Moskisvet.com
digitalna doba, digitalizacija

Tehnologija

Digitalna odvisnost: kako se obvarovati pred njo?

Oskar Mastnak Sokolov
20. 03. 2024 04.51
0

Večina ima do digitalne tehnologije nekoliko bipolaren odnos; težko je zanikati, da je naše delo lažje, naša zabava pa veliko bolj intenzivna kot pred nekaj desetletji. A hkrati je razvoj tehnologije s seboj prinesel razvoj algoritmov, ki nas želijo na vsak način zadržati na določeni platformi.

Zaradi denarja, seveda. Kolateralna škoda – vse večja odvisnost od različnih modernih naprav – je pač stranski produkt, s katerim so razvijalci pripravljeni živeti, nas pa dela vse manj zadovoljne, produktivne in samozadostne. Na spletu se pojavlja vse več navodil za izvedbo t. i. "dopaminskega razstrupljanja"; krajše ali daljše deprivacije od vseh digitalnih impulzov iz okolja. K sreči pa za to, da dosežemo manjši digitalni reset, ni treba zavreči vse naše tehnologije in se preseliti v gozd. Obstajajo številna programska orodja, ki nas bodo obvarovala pred lovkami algoritmov. Osredotočili se bomo na pet, ki jih lahko preizkusite že danes. 

Uporaba vgrajenih pripomočkov

Tako androidne kot jabolčne naprave imajo že več let vgrajeno sposobnost omejevanja časa, preživetega v določenih aplikacijah. Sprehodite se skozi nastavitve svoje mobilne naprave; zelo verjetno lahko nastavite, koliko časa lahko dnevno uporabljate Instagram, Facebook, Tiktok in ostale kradljivce časa. Hkrati telefoni ponujajo tudi poglobljen vpogled v to, koliko časa dnevno preživimo v določeni aplikaciji. Številke večino šokirajo – kar je lahko koristno, če potrebujete motivacijo za ustvarjanje digitalne higiene!

Dodatne aplikacije
Dodatne aplikacije FOTO: Shutterstock

Dodatne aplikacije

Vgrajena orodja so sicer koristna, a za večino digitalno odvisnih ne dovolj radikalna. K sreči obstajajo številne aplikacije, ki pomagajo pri manjšanju naše "doze". Prednost imajo uporabniki androida, saj ta platforma omogoča večji dostop zunanjim aplikacijam, je pa tudi že za Applov sistem vse več dobro zasnovanih orodij, ki nam lahko pomagajo pridobiti ukraden fokus. Z dodatnimi aplikacijami si lahko popolnoma onemogočimo dostop, ko presežemo dnevni limit, preprečimo odpiranje aplikacij socialnih omrežij znotraj nastavljenega časovnega obdobja ali pa si organiziramo "dopaminsko razstrupljanje" – obdobje, ko digitalni užitki sploh ne bodo na voljo. 

Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)
Preberi še
Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)

Omejevalec vira novic (ang. news feed)

Glavni problem aplikacij socialnih omrežij je njihov algoritem. Ta nas pozna tako dobro, da nekajminutna pavza hitro postane zapravljen dan. Na srečo se lovkam algoritma lahko izognemo! Obstajajo programski dodatki, ki iz spletne strani ali aplikacije socialnega omrežja odstranijo t. i. "feed" – začetno stran, polno zanimive vsebine. Aplikacija še vedno deluje; lahko si dopisujemo, ročno iščemo profile in objavljamo lastne vsebine. A najbolj zasvajajoča funkcija, z algoritmom optimiziran vir novic, se iz aplikacije izbriše, s čimer postane veliko manj nevarna. Na računalniku za to obstajajo razširitve za brskalnik, na telefonu pa ustrezne aplikacije (čeprav so nekatere žal plačljive). 

Ste digitalno zasvojeni?
Ste digitalno zasvojeni? FOTO: Shutterstock

Prilagojen zaganjalnik

Odvisnost od digitalnih vsebin je tako razširjena, ker so enostavno dostopne. Odklenemo telefon, kliknemo na ikono in bum – že smo sredi zabavnega dogajanja. Ravno zaradi tega so razvijalci na trgovino naložili razne zaganjalnike (launcherje), ki začetni zaslon telefona naredijo dolgočasen, dostop do problematičnih aplikacij pa zelo omejijo. Minimalist phone launcher na primer namesto barvnih ikon vse aplikacije prikaže kot belo besedilo na črni podlagi, do njih pa lahko dostopamo le, če jih ročno poiščemo. S tem so vse funkcije aplikacij ostale nedotaknjene, preprečili pa smo to, da v avtomatskem načinu sami od sebe odpremo barvito ikono in začnemo zapravljati čas. Žal so take vrste zaganjalniki, ki zahtevajo zavestno odpiranje aplikacij, na voljo le za androidne telefone – se pa da tudi na iPhonih doseči podoben učinek, če najbolj problematične aplikacije skrijemo v težko dostopne mape. 

Črno-beli način

Velik del odvisnosti naj bi predstavljale barve. Te naredijo vsebino veliko bolj vabljivo našemu primitivnemu delu možganov, ki je udeležen v razvoju odvisnosti. Če telefon, tablico ali računalnik prestavimo na črno-beli način, bo brezglavo drsanje takoj postalo veliko manj zabavno, ikone pa ne bodo vabile s svojo vpadljivo barvitostjo. Črno-beli način lahko brez težav vklopite v nastavitvah na vseh modernih telefonih, s svojo enostavnostjo pa je ta korak odličen za začetek preobrazbe vaših digitalnih navad. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497