Moskisvet.com
Mark Zuckerberg

Tehnologija

Je Zuckerberg kriv za slabe rezultate Facebooka?

Oskar Sokolov
05. 10. 2022 05.00
0

Facebooku, pardon, Meti, v zadnjem času ne gre ravno najbolje. V preteklem letu je vrednost delnice padla za skoraj 60 odstotkov, tudi dobiček je v primerjavi z lanskim letom nižji za več kot 30 odstotkov. Čeprav Zuckerberg za porazne rezultate krivi Applovo omejitev zbiranja podatkov in splošno ohlajanje delniškega trga, se mnogi z njim ne strinjajo. Za počasno potapljanje tega tehnološkega velikana naj bi bil kriv prav Zuckerberg sam.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Je res kriv Zuckerberg?

Najglasnejše in najbolj utemeljene kritike Zuckerberga prihajajo ravno iz smeri njegovih korenin: Harvarda. Bill George, svetovno znan profesor s te prestižne ameriške univerze, je prepričan, da je za Facebookovo nezavidljivo situacijo v zadnjem času kriv prav Zuckerberg. Na Harvardu je Zuckerberg kot študent ustanovil podjetje, ki je hitro postalo največji socialnoomrežni gigant. Že sama zgodba o začetkih je vse prej kot čista. Mark naj bi idejo ukradel študijskim kolegom, ki so ga najeli, da bi za njih postavil Facebooku podobno spletno stran. Čeprav je Zuckerberg prek sodnih poravnav že plačal za svoje številne grehe, je George prepričan, da ga to ni izučilo: Facebook se bo potapljal, dokler bo Mark ostal na čelu svojega podjetja.

Facebook se bo potapljal, dokler bo Mark ostal na čelu svojega podjetja.
Facebook se bo potapljal, dokler bo Mark ostal na čelu svojega podjetja. FOTO: Adobe Stock
Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?
Preberi še
Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?

Kaj pa dela narobe?

George v svoji kritiki Zuckerberga izhaja iz svoje najnovejše knjige, v kateri opisuje pet različnih lastnosti direktorjev, ki lahko na kolena spravijo celo največje in najuspešnejše korporacije. Zuckerberga najdemo v kar treh karakteristikah od opisanih petih, res nezavidljiv rezultat. Marka George opiše kot racionalizatorja, ki za neuspeh podjetja krivi zunanje okoliščine in ne zna prevzeti odgovornosti. To je sploh očitno v zadnjem času, ko Zuckerberg za slabe poslovne rezultate krivi Applovo varovanje podatkov, namesto da bi sprejel, da ima Facebook težave z ohranjanjem relevantnosti. Zuckerberg je po Georgovem mnenju tudi samotar, kar pomeni, da ne zna sprejeti mnenj drugih, hkrati pa je pretirano željan slave, kar pomeni, da svoj status in ugled postavlja nad dobrobit podjetja.

Marka George opiše kot racionalizatorja, ki za neuspeh podjetja krivi zunanje okoliščine in ne zna prevzeti odgovornosti.
Marka George opiše kot racionalizatorja, ki za neuspeh podjetja krivi zunanje okoliščine in ne zna prevzeti odgovornosti. FOTO: Facebook
Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku
Preberi še
Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku

Cenzura in filtriranje

Čeprav George tega v svojem delu ne omenja, je jasno, da Facebooku ne uspeva tudi zaradi nedavnih sprememb, ki so močno spremenile uporabniško izkušnjo. Facebook je namreč v zadnjih nekaj letih v boju proti lažnim novicam ustvaril platformo, ki v svojem odnosu do vsebin uporablja cenzuri zelo podobne prijeme. Odkar se Facebook resno ukvarja s problemom lažnih objav, ustvarjalci tožijo nad drastično nižjim dosegom njihovih objav, uporabniki pa nad tem, da je njihov vir novic vse manj pod njihovim nadzorom. Facebook bo namreč objave, ki so jih nam podobni uporabniki označili za neprimerne ali lažnive, s svojim algoritmu deprioritiziral, uporabnike pa omejil na mehurčke objav, za katere je prepričan, da nam bodo všeč (o tem govori tudi film The Social Dilemma). To Facebook in vsa partnerska socialna omrežja spreminja v platforme, kjer namesto originalnih vsebin, ki bi spodbujale kritično mišljenje, cvetijo plitke in konformne informacije brez kakršne koli dodane vrednosti. Ker to vsaj delu populacije, jasno, ni všeč, ni nič nenavadnega, da na popularnosti (tudi na račun Facebooka) pridobivajo alternativna ali decentralizirana socialna omrežja. Morda pa Facebook vseeno ni prevelik, da bi propadel.

Ali algoritem popolnoma kroji naša življenja?
Preberi še
Ali algoritem popolnoma kroji naša življenja?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328