Moskisvet.com
zasvojenost z internetom

Tehnologija

Ali se dogaja tehnološki upor?!

Oskar Sokolov
05. 07. 2024 04.30
0

Kolikokrat vam je že babica rekla: "A si že spet na telefonu?" No, najnovejši trendi nakazujejo na to, da zna v kratkem ona preživeti več časa na spletu kot vi.

Ja, številni viri namigujejo na to, da je prišel čas, ko so začele mlajše generacije aktivno zavračati tehnologijo. Kot predstavnik (zgodnje) generacije Z lahko potrdim, da smo odraščali s pametnimi napravami v roki, v precejšnji meri pa nas je izoblikoval algoritem. Tehnologija je bila eden ključnih gradnikov našega življenja. Vendar pozor – videti je, da se trend z mlajšimi gen-Z-jevci počasi obrača v popolnoma drugo smer.

Retro je po novem kul – tudi pri tehnologiji

Že pri nas se je začelo z obsesijo z vintage oblekami in afiniteto do starih fotoaparatov na film. Vmes so v modo spet prišle žične slušalke in stari digitalni fotoaparati, najnovejši trend pa v vintagemanijo vključuje tudi navdušenost nad starimi, neumnimi telefoni. Baje v srednjih šolah in gimnazijah najnovejši iPhone ni več statusni simbol, ampak je kul imeti star telefon na tipke, ki se ne more povezati v splet. Vnovična priljubljenost neumnih telefonov kaže na to, da nam ni všeč le retro estetika, ampak da se dogaja tudi konkreten zasuk v mišljenju mladih.

Koga od vas bo umetna inteligenca najprej nadomestila?
Preberi še
Koga od vas bo umetna inteligenca najprej nadomestila?

Tehnološki maček

Mladi se vedno bolj zavedajo pasti tehnologije. Generacija, ki je od zibke naprej v rokah držala telefon in si življenja brez spleta ne more predstavljati, je tehnologijo začela zavračati – precej ironično! Da tehnologija s sabo nosi precej negativne prtljage, ni nobena skrivnost, mladi pa vse pogosteje poročajo o preobremenjenosti z neustavljivim tokom informacij ter težo stalne povezanosti. Socialna omrežja so poleg užitkov tudi vir anksioznosti, vse slabše samopodobe in pomanjkljivih socialnih vezi v resničnem svetu.

So socialna omrežja vir nevroloških motenj?
Preberi še
So socialna omrežja vir nevroloških motenj?

Je mlade res težje zasvojiti? Vsa moderna tehnologija je zasnovana z zasvojenostjo v mislih. Razvijalci in inženirji ustvarjajo produkte na način, da bi uporabniki na njih preživeli čim več časa, kar vodi v večje dohodke od prikaza oglasov in računanja mesečnih naročnin. Če bi si mislili, da bo najlažje zasvojiti sugestibilne mlade, aktualni trendi kažejo na to, da so se ravno mladi začeli najbolje zavedati stranskih učinkov ter se aktivno upreti "tehnološki agendi".

5 korakov za učinkovit digitalni detoks
Preberi še
5 korakov za učinkovit digitalni detoks

Tehnološki puščavniki? Ne razumite me narobe – mladi še vedno nis(m)o tehnološki puščavniki, ki so se odpovedali praktičnosti in udobju moderne tehnologije. Še vedno preživimo ogromno časa na socialnih omrežjih in obvladamo digitalna orodja, ki naša življenja naredijo lažja. A hkrati postaja jasno, da mladi vse bolj iščemo zdravo ravnovesje med povezanostjo in odklopom. Podjetja poročajo o vse večji količini prodanih "neumnih" telefonov, pojavlja pa se tudi vedno več aplikacij, ki se osredotočajo na omejevanje na spletu zapravljenega časa ter vzpostavitev digitalne higiene. Čeprav starši s svojimi opozorili in nerganjem niso imeli velikega učinka na našo uporabo tehnologije, se zdi, da se je znotraj naše generacije organsko oblikovalo "družbeno gibanje", ki spodbuja odklop. Še mnogi influencerji, ki živijo od naše zasvojenosti, so opozorili na pomembnost distanciranja od pretirane povezanosti.

Nas res čaka "metaverse"?

Metaverse
Metaverse FOTO: Adobe Stock

 

Če smo se mladi sami od sebe začeli upirati algoritmom in telefonom, obstaja resen pomislek glede prihodnosti "metaversa", v katerem bi cele dneve preživeli doma z VR-očali na glavi. Čeprav bi si mnogi tehnološki giganti nedvomno želeli takšne prihodnosti, kaže, da so na odpor naleteli ravno pri generaciji, ki bi morala z navdušenjem skočiti vanjo. Priča smo rojstvu nove generacije, ki se je očitno ne da kar tako zasvojiti z nekaj poceni dopaminskimi odmerki. Kakršnakoli že bo prihodnost, je eno gotovo; naš odnos do tehnologije se spreminja in že čez nekaj let bo morda ravno babica tista, ki bo vnuke rotila: "Daj no, vsaj malo poglej v telefon!"

Google pripravlja novost za vse, ki nimate časa brati novic
Preberi še
Google pripravlja novost za vse, ki nimate časa brati novic
Zato poleti ne smete puščati telefona v avtu
Preberi še
Zato poleti ne smete puščati telefona v avtu

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497