Moskisvet.com
Facebook

Tehnologija

Facebook najstnikom plačeval za podatke

M.K.
03. 02. 2019 09.02
0

Spletni gigant Facebook je zadnja tri leta izvajal projekt, v sklopu katerega je določenim uporabnikom za popoln dostop do njihovih podatkov in aktivnosti, plačeval mesečno dvajset evrov.

Sodeč po raziskavi podjetja TechCrunch je Facebook nekaterim svojim uporabnikom, starim med 13 in 25 let, plačeval približno dvajset evrov na mesec za dostop do vseh njihovih podatkov in dejavnosti. Podjetje je v zameno za plačilo zahtevalo instalacijo aplikacije Facebook Research, ki nadzira mobilne naprave in njihovo spletno aktivnost ter zbrane podatke posreduje Facebooku.

Facebook odstranil 1,5 milijarde lažnih profilov
Preberi še
Facebook odstranil 1,5 milijarde lažnih profilov
Certifikat Facebooku omogoči dostop do zasebnih sporočil, elektronske pošte in celotne zgodovine iskanja.
Certifikat Facebooku omogoči dostop do zasebnih sporočil, elektronske pošte in celotne zgodovine iskanja. FOTO: iStock

Aplikacija od uporabnika zahteva namestitev posebnega certifikata, ki Facebooku omogoči dostop do zasebnih sporočil, elektronske pošte in celotne zgodovine iskanja. Nekateri uporabniki so prejeli tudi zahteve za posredovanje zgodovine nakupov, opravljenih prek spletne trgovine Amazon.

Uporabljeni certifikati, ki delodajalcu omogočajo dostop do naprav zaposlenih, se ne bi smeli uporabljati na napravah potrošnikov. Predstavnik podjetja Facebook je povedal, da s tem niso kršili pravil, ni pa znal utemeljiti, na kakšen način.

Ni pa to prvi podoben primer v podjetju. Facebook je že leta 2013 zbiral podobne podatke preko spletnega servisa Onavo Protect. Pridobljene podatke so nato efektivno uporabili pri identifikaciji in odstranitvi potencialnih tekmecev na trgu.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414