Moskisvet.com
Računalnik

Tehnologija

Japonci in Kitajci v tehnologiji združujejo moči!

STA/Ma.K.
28. 10. 2016 14.22
1

Japonsko tehnološko podjetje Fujitsu je potrdilo, da se s kitajskim računalniškim velikanom Lenovo pogovarja o možnostih sodelovanja na področju osebnih računalnikov. Na trgu se ob tem že pojavljajo ugibanja, da naj bi družbi združili svoji proizvodnji osebnih računalnikov, pri čemer naj bi večinski delež skupnega podjetja imel Lenovo.

V pisarni
V pisarni FOTO: Thinkstock
Fujitsu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da z največjim proizvajalcem osebnih računalnikov na svetu proučuje možnost strateškega sodelovanja na področju raziskav, razvoja, dizajniranja in proizvodnje osebnih računalnikov za globalni trg.

Dokončnega dogovora še ni, podjetji pa se obenem pogovarjata z japonsko državno razvojno banko (Development Bank of Japan) glede možnosti za finančno in strateško podporo.

V Fujitsuju želijo povečati konkurenčnost svoje pešajoče enote za osebne računalnike. V preteklosti so se o možnosti sodelovanja na tem področju že neuspešno pogovarjali z japonskima proizvajalcema osebnih računalnikov Toshiba in Vaio.

Nekoč zelo močni japonski proizvajalci osebnih računalnikov se soočajo z velikimi izzivi v času, ko se potrošniki pri nakupih elektronike namesto za osebne računalnike vse bolj odločajo za pametne mobilnike in tablice. Razmere jim dodatno zaostruje ostra konkurenca.

Fujitsu bi se ob morebitnem dogovoru z Lenovu lahko bolj osredotočil na svojo dobičkonosno dejavnost na področju informacijsko tehnoloških storitev in izvedel program korenitega prestrukturiranja, ki predvideva tudi ukinitev 3200 delovnih mest.

Fujitsu je ločeno objavil, da je v prvih šestih mesecih tekočega poslovnega leta ustvaril 11,8 milijarde jenov oziroma 113 milijonov dolarjev čistega dobička.

To pomeni pravi preobrat v primerjavi s 15,9 milijarde jenov čiste izgube v enakem obdobju leto prej, uspeh pa pripisujejo ukrepom za zmanjšanje stroškov, zlasti v enotah za osebne računalnike in mobilno telefonijo.

Prihodki družbe so se medtem sicer znižali za sedem odstotkov na 2080 milijard jenov. Ob tem so napoved za celoletne prihodke nekoliko znižali, na 4500 milijard jenov, medtem ko so napoved čistega dobička ohranili pri 85 milijardah jenov.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470