Moskisvet.com
Satellite-to-mobile

Tehnologija

Kaj je satellite-to-mobile in zakaj bo spremenil svet

Oskar Sokolov
02. 12. 2022 05.00
0

O satelitski komunikaciji v zadnjem času poslušamo kar precej. Muskov Starlink s svojimi terminali že omogoča povezavo z internetom na najbolj oddaljenih koščkih sveta, Apple z novimi iPhoni omogoča pošiljanje sporočil v sili tudi na območjih, kjer ni mobilnega signala, Google napoveduje, da bo z naslednjo različico Androida odprl vrata komunikaciji med telefoni in sateliti, ameriški operater T-Mobile pa v sodelovanju s Starlinkom že naslednje leto obljublja paket, ki bo potrošnikom omogočil komuniciranje prek satelitskega omrežja. Tema je torej vroča, kar pomeni, da se jo splača dobro razumeti. Za vas smo pripravili nekaj informacije na temo satelitske komunikacije, ki jih kot tehnološki navdušenec brez dvoma morate poznati.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kako poteka "navadna" mobilna komunikacija?

Da lahko bolje razumemo, kako poteka komunikacija med mobilnikom in satelitom, moramo najprej poznati osnove "navadnega" mobilnega omrežja. Naš telefon je brezžično povezan z različnim oddajniki na zemeljskem površju, ki so v naši okolici. Oddajnik je večinoma fizično povezan z infrastrukturo, ki informacije pošilja naprej po omrežju – sporočilo torej po "žici" pride do oddajnika, ta pa ga brezžično posreduje do naše mobilne naprave. Ko se premikamo, telefon preklaplja med različnimi oddajnimi stolpi, s čimer omogoča kontinuirano povezanost s svetom. Težava pa logično nastane, ko v naši okolici ni oddajnih stolpov, saj takrat brezžični signal ne more doseči naše naprave – nahajamo se na območju brez signala. To pa ne pomeni, da je komunikacija v tem primeru nemogoča. 

Naš telefon je brezžično povezan z različnim oddajniki na zemeljskem površju, ki so v naši okolici.
Naš telefon je brezžično povezan z različnim oddajniki na zemeljskem površju, ki so v naši okolici. FOTO: Shutterstock
Nakup akcijske kamere: na kaj je treba biti pozoren?
Preberi še
Nakup akcijske kamere: na kaj je treba biti pozoren?

Kaj pa satellite-to-mobile?

Satelitska komunikacija s telefonom ima veliko prednost pred klasično, ki temelji na zemeljski infrastrukturi mobilnega omrežja - deluje povsod. Ker mreže satelitov ves čas krožijo okoli zemlje, se bomo z ustrezno napravo lahko v katerem koli trenutku povezali z njimi. "Oddajniki", ki krožijo v nizki zemeljski orbiti, niso vezani na nobeno infrastrukturo na zemeljskem površju. Dokler nismo pod zemljo, bomo na dosegu satelitskega signala, torej bomo lahko komunicirali. 

To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici
Preberi še
To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici

Satelitska komunikacija že dolgo obstaja

V akcijskih filmih že desetletja spremljamo satelitske telefone. Velike škatle z visokimi antenami dajejo občutek, da gre za višek tehnologije, ki si ga lahko privoščijo le tajne službe in vojska. Pa ni čisto tako. Že za nekaj sto evrov lahko satelitski telefon, napravo, ki vizualno spominja na walkie-talkie, kupi vsak. Črno ohišje, majhen zaslon in značilna antena – nič kaj futuristično ni videti. Take naprave so popularne predvsem med ekstremnimi športniki, ki svoje hobije izvajajo v najbolj oddaljenih kotičkih sveta, kjer daleč naokoli ni mobilnih oddajnikov. Seveda moramo tudi za satelitski telefon plačevati naročnino, saj je njegovo delovanje vezano na drago satelitsko omrežje. Poleg Starlinkovega v nizki zemeljski orbiti med drugim krožijo še sateliti Globalstar, kitajski Beidou, OneWeb in Iridium – ponudbe ne manjka.

Že za nekaj sto evrov lahko satelitski telefon, napravo, ki vizualno spominja na walkie-talkie, kupi vsak.
Že za nekaj sto evrov lahko satelitski telefon, napravo, ki vizualno spominja na walkie-talkie, kupi vsak. FOTO: Shutterstock
5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja
Preberi še
5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja

4K filmi v Himalaji?

Če kupimo Starlinkov sprejemnik, lahko že danes hitro internetno povezavo vzpostavimo tudi na najbolj oddaljenih koncih sveta. A preden bomo lahko brez drage dodatne opreme z našimi mobilnimi telefoni uživali v popolni pokritosti hitrega satelitskega interneta, bo preteklo še nekaj vode. T-Mobile za naslednje leto v sodelovanju s SpaceX-om sicer res obljublja popolno pokritost, ki bo temeljila na satelitski povezavi s telefonom, a bo ta na začetku vezana le na preprosta pisna sporočila - SMSe. Satelitsko omrežje v teoriji res omogoča hitro internetno povezavo, a se trenutne sprejemno-oddajne lastnosti naših mobilnih naprav ne morejo kosati z velikimi antenami in ločenimi sprejemniki. So pa spodbudne T-Mobilove napovedi, da za povezavo s satelitskim omrežjem ne bomo nujno potrebovali nove naprave, saj naj bi 5G antene v večini sodobnih telefonov že omogočale komunikacijo s satelitskimi signali, ki bi se jo torej dalo aktivirati prek programske posodobitve. Komercialna komunikacija prek satelitov je torej morda bližje, kot smo si predstavljali.

To so najbolj pričakovane igre leta 2023
Preberi še
To so najbolj pričakovane igre leta 2023

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313