Moskisvet.com
Strela

Tehnologija

Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?

Oskar Sokolov
23. 05. 2024 02.00
0

Zgodbe o tem, da lahko nevihta uniči našo drago elektroniko, so se mnogim vtisnile globoko v spomin. Groze ob tem, ko strela uniči naš pregrešno dragi televizor ali računalnik, si pač ne želi občutiti nihče. Pa je izklapljanje naprav med neurji sploh smiselno? Lahko strela res "scvre" vse, kar je priklopljeno v električno omrežje?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nevarnost je resnična

Na kratko: udar strele predstavlja resnično nevarnost za vašo hišno elektroniko. Čeprav so primeri, ko strela sproži električni val v omrežju, relativno redki, bo takšen val uničil večino naprav na svoji poti. Elektronika je pač narejena za omrežje, po katerem teče do nekaj sto voltov, stotine milijonov, ki jih sproži udar strele, pa bodo pustile nepopravljivo škodo. Uničene naprave vključujejo vse od enostavnih luči do kompleksne elektronike, pri čemer so fine naprave bolj občutljive že na manjši skok električne napetosti.

Udar strele lahko povzroči resno škodo.
Udar strele lahko povzroči resno škodo. FOTO: Shutterstock
Kaj storiti, če bo v vaš avto zadela strela?
Preberi še
Kaj storiti, če bo v vaš avto zadela strela?

Preventiva?

Izklapljanje vseh elektronskih naprav pred prihajajočo nevihto je mukotrpno delo, ki se ga loti le malokdo. Kljub temu se splača razviti navado, da pred šviganjem strel vsaj dražjo in bolj fino elektroniko izklopimo iz omrežja. To je pomembno sploh zaradi tega, ker niti "varni" razdelilci, ki obljubljajo varovanje naprav pred skokom napetosti, ne bodo mogli zadržati velikanskega električnega vala, ki ga bo sprožila strela, čeprav je res, da utegnejo zmanjšati nastalo škodo. Moderne varovalke na preklop se bodo ob povečanju napetosti sicer večinoma same izklopile, a bo to zaradi izredne napetosti, ki je pred izklopom že uspela švigniti v naše domače omrežje, le redko preprečilo škodo na napravah. Edina tehnološka rešitev je torej draga investicija v prenapetostno "protistrelno" zaščito za celo hišo ali stanovanje, ki se vgradi v obstoječo električno omarico. Žal ima tudi ta svojo pomanjkljivost, saj ščiti pred električnim valom, ki v našo nepremičnino vstopi skozi električno omrežje, ne pa tudi pred strelo, ki neposredno zadene našo hišo ali stanovanjski blok.

Kako nastane strela?
Preberi še
Kako nastane strela?

Izklopimo jih!

Tehnološki razvoj nas je opremil z mnogimi preventivnimi rešitvami, ki vsaj delno zmanjšajo s strani stele povzročeno škodo, a nobena rešitev ni tako zanesljiva kot fizični izklop drage elektronske opreme iz omrežja. Nasvet, da se splača pred nevihto iz vtičnic izklapljati drage naprave, torej ostaja. Poudariti velja, da je naprave treba izklopiti, preden začnejo nad nami švigati strele, saj bo električni val stresel tudi nas, če se bomo med udarom dotikali (sicer izoliranega) kabla. Varnost naj bo prva - ne pozabite torej, da je uničeno napravo lažje zamenjati in preboleti kot uničeno življenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479