Moskisvet.com
Prometni znak za v desno manjka, Ljubljana-6

Tehnologija

Zahvaljujoč tej tehnologiji se bo čakanje na semaforju bistveno skrajšalo

E.R.
12. 06. 2024 04.00
2

Nekatere študije kažejo, da na primer Američani na krajših vožnjah kar 10 odstotkov časa preživijo v prometnih zastojih.

Promet in prometni zamaški so ena največjih težav velikih mest, pa tudi številnih manjših. Po cestah, ki so bile zgrajene pred več desetletji, brez večjih možnosti širitve in prilagajanja danes vozi veliko večje število avtomobilov, kot je bilo prvotno načrtovano. Posledica so številne in velike gneče, predvsem v križiščih in semaforjih. Po raziskavi, objavljeni leta 2021, ki so jo v ZDA izvedli na krajših razdaljah, povprečen Američan približno deset odstotkov svojega potovanja preživi v čakanju v prometnih zastojih.

Malo verjetno je, da se bomo gneče v prihodnje znebili, je pa nekaj stvari, ki lahko situacijo vsaj omilijo in gnečo zmanjšajo. Rešitev je seveda v tehnologiji.

Rdeča luč
Rdeča luč FOTO: iStock

Eno od podjetij, ki razvija takšno tehnologijo, od katere bi lahko imeli koristi vsi, je Google. Njihova rešitev se imenuje Green Light in je implementirana že v 14 mestih, rezultati pa so zelo spodbudni. Tehnologija zmanjšuje zastoje, prihrani denar prevoznim agencijam, pomaga pa tudi zmanjšati onesnaževanje cest. Po nekaterih statistikah je ta onesnaženost v križiščih v primerjavi s klasičnimi cestami kar 29-krat večja.

Tehnološke prerokbe, ki so se uresničile
Preberi še
Tehnološke prerokbe, ki so se uresničile

Googlova rešitev, ugotavlja Juliet Rothenberg iz Googlovega oddelka Climate AI, je še posebej zanimiva, ker njena uporaba ne zahteva nove strojne opreme, temveč uporablja obstoječe naprave ali programsko opremo (kot so podatki iz povezanih vozil, navigacijske aplikacije itd.) za prilagajanje semaforjev glede na aktualne razmere v prometu. Če je že samo vozilo senzor, potem v križiščih ni treba nameščati dragih kamer, pojasnjuje Google. Poleg tega, da implementacija ni draga, se je Google Green Light izkazal za izjemno učinkovitega in je v mestih, kot so Hamburg, Seattle in Abu Dhabi, kjer so ga implementirali, pospešil promet v križiščih za okoli 30 odstotkov. Za pospešitev in optimizacijo prometa na semaforjih in križiščih podjetje uporablja lastne podatke, ki jih zbira od uporabnikov Google Maps.

Podatki in tehnologija omogočajo, da vsak semafor postane dinamičen in prilagodljiv trenutni prometni situaciji. WSJ pravi, da so bile prej menjave semaforja fiksne, torej vnaprej določene, ali pa so imele več različnih nastavitev, odvisno od dela dneva in gneče.

Umetna inteligenca po kitajsko: premetena politična poteza ali strel v nogo?
Preberi še
Umetna inteligenca po kitajsko: premetena politična poteza ali strel v nogo?

Ko mesta zaprosijo za Googlov Green Light, dobijo dostop do nadzornega sistema s priporočili za vsako od križišč, kjer je nameščen. Po spremembah semaforjev Googlova umetna inteligenca sledi spremembam v prometu, zmanjšanju zastojev in podobno, tako da je vpliv mogoče spremljati v realnem času. To tehnološko rešitev so doslej uvedli v 14 mestih, obstaja pa tudi čakalna lista mest, kjer bodo v prihodnosti z Googlovo tehnologijo pospeševali promet na semaforjih.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: The Wall Street Journal & zimo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497