Moskisvet.com
Facebook

Tehnologija

Facebook znova na zatožni klopi

STA/M.K.
20. 12. 2018 10.34
0

Pravosodni minister prestolnice ZDA, Karl Racine, je v sredo vložil tožbo proti spletnemu velikanu Facebook zaradi slabega varovanja zasebnih podatkov uporabnikov. Glavni razlog je zloraba podatkov s strani podjetja Cambridge Analytica.

Omenjeno podjetje je pred volitvami leta 2016 zasebne podatke svojih uporabnikov brez njihovega dovoljenja izkoriščalo za politične analize po naročilu kampanje Donalda Trumpa. Cambridge Analytica je s tem začela že leta 2014.

Facebook odstranil 1,5 milijarde lažnih profilov
Preberi še
Facebook odstranil 1,5 milijarde lažnih profilov

Ameriški analitiki menijo, da gre šele za prvo v vrsti podobnih tožb in ukrepov proti Facebooku, ki je pri zaščiti zasebnosti uporabnikov v najmanjši meri malomaren ali pa s tem namerno služi, kar bo zanje definitivno prineslo kazni.

Facebook zaradi omenjenega škandala preiskuje tudi Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki še ni sporočila, do kakšnih odkritij so se do sedaj dokopali.

Prejšnji teden je podjetje moralo priznati, da so aplikacije zunanjih podjetij dobile dostop do fotografij 6,8 milijona uporabnikov.
Prejšnji teden je podjetje moralo priznati, da so aplikacije zunanjih podjetij dobile dostop do fotografij 6,8 milijona uporabnikov. FOTO: Kanal A

Facebook je na novico o tožbi Washingtona suho pripomnil, da zadevo preučuje in se veseli nadaljnjega sodelovanja s pravosodnim ministrom in drugimi.

Po izbruhu škandala s Cambridge Analytica se težave za Facebook niso nehale. Prejšnji teden je podjetje moralo priznati, da so aplikacije zunanjih podjetij dobile dostop do fotografij 6,8 milijona uporabnikov, v torek pa so prišle na dan nove podrobnosti o tem, kako Facebook deli zasebne informacije s podjetji, kot je Amazon.

Lastnik Facebooka, Mark Zuckerberg, je dvomljiva ravnanja podjetja zagovarjal pred kongresom že letos spomladi.
Lastnik Facebooka, Mark Zuckerberg, je dvomljiva ravnanja podjetja zagovarjal pred kongresom že letos spomladi. FOTO: AP
Ruski hekerji prodajajo ukradene Facebookove profile
Preberi še
Ruski hekerji prodajajo ukradene Facebookove profile

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414