Moskisvet.com
Mark Zuckerberg

Tehnologija

Facebook odstranil 1,5 milijarde lažnih profilov

U.K.
16. 11. 2018 09.47
0

Od aprila do septembra so pri Facebooku odstranili orjaško število lažnih profilov iz tega popularnega družbenega omrežja. Našli so jih s pomočjo umetne inteligence.

Pri Facebooku so objavili poročilo v katerem je bilo med drugim zapisano, da so odstranili 1,5 milijarde lažnih profilov. Večina so bili povezani z lažnimi novicami, tako imenovanim ‘spamom’, sovražnim govorom in teroristično propagando.

Ruski hekerji prodajajo ukradene Facebookove profile
Preberi še
Ruski hekerji prodajajo ukradene Facebookove profile

Poročilo je neke vrste dokaz, da ima družbeno omrežje izjemno velik problem s spami in čeprav so se težave lotili z vso močjo, pa je najverjetneje ne bodo mogli kar tako rešiti. Pri podjetju so dejali, da je največ tovrstnih računov povezanih s tako imenovanim komercialno motiviranimi spam napadi, kar v bistvu pomeni, da želijo osebe iz lažnih profilov na takšen ali drugačen način izmolsti denar od drugih uporabnikov.

Facebook
Facebook FOTO: Profimedia

Novi algoritmi

Pri Facebooku so začeli uporabljati nove algoritme, ki iščejo lažne profile in ki so precej bolj sofisticirani, kot so bili še pred kratkim. Več podrobnosti o algoritmih seveda pri podjetju niso izdali. So pa še sporočili, da so 99,6 odstotka odstranjenih profilov našli preko teh algoritmov. Se pravi, da jih je v bistvu našla umetna inteligenca. Iz podjetja so še sporočili, da so hkrati v omenjenem obdobju odstranili še 2,1 milijarde spam sporočil.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg FOTO: AP

Druge težave

Facebook pa se poleg lažnih računov ubada še z večjimi težavami. Pred kratkim se je podjetje ujelo v škandal z lažnimi političnimi oglasi, ki so pravzaprav pokazali, da lahko ljudje podjetje zelo hitro in učinkovito pretentajo. Vse več je tudi informacij, da naj bi pri Facebooku vedeli za vmešavanje ruskih hekerjev v ameriške volitve in da preprosto niso reagirali. Pri podjetju so seveda vse zanikali in poudarili, da so predani k borbi proti lažnim novicam. Najverjetneje so tudi podali to poročilo, da bi prepričali uporabnike, da to drži. No, seveda je potebno priznati, da so pri Facebooku res naredili kar precej glede te težave.

Skoraj nemogoče je, da bi pri Facebooku odstranili vse spam in druge nevarne profile/vsebine, a očitno jih je možno vsaj omejiti in držati pod določeno kontrolo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479