadlegovanja, ki je še širši pojem – ne uvrščamo le spolnega vedenja do določenih oseb, ampak tudi javno izrečene komentarje o spolu kot družbeni skupini. Večinoma spolno nadlegujejo moški, žrtve pa so pretežno ženske (viktimizacija je razširjena predvsem med mlajšimi uporabniki, starimi med 18 in 29 let, medtem ko so ženske žrtev spolnega nadlegovanja ne glede na starost). Spolni nadlegovalci so pogosto nadrejeni, sodelavci, vrstniki, učitelji, znanci in drugi. Najpogosteje uporabljajo lažne profile.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Splet nudi številne možnosti interakcije, pri čemer na uporabnike pretijo številne nevarnosti, povezane s kibernetsko kriminaliteto, h kateri sodijo različne oblike kibernetskega in spolnega nadlegovanja. To ima številne oblike. Lahko gre za namigovanje na spolnost in pripombe v zvezi z njo, nepotrebno in neželeno dotikanje oz. fizični stik (dotikanje las in telesa, objemanje, trepljanje, dotikanje oblačil ipd.), pošiljanje spolnih (nazornih in nespodobnih) vsebin (fotografij in videoposnetkov s spolno vsebino), verbalno nadlegovanje s spolno vsebino, kibernetsko zalezovanje, ko smo kljub svoji očitni nezainteresiranosti še naprej deležni nadlegovanja, zahteve po spolnih uslugah, (ne)posredno postavljanje pogojev za zaposlitev ali napredovanje, povezanih s spolnimi uslugami, itd. Mladi dandanes spolno nasilje izkušajo tudi na spletu, predvsem po družbenih omrežjih in drugih aplikacijah za komunikacijo. Številne (predvsem zaradi anonimnosti) omogočajo različne zlorabe. Če to omogočajo, se lahko zaščitimo tako, da blokiramo ali prijavimo račun, ki deli neprimerno nazorno vsebino brez prejemnikove privolitve. V veliko primerih gre za neznane storilce, zato žrtve pogosto ne dobijo zadoščenja in krivec ni kaznovan.

Spolno nadlegovanje na internetu  je v bistvu precej podobno ''analognemu'', saj gre v obeh primerih za kršenje osebnih meja in spolne prakse, ki so žrtvi škodljive oz. s katerimi se ta ne strinja.
Spolno nadlegovanje na internetu je v bistvu precej podobno ''analognemu'', saj gre v obeh primerih za kršenje osebnih meja in spolne prakse, ki so žrtvi škodljive oz. s katerimi se ta ne strinja. FOTO: Shutterstock
To so razlogi, ki govorijo v prid spletnega nakupovanja
Preberi še
To so razlogi, ki govorijo v prid spletnega nakupovanja

Kaj sodi k spolnemu nadlegovanju na spletu?

Spolno nadlegovanje na internetu  je v bistvu precej podobno ''analognemu'', saj gre v obeh primerih za kršenje osebnih meja in spolne prakse, ki so žrtvi škodljive oz. s katerimi se ta ne strinja. Pod spolno nasilje uvrščamo pošiljanje nezaželenih nazornih fotografij, nespodobnih sporočil ali kakršne koli druge eksplicitne vsebine brez dovoljenja prejemnika, kibernetsko zalezovanje, doxxing (razkrivanje osebnih podatkov brez privolitve), flaming (žaljiva sporočila), očrnitev, grooming (vzpostavljanje stika zaradi želje po spolnih stikih, pri čemer so najpogosteje žrtve otroci oz. mladi), seksting (pošiljanje fotografij lastnega telesa ali telesa nekoga drugega v erotičnih pozicijah oz. z drugo spolno vsebino) itd.

Globoki in temni splet: poznate razliko?
Preberi še
Globoki in temni splet: poznate razliko?

Ločimo več vrst spolnega nadlegovanja na spletu, in sicer nadlegovanje na podlagi spola, nezaželeno spolno pozornost in spolno prisilo. Pri tej spolni zločinci pritiskajo na žrtev, ki jo pripravijo do sodelovanja pri uresničevanju lastnih spolnih fantazij (tovrstno spolno prisilo pogosto izvajajo s pomočjo cyberstockinga, zasledovanja na spletu, pri katerem nasilnež žrtvi virtualno sledi in ji s pomočjo vdora v zasebnost grozi). Nadlegovanje na podlagi spola pogosto poteka po aplikacijah, ki omogočajo komunikacijo. Ločimo pasivno in aktivno obliko tovrstnega spolnega nadlegovanja (žaljiva sporočila s seksualno vsebino, spolne opazke, ponižujoči komentarji, neprimerne šale ipd.), ki je lahko verbalno ali slikovno. Kot nezaželeno spolno pozornost pa razumemo neposredno verbalno komunikacijo med žrtvijo in spletnim nasilnežem, pri čemer je vsebina vezana predvsem na spolnost. Pri tem nasilnež želi, da mu žrtev razkriva intimne podrobnosti in sodeluje pri zadovoljevanju njegovih spolnih potreb.

Spolno nadlegovanje na spletu je resen družbeni problem.
Spolno nadlegovanje na spletu je resen družbeni problem. FOTO: Shutterstock
Kaj je internet teles (IoB) in ali nas mora biti strah?
Preberi še
Kaj je internet teles (IoB) in ali nas mora biti strah?

Spolno nadlegovanje v večini primerov ne izvira iz želje po sami spolnosti, ampak iz želje po moči. Spletni nasilnež želi namreč zadovoljiti svojo željo po moči in nadvladi. Spolno nadlegovanje, ki ga nekateri pojmujejo kot eno od oblik spletnega nasilja, lahko vodi v travme oz. fizične in duševne težave. Tovrstno nasilje ima lahko izreden vpliv na žrtvino življenje, ta pa je seveda odvisen od trajanja in oblike zlorabe ter občutljivosti žrtve. Tovrstno nasilje lahko vodi v samoizolacijo, osramočenost, ponižanost in načeto samopodobo ter žrtev spravi v druge oblike čustvene stiske. Pogosto postane mladina žrtev tovrstnega nadlegovanja oziroma nasilja zaradi spolne radovednosti, mobilnosti in avtonomije, ki jo ponuja splet.

Kaj je Web 3.0?
Preberi še
Kaj je Web 3.0?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414