Moskisvet.com
Alphabet

Tehnologija

Googlova krovna družba želi dostop do zračnega prostora

STA/Ma.K.
30. 09. 2016 15.19
1

V Googlovi krovni družbi Alphabet so se obrnili na Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) v kanadskem Montrealu s ciljem, da se z državami članicami dogovorijo glede uporabe zračnega prostora. Vanj želijo poslati balone, prek katerih bi dostop do interneta zagotavljali tudi najbolj odmaknjenim predelom sveta.

Alphabet
Alphabet FOTO: AP

S projektom, poimenovanim Loon, se ukvarja razvojno-raziskovalni laboratorij X, ki se pod okriljem Googlove krovne družbe Alphabet osredotoča na vizionarske projekte. Trenutno so v fazi oblikovanja varnostnega načrta in vzpostavljanja operativnega centra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj leta 2013 zagnanega projekta je vzpostaviti omrežje helijevih balonov, ki bi lebdeli v zračnem prostoru in zagotavljali brezžični dostop do interneta na območjih, kjer zaradi odmaknjenosti interneta ni ali pa je omejeno dostopen.

Prvi tovrstni balon so preizkusno poslali v zrak februarja v Južni Ameriki, nato pa je strmoglavil na plantaži čaja na Šrilanki. Padec naj bi bil sicer predviden in nadzorovan. Googlova krovna družba Alphabet je s Šrilanko sklenila partnerstvo, v okviru katerega naj bi tamkajšnjim odmaknjenim območjem z baloni zagotavljala dostop do interneta.

Predstavniki laboratorija X so organizaciji ICAO, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, zagotovili, da so v okviru projekta občutno izboljšali zasnovo in proizvodnjo balonov, tako da so ti zdaj bolj robustni in v zraku obstanejo več kot ciljnih 100 dni.

V zrak jih sicer izstrelijo z namensko razvito avtomatsko napravo, s pomočjo analize podatkov pa predvidijo zračne tokove, tako da baloni s spreminjanjem svoje nadmorske višine ujamejo vetrove, ki jih usmerijo na želene lokacije.

V Alphabetu želijo z državami članicami organizacije ICAO skleniti dvostranske ali večstranske dogovore, ki bi balonom projekta Loon omogočala usklajeno in varno souporabo zračnega prostora.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497