Moskisvet.com
Uradno odprtje Teslinega obrata v Nemčiji

Tehnologija

Elon Musk, socialnoomrežni mogul

Oskar Sokolov
12. 04. 2022 05.00
0

Elon Musk, kontroverzni ustanovitelj Tesle in Space X-a, je nedavno kupil kar 9,2 % Twitterjevih delnic, s čimer je postal največji posamezni lastnik tega socialnoomrežnega podjetja. Lastniški delež, za katerega naj bi odštel slabe tri milijarde, je v investitorjih zbudil val navdušenja, saj je Twitterjeva delnica po tem, ko je naznanil novico, zrasla za kar 22 odstotkov. A hiter zaslužek (Musk je z rastjo zaslužil vsaj 600 milijonov dolarjev) ni bil njegova motivacija za nakup tako zajetnega deleža.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Svoboda govora, kje si?

Muska naj bi v nakup tako velikega lastniškega deleža (za primerjavo: prejšnji direktor Twitterja ima v lasti le 2,9 % vseh delnic) prepričala anketa, ki jo je objavil na svojem Twitterjevem računu. Z njo je preveril, ali imajo njegovi sledilci občutek, da platforma podpira svobodo govora, kar 70 % od enega milijona vprašanih pa je menilo, da svobode govora na Twitterju ni. Z anketo je Musk ugotovil še, da si večina njegovih sledilcev želi, da bi bil Twitterjev algoritem odprtokoden in prosto dostopen. 

Muska naj bi v nakup tako velikega lastniškega deleža prepričala anketa.
Muska naj bi v nakup tako velikega lastniškega deleža prepričala anketa. FOTO: AP

Če si Elon Musk, lahko kupiš vplivni delež v podjetju in spremeniš smer njegovega razvoja. Mnogi so že pred časom ugibali, da Musk načrtuje razvoj lastnega socialnega omrežja, a se je milijarder in najbogatejši Zemljan očitno odločil, da bo lažje kupiti vpliv v že obstoječem socialnem omrežju. Čeprav sam delež ne zagotavlja, da se bo zavihtel na vodilni položaj Twitterja, mu nedvomno daje precej velik vpliv na prihodnje odločitve.

Na čem temeljijo obtožbe?

Twitter se že leta spopada z obtožbami o cenzuri in pristranskem ocenjevanju zanesljivosti ter resničnosti prispevkov. Leta 2021 je podjetje naznanilo, da so jih zadnje ameriške volitve stale lepega števila uporabnikov, saj je Twitter vestno brisal objave, ki so namigovale na to, da je bil rezultat volitev prirejen. Kritik, ki prihajajo tako z leve kot desne strani političnega pola, je bilo vodstvo Twitterja deležno tudi zaradi nekonsistentnega nadzora o resnici informacij, povezanih z aktualno epidemijo in cepljenjem. Ena glasnih kritik, ki jo vodstvu Twitterja namenja ameriški republikanski tabor, je tudi ta, da je bivši ameriški predsednik Donald Trump doživel trajno izločitev iz omrežja, čeprav na njem še vedno delujejo precej bolj ekstremni politični obrazi (npr. vodstvo talibanov in ekstremni islamisti). 

Musk na nedavnem odprtju Teslinega obrata v Nemčiji.
Musk na nedavnem odprtju Teslinega obrata v Nemčiji. FOTO: AP

Kaj bo spremenil Musk?

Pomanjkljivosti fact checkerjev in cenzure je izredno težko preseči, saj je jasno, da določena mera kontrole nad objavami mora obstajati, sicer bodo socialna omrežja postala raj za ekstremiste in neprimerne vsebine. Hkrati je dejstvo, da se vsa socialna omrežja, ne le Twitter, na vso moč trudijo najti osnovni nadzor nad vsebinami, ki ni pristranski v nobeno smer. Musk bo s svojim vplivom in izkušnjami morda res uspel Twitter spet približati tistim, ki se zdaj na njem počutijo izključene, hkrati pa ni dvoma, da bo njegov vplivni delež zelo zbodel tiste, ki se strinjajo s trenutno politično in nazorsko orientacijo tega socialnega omrežja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497