Moskisvet.com
Metaverzum

Tehnologija

Metaverzum, več kot samo virtualna resničnost

M.S.
14. 07. 2022 05.00
0

Tudi tisti, ki samo občasno zaidete na internet, ste verjetno že slišali za Metaverzum, prostor, ki bo osvobajal našo ustvarjalno domišljijo in ki prinaša novo obdobje digitalnih izkušenj, prostor, ki bo močno spremenil naravno našega dela, povezovanja in igranja. Kaj je in kako bo vplival na vašo izkušnjo z internetom v bodoče, izveste v nadaljevanju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Metaverzum (včasih tudi 'matrika' oz. 'kibernetski prostor') je skovanka besede 'meta' (onstran) in 'verse' (vesolje). Skoval jo je Neal Stephenson v romanu Snow Crash iz leta 1992. Metaverzum oz. Metaverse je poimenoval tridimenzionalni namišljeni skupni prostor z več ravnmi dostopa, v katerega ljudje vstopajo preko očal za navidezno resničnost in kamor so se kot digitalne podobe (avatarji) pobegnili pred distopično resničnostjo. V 21. stoletju je metaverzum izraz, ki se uporablja za opis skupnih digitalnih prostorov v okviru virtualne resničnosti, ki so nastali s križanjem digitalno izboljšane resničnosti in fizično obstojnega virtualnega okolja. Metaverzum je do neke stopnje izkusil že vsak, ki se je igral v interaktivnih virtualnih svetovih, kot so spletne računalniške igre.

V metaverzumu bo omejitev samo vaša domišljija.
V metaverzumu bo omejitev samo vaša domišljija. FOTO: Adobe Stock
Je umetna inteligenca razvila čustva?
Preberi še
Je umetna inteligenca razvila čustva?

V metaverzumu si lahko gradimo stavbe, mesta in delamo stvari, ki v resničnem svetu niso izvedljive. Metaverzum je prostor, ki naj bi obogatil naše življenje. Je utelešeno izkustvo prostorskega interneta. Je virtualni prostor, kjer lahko ne le gradimo in izdelujemo stvari, ampak nakupujemo, se usposabljamo, izobražujemo, igramo igre, obiskujemo predavanja, se kulturno udejstvujemo, komuniciramo s komerkoli in se zabavamo na neskončno različnih načinov. Je svet, ki ne pozna meja, ki je vedno na voljo, saj virtualni prostori, ki so skupek vseh podatkov na spletu, ne izginejo, ko jih nehate uporabljati. Metaverzum je začetek novih okolij, kjer lahko zgradimo novo in drugačno ekonomijo. Da pa metaverzum funkcionira, morajo različni sloji tehnologije delovati skupaj.

Kaj so NFT-ji?
Preberi še
Kaj so NFT-ji?

Metaverzum je ustvarjanje bolj poglobljenih VR izkušenj in bolj decentraliziran interet. Je tehnologija, ki briše mejo med resničnostjo in virtualno resničnostjo. Temelji na tem, da ga lahko soustvarjajo vsi udeleženci, da prek interoperabilnosti zagotavlja neodvisnost podatkov, poštenost in odprtost, da gre za univerzalno okolje, ki ima decentralizirano upravljanje (pri tem je vključena blockchain tehnologija, ki preprečuje, da bi nastali ''vrtički'' z ograjo tipa Applov in Googlov ''metavrtiček''), je pregleden in odgovoren.

Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika
Preberi še
Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika

Za osnovo metaverzumu služijo navidezna in razširjenja resničnost (tudi obogatena resničnost, ki virtualne izkušnje meša s fizičnim svetom) ter internet 3.0. Njegovi glavni elementi bodo navidezni svetovi, do katerih lahko neomejeno dostopamo preko pametih telefonov, igralnih konzol, računalnikov in nosljivih naprav, za polno čutenje pa prek naprav za navidezno in razširjeno/dodano resničnost ter holografskih prikazovalnikov. Vse te se bodo srečale v novi obliki digitalne izkušnje.

Metaverzum bo še bolj zabrisal meje med resničnim in digitalnim.
Metaverzum bo še bolj zabrisal meje med resničnim in digitalnim. FOTO: Adobe Stock
Življenje v metasvetu
Preberi še
Življenje v metasvetu

Industrija metaverzuma naj bi bila do leta 2024 vredna 800 milijard ameriških dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot danes. Vizionar Metaverzuma Matthew Ball je prepričan, da mora biti metaverzum interoperabilen na ta način, da uporabnikom zagotavlja digitalno avtonomijo nad lastnimi podatki in tudi digitalno lastnino. Nekaj o tem si lahko več preberete TU.

Prepad med resničnostjo in družbenimi omrežji
Preberi še
Prepad med resničnostjo in družbenimi omrežji

Metaverzum predstavljajo tudi veliko poslovnih priložnosti. Je naslednja stopnja v digitalni evoluciji, nadgradnja digitalne preobrazbe, ki je v zadnjih letih prenesla velik del posla na splet. Metaverzum še bolj posega v nakupovanje in na novo definira delo od doma ter človeško interakcijo. Čeprav se zdi, da gre za digitalni poslovni model, ki temelji na virtualnem blagu in storitvah, to ne drži, saj se lahko hibridno povezujemo s fizičnim svetom preko tehnologije, ki omogoča interakcijo in izmenjavo podatkov (internet stvari, umetna inteligenca, kriptovalute, splet 3.0 ipd.). Metaverzum je nadgradnja današnje spletne izkušnje, ki ima določene omejitve, sploh ko gre za ločene storitve in aplikacije z različnimi uporabnišimi vnesniki in postopki registracije. Ti bodo v metevarzumu med seboj sodelovali in združili ''nezdružljive'' podatke. Nihče zares še ne ve, kako velik bo metaverzum, saj je to šele njegov prolog oz. začetna faza, ko se je šele preobrazil iz bube (beri interneta), podjetja in ustvarjalci pa že kujejo načrte, kako skočiti na vlak prihodnosti in si izboriti svoj prostor pod (digitalnim) soncem.

5 filmov, ki so napovedali tehnološko prihodnost
Preberi še
5 filmov, ki so napovedali tehnološko prihodnost

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369