Moskisvet.com
Vesoljsko dvigalo

Vesolje

Japonci testirajo vesoljsko dvigalo

U.K.
07. 09. 2018 08.11
0

Rakete, ki jih pošiljamo v vesolje so drage, nevarne in onesnažujejo okolje. Japonci imajo precej boljšo rešitev, kako poslati stvari in ljudi v vesolje.

Že nekaj časa obstaja ideja o vesoljskem dvigalu, ki je bil dolgo časa pravzaprav le del znanstvene fantastike, a se zdi, da lahko relativno kmalu postane resničnost. Japonski znanstveniki so namreč začeli testirati vesoljsko dvigalo. 

Vesoljsko dvigalo
Vesoljsko dvigalo FOTO: iStock

Dvigalo v vesolju

Ekipa z univerze Shizouka naj bi kmalu poslala model takšnega dvigala v Zemljino orbito. V bistvu bodo poslali dva satelita v velikosti 10 centimetrov v orbito, povezoval pa ju bo 10-metrski jekleni kabel. Med satelitoma bo potovala posebna napravica, ki bo simulirala potovanje dvigala v vesolju.  

Znanstveniki že približno stoletje sanjajo o vesoljskem dvigalu, idejo za takšno napravo pa je dal ruski znanstvenik Konstantin Tsiolkovski po tem, ko si je leta 1895 ogledal Eifflov stolp. Največja težava pri takšnem dvigalu so materiali, ki bi morali biti izjemno močni, a hkrati dovolj lahki, da se konstrukcija ne bi podrla pod lastno težo. Prav tako morajo zdržati gravitacijske sile, ki nastajajo med Zemljo, Luno in Soncem, preživeti pa bi morali tudi spremenljive vremenske pogoje. 

Japonski raziskovalci upajo, da bodo dvigalo uspeli usposobiti nekje do leta 2050. A to pomeni, da bodo morali v orbiti (na višini 35.000 kilometrov) sestaviti novo vesoljsko postajo in jo privezati na dno pacifiškega oceana. 

Vesoljsko dvigalo
Vesoljsko dvigalo FOTO: iStock

Težave

Sama povezava med postajo in Zemljo naj bi bila narejena iz karbonskih nanocevk. A tu so znanstveniki naleteli na novo težavo, saj nimamo tehnologije, s katero bi lahko izdelali nanocevke v takšnih razsežnostih. In tudi če bi jih lahko, te po vsej verjetnosti vseeno ne bi bile dovolj močne za takšno napravo. Vendar so japonski znanstveniki optimistični. V teoriji je namreč takšno potovanje mogoče in v približno 30 letih naj bi tehnologija tako napredovala, da bo izdelava takšnega dvigala povsem mogoča. In prav zato že sedaj opravljajo prve meritve, ki bodo morda idejo približale realnosti. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470