Moskisvet.com
Jordan Herzog

Tehnologija

Oče 16-letnega sina izpisal iz šole, da lahko trenira Fortnite - v garaži ga čaka Maserati

A.P.
20. 07. 2019 10.23
1

Minili so časi, ko so starši v igranju računalniških iger videli izgubo časa. To je v zadnjem obdobju postalo donosen posel v katerem uspeva vse več mladih, ki še pred polnoletnostjo služijo mastne denarce. Nekoč so ambiciozni starši svoje otroke silili v različne športe, jih vlačili po avdicijah in modnih brveh, dandanes pa jih silijo v igranje računalniški igric. Vsaj oče 16-letnega Jordana Herzoga, ki je svojega sina leta 2018 kljub začetnemu nasprotovanju mame, izpisal iz šole, da se lahko 100-odstotno posveča igranju računalniške igre Fortnite.

E-šport je v nekaj leti prerasel v milijardni posel v katerem se vsak dan obračajo večji zneski. Fortnite ostaja ena najbolj popularnih video iger v svetu e-športa, številni igralci pa z dobrimi predstavami služijo milijone. Vzhajajoča e-zvezda je tudi Jordan Herzog, ki ga je oče zaprl v ''temnico'', kjer dan in noč preigrava Fornite. Medtem ko njegovi vrstniki sedijo za šolskimi klopmi, sam sedi v sobi z zagrnjenimi zavesami in namesto dogajanje na tabli spremlja dogajanje v nikoli spečem svetu Fortnita, ki ima preko 250 milijonov prebivalcev (beri registriranih uporabnikov) in je vsak trenutek aktivnih 8 milijonov igralcev. Dodaten draž igranju dajejo turnirji z že kar nesramno bogatimi denarnimi skladi in tudi številni starši so že zavohali denar, zato ''silijo'' svoje otroke, da se podajo v lov za vsemi temi milijoni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pa vendar. Če večina staršev otroke še vleče proč od zaslonov, Jordanov oče Dave Herzog počne ravno nasprotno in je pri tem njegov največji podpornik. Deček iz Sunburyja (Massachusetts) zato 10 ur dnevno (včasih tudi 14 ur) posveča igranju Fortnita, saj želi postati najboljši igralec na svetu. 49-letni oče mu je v ta namen kupil najboljšo opremo – najboljše računalniške, zaslone, tipkovnice ipd. – za katero je zapravil že 27 tisoč evrov. V sobi kjer trenira, tudi je, nekaj ur dnevno pa posveča tudi izobraževanju preko spleta. ''Želim zaslužiti dovolj denarja, da mi ne bo treba delati celo življenje,'' o prihodnosti razmišlja Jordan. A oče ima z njim še precej večje načrte. Pravi, da mu tlakujeta pot do slave, prestiža in milijonskih zaslužkov in da je le vprašanje časa, kdaj bosta začela žeti, kar sta posejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To bo uresničitev vizije izpred desetih let. Vsak korak je bil načrtovan, zato nič v tej zgodbi ne bo plod sreče ali naključij. ''Za to ga vzgajam'', pojasnjuje Dave, ki ima nos za zaslužek, saj je bil nekoč eden najbolj spretnih preprodajalcev na eBayju, kjer je služil s preprodajo poceni video iger in drugih predmetov. Bil je eden prvih v ZDA, ki je vozil električni avto. Od leta 2010 je zamenjal 10 Tesel, se baha. Trenutno izdeluje in prodaja oblačila z igračarsko tematiko in pravi, da je pravilno napovedal dvig povpraševanja po nogavicah in majicah s potiskom junakov video iger, kot sta Pokemon in Fallout.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A po njegovem mnenju je bila njegova najboljša slutnja meteorski vzpon e-športa. Pravi, da je to predvidel pred vsemi ostalimi. Tudi sam je lahko v mladosti neomejeno preigraval računalniške igre, zato tega ni odrekel leta 2003 rojenemu sinu, ki je do danes z igranjem video iger zaslužil že 53.500 evrov. Jordana v garaži čaka Maserati s personalizirano registrsko tablico, na kateri piše Crimz, kar je njegovo igračarsko ime. V virtualnem svetu ima mnogo prijateljev, katerih pa nikoli ni spoznal v živo. Izjema je Zach Gifford, 17-letnik, ki se je nedavno preselil k družini in se z Jordanom pripravlja na prihajajoče svetovno prvenstvo v Fortnitu.

14-letnik v 1 letu zasluži toliko, kot vi ne boste v polovici življenja
Preberi še
14-letnik v 1 letu zasluži toliko, kot vi ne boste v polovici življenja

Zaradi dogodka je Dave odpovedal letno dopustovanje in vse ostale aktivnosti, ki bi lahko ogrozile Jordanov trening in koncentracijo. Oče je priznal, da je v sinu prepoznal sebe in da je to eden glavnih razlogov, zaradi katerega želi, da sinu uspe. Nekateri menijo, da je šlo vse skupaj že predaleč in da želi oče živeti svoje sanje na račun sinovega življenja, ki da ne more uživati mladosti in odraščanja. Vprašanje pa je, kako bi se njegovi kritiki odzvali v primeru starša, ki otroka tako goreče podpiral v primeru športnega udejstvovanja, kot je to na primer družina Mikaele Shiffrin, ki že od mladosti vse podreja alpskemu smučanju. Verjetno malce drugače.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414